Nejste přihlášen/a.
Pokud máte jiný pas než český, musíte se holt držet zákonů té které země. Zkusil bych oslovit zastupitelský úřad USA a zjistit, jak se provádí převedení víza ze starého pasu na nový. Vízum je přece na osobu, ne na pas (který se může ztratit, zničit, skončit...)
Zrovna u amerického víza tohle bohužel nejde, v případě, že chcete US vízum do nového pasu, musíte si zažádat o nové vízum, přenesení není možné. Zato však USA uznávají, když přijedete na platný pas a s sebou máte i ten původní již neplatný, ve kterém si zkontrolují jen vízum a to je pro ně ok. Což mi ale komplikuje český zákon, že se neplatný pas musí odevzdat. Je to hodně zamotaná situace pro mě... Každopádně díky za reakci.
No moment - český zákon umožňuje mít vice platných pasů. Takže nech si udělat nový v době platnosti toho starého (takže budeš mít dva), a když ten starý posléze neodevzdáš, tak holt neodevzdáš. Nikdo ho vymáhat nebude.
To je právě to, země, ve které momentálně žiju, dva platné pasy neuznává a svůj nový pas nemůžu používat, dokud nebude ten starý zrušen. Proto potřebuju pas zrušit na vlastní žádost. Asi prostě zkusím přemluvit úřednici, ať mi vnitřek pasu vrátí... :-/ no uvidíme.
Úředník země, ve které žiješ, vůbec nemusí tušit, že máš dva nebo čtyři nebo kolik pasů. prokazuješ se přece jen jedním. To, že máš v kapse i druhý (podle cz zákonů také platný), po tom tam přece nikomu nic není. Co?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.