Nejste přihlášen/a.
Nájemník mě dluží nájemné. Nemovitost se nachází v Praze, kde nájemce u mě bydlel a zde dluží. Nájemce má však trvalé bydliště v Ústí nad Labem. K jakému soudu mohu podat žalobu k pražskému nebo musím do Ústí nad Labem?
Z. č. 141/1961 Sb. trestní řád
§ 18 Místní příslušnost
(1) Řízení koná soud, v jehož obvodu byl trestný čin spáchán.
(2) Nelze-li místo činu zjistit nebo byl-li čin spáchán v cizině, koná řízení soud, v jehož obvodu obviněný bydlí, pracuje nebo se zdržuje; jestliže se nedají tato místa zjistit nebo jsou mimo území České republiky, koná řízení soud, v jehož obvodu čin vyšel najevo.
Proč radíte, když nevíte a nerozumíte tomu? V tomto případě se žaluje podle bydliště žalovaného, tj. k Okresnímu soudu v Ústí nad Labem.
A jak to myslíte, že se žalobou tam nemusím jezdit? Pošlu ji poštou , ale na jednání tam budu muset jet. To je hloupé, myslel jsem, že to mohu žalovat v místě kde je nemovitost.
Protože může být vydán platební rozkaz
Osř § 172
(1) Soud může i bez výslovné žádosti žalobce a bez slyšení žalovaného vydat platební rozkaz, je-li v žalobě uplatněno právo na zaplacení peněžité částky a vyplývá-li uplatněné právo ze skutečností uvedených žalobcem. V platebním rozkazu žalovanému uloží, aby do 15 dnů od doručení platebního rozkazu žalobci zaplatil uplatněnou pohledávku a náklady řízení nebo aby v téže lhůtě podal odpor u soudu, který platební rozkaz vydal. Ustanovení § 36a odst. 1 pís/... se nepoužije.
Ale také nemusí - dle úvahy soudu, který vychází z tvrzení žalobce. Pak záleží na tom, jak přesně je žalovaný skutek popsán a jaké jsou předložené důkazy. Rovněž PR nelze vydat, pokud není známý pobyt žalovaného a nelze doručovat do zahraničí.
Jestliže soud PR nevydá a také když žalovaný s PR nesouhlasí a v zákonné lhůtě podá odpor, nařízuje se jednání. Jinak
Osř § 174
(1) Platební rozkaz, proti němuž nebyl podán odpor, má účinky pravomocného rozsudku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.