Nejste přihlášen/a.
Předtím jsem měl provizorní postel, bydlel různě po podnájmech a dlouho spal na zemi na molitanové matraci. Obešel jsem snad všechny prodejny s postelemi a matracemi od všech možných výrobců a nakonec jsem se v tom tak ztrácel, že jsem skončil v Ikei, kde jsem kupoval i jiný nábytek, tak jsem to vzal vše najednou. Několik měsíců jsem chodil po obchodech a četl různé recenze na internetu, jakou matraci, jaký topper, o materiálech, o správné výšce postele... až jsem nakonec koupil tuto ikea.com/... protože je vysoká 65 cm (kvůli prašnosti, kdy se nejvíce prachu víří do 40 cm). Matraci jsem koupil s taštičkovovými pružinami ikea.com/... (5ti zónová, uvnitř přírodní latex, koňské žíně, vlna, lyiocell, kokosové vlákno) a topper latexový ikea.com/... (přírodní latex, má prý uvolňovat tlak na tělo a přizpůsobit se tělu...)
V Ikei prodávali jen dvojí tvrdost matrace: tvrdou a středně tvrdou. Kamarád fyzioterapeut mi doporučil, abych spíš sáhl po tvrdé, protože jsem chlap.
Postel mám už od června a vůbec si nejsem jistý, zda jsem matraci vybral správně. Každé ráno, když se probudím, mě bolí záda, ještě v posteli. Když vstanu, tak asi po čtvrthodině bolesti zad odezní. Ale zdá se mi, že to asi není normální situace, aby po probuzení bolela záda. Samozřejmě netuším, jestli je na vině postel, nebo jiný důvod. Bolesti nejsou velké, skoro je nevnímám, ale chápu, že to tak být asi nemá.
Měl jste někdo podobný stav, že ráno vstáváte a bolela vás záda a jak jste to vyřešili?
Chápu teoretickou možnost vyhodit trvrdou matraci a koupit středně tvrdou, a potom třeba měkkou, jenže tyto matrace nejsou právě levná záležitost, aby je člověk po měsící užívání vyhazoval V obchodech jsem samozřejmě na matracích různě polehával, jenže když obejdete deset obchodů, dezorientuje vás to...
Měl jste problémy se zády i dříve? Já bych se zaměřila na záda. Stejně jako Barbakan jsem vyzkoušela všechno možné, ale na rozdíl od něj mne záda nebolela a nebolí.
Může to sice s matrací souviset (přesněji: nedá se to vyloučit), ale přes internet nikdo skutečnou příčinu bolestí nezjistí.
Ja jsem mel podobne problemy, dokud jsem nezkusil jine spani, zavrhnul tvrdsi matraci a koupil tu nejpruznejsi a nejmeksi s vrchni pametovou vrstvou, spim jako mimino a rano vstavam bez bolesti uz nekolik let, chce to i vhodny tvarovany polstar z pametove peny, dnes uz je velky vyber, opravdu se investice vyplati. Muzete si to taky napred vyzkouset, jestli to zabere nebo ne, muzete to i vratit v zaruce, nekde se to dokonce nabizi.
mm: Na polštáři typu "vlnka" z paměťové pěny nejsem schopen spát, jeden jsem si koupil, nebyl zrovna levný a prostě jsem na něm neusnul, i když jsem se nutil a trápil se třeba hodinu, ale nešlo to. Občas na něm zkouším spát, ale po půl hodině ho musím odhodit a lehnout na klasický péřový polštář. Nejsem totiž naprosto schopen usnout na zádech ani na boku, musím usínat na břiše. Naopak ráno se většinou probudím na zádech, což je zajímavé.
Když mi bylo osmnáct, vyspal jsem se třeba v příkopě nebo na betoně. Bylo mi to jedno. Jenže jak už to chodí, časem přibývají roky i kila a dnes se pořádně nevyspím nikde jinde, než ve vlastní posteli.
Radím : Na matraci přidejte spací podložku. Je to užitečná věc.
no doporučil bych konzultaci s doktorem, jde o to kde záda bolí, pokud v kříži mohou to být i ledviny..záda mohou být prochlazená...zkuste saunu, prohřát..co se matrací táká jednak to chce zvyk a pak každá po čase změkne...
Mám stejný problém. Bolest přichází k ránu, když je špatně, budí mě kolem páté. Ráno to rozhýbu a je to OK. Ale před cca rokem jsem se takhle jednou ráno probudila, nemohla se ani nadechnout (rozhýbat fakt už nešlo) a zbývalo mi už jen došourat se s brekem k doktorce, která mi to opíchla a vypsala rehabilitace. Chodím dodnes (už dávno za svoje), cvičím, změnila jsem matraci a plánuji koupit ještě jinou... je to lepší, ale bolesti nevymizely.
Nevím ale, jeslti Vám pomůžu: mám skoliózu a špatné držení těla, částečně je vše určitě způsobeno tím. A za druhé, nejhorší problémy vymizely právě se spaním na tvrdší matraci (tvrdší než ta předchozí, jinak tvrdá sama o sobě ani ne). Ta předchozí byla moc měkká. Jeden léčitel mi řekl, že záda se na měkké matraci špatně prokrvují a z toho plynou bolesti - což přesně sedí na moje bolesti, popsala bych je jako kamenění svalů na zádech (bolest se vůbec netýká páteře, jde jen o svaly po celé ploše zad).
Nevím, jak tvrdou matraci máte. Tvrdost 4 a 5 se prý používá jen v nemocnicích apod., já si chci koupit oboustrannou matraci 2 a 3, abych se mohla vrátit ke dvojce, pokud bude trojka příliš tvrdá. Přitom bych dle parametrů (pohlaví, výška, váha) měla mít tvrdost 1 - ale to je ta, na které problémy začaly
Nejlepší na záda je plavání. Nic jinýho není lepšího na záda než plavání. Plavete?
Sportujte a plavte.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.