Nejste přihlášen/a.
Potřebuji se na cca měsíc z rodinných důvodů uvolnit z práce. Jaké mám možnosti toto udělat i proti vůli zaněstnavatele. Když jsem se předběžně ptal jestli bych mohl dostat týden neplaceného volna tak mi tak mi to zamítli a to jsem vysvětloval že potřebuji vyklidit dům a přestěhovat mámu ke mě což mám přes 200Km daleko. Jaké mám možnosti?
Nevím jak je mamka stará a je-li zdravá.
Pomalu může vše ze skříní třídit a dávat na stranu věci zbytné a ty které poveze do nového bydliště - balit do popsaných krabic. Zbytné věci lze ještě roztřídit do bazaru, dobročinost, nabídka zdarma. Do inzertních novin dávat průběžně inzeráty, nebo odepisovat že darujete, nebo levně prodáte.
Čtyři víkendy by mohly stačit.
Nejlépe si vzít na pátek volno, dovolenou, anebo naopak protáhnout víkend do pondělí.
Za tři dny se dá udělat určitě plno práce. Ať se podílí více lidí. Hlavně ke konci s nábytkem.
Vaše manželka, sourozenci, děti, bratranci, kamarádi. Známí maminky v ulici.
Vyklízela jsem takhle tedy jenom třípokojový byt+komoru, vše přeplněné a za párkrát to bylo. Jsem bez auta, jezdila jsem autobusem, jedna cesta 2 a půl hodiny. Když bylo vše pobalené, tak jsem přijela do bytu se synem a přívěsným vozíkem a všechno co jsem chtěla mít pro sebe jsme naložili do vozíku a syn odjel. Druhý den v pondělí přijelo předem objednané auto a ti ten nepotřebný zbytek odvezli do sběrného dvora.
Samozřejmě nevím, jak je domek veliký a jak je zaplněný a jestli Vás netlačí čas. Potom je dobré udělat jako v Americe den otevřených dveří /inzerát do místních novin/, ať si každý odnese, co se mu líbí a co potřebuje, tedy co bude polepené, označené. A budete to mít skoro bez práce.
Mít dítě a jít na rodičovskou dovolenou - to můžete jen odevzdat papír a jít... jiná verze právně podložená není (mimo zmíněné výpovědi ve vašem případě dohodou nebo "áčkem")
Předpokládám, že jsi taky zkusil požádat o řádnou dovolenou. Na tu ovšem termínově není nárok, dovolenou zaměstnavatel uděluje. Pokud ti to stojí za to, prostě podej okamžitou výpověď, tam žádné lhůty neplatí. Ty jsou jen pro zaměstnavatele. Pokud to nepůjde ani tak, někoho si na stěhování zaplať.
"Okamžitá výpověď" neexistuje (to je jenom oblíbený seriálový obrat) a pro okamžité zrušení pracovního poměru tazatel neuvádí důvody (ze strany zaměstnance jsou možné jenom dva).
K dotazu: Proti vůli zaměstnavatele neprosadíte nic. Jediná možnost je mu znovu vysvětlit situaci a dohodnout se s ním.
zaměstnavatel většinou nechce ale když bude vidět,že nemá nazbyt tak ustoupí někdy,když mu nic nezbyde,hlavně když nemá lidi.Spočítá si,že je pořád lepší čekat měsíc než nemít pak nikoho odpovídající kvality.Ale je to riziko,nemusí to vyjít a chce být tvrdý a neoblomný a prostě říkat,že si beru měsíc neplacené volno a nebát se vyhrožování
Ad venca72 - Jaké mám možnosti?
Jedině vysvětlení důvodů a pokus o dohodu se zaměstnavatelem - třeba i tak, že část volna by mohla být z vaší dovolené, část byste si (je-li to ve vašem provozu možné) napracoval a podobně. Vzhledem k tomu, že podle NV č. 590/2006 Sb., i zaměstnanci samému se na přestěhování "Pracovní volno bez náhrady mzdy nebo platu poskytne na nezbytně nutnou dobu, nejvýše na 2 dny" je postoj zaměstnavatele k vašemu požadavku celkem pochopitelný.
Ad ddf - chce být tvrdý a neoblomný a prostě říkat,že si beru měsíc neplacené volno a nebát se vyhrožování
Tahle "rada" vede přímou cestou k výpovědi pro hrubé porušení pracovné kázně - dlouhodobá a neomluvená absence je v praxi za něj pravidelně považována.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.