Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nosní mandle

Od: monika* odpovědí: 4 změna:
Dobrý večer potřebuji radu nebo spíše zkušenost mám 6 letého syna v srpnu na ORL 3 stupeň zvětšená nosní mandle doporučeno odstranit,ale mě se do toho moc nechce syn nebyl nemocný občas rýma v noci trochu chrápe ale jen na zádech dýchá jak nosem tak i pusou ráno mu teda zapáchá z pusinky . Slyší normálně. Přes den když ho pozoruji jak dýchá tak někdy dýchá nosem někdy pusou prostě nevím jestli do toho jít když mu nedělá až tak žádné potíže a četla jsem že kolem 7 roku by se měla zmenšovat máte někdo zkušenost? Děkuji
doplněno 22.11.17 20:35: ORL nám ji doporučuvala už u 2 stupně to když byl syn opravdu nemocný 2x píchání uši a 1x laringitida a to bylo tak před rokem od té doby nic právě že jsem si říkala že se asi zmenšuje když normálně dýchá zapomněla jsem napsat že má alergii na prach roztoče trávy ale na to bereme jen erius rozuměla bych tomu kdyby měl potíže

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Vnouček byl také na operaci nosních mandlí v 6 letech, moc mu to prospělo, konec chrápání, byl méně nemocný, unavený, začal s chutí jíst. Vůbec se toho nebojte.

hodnocení

0x

Pokud to lékař doporučil odstranit, určitě ví, co dělá. Můj syn ji měl také v tomto věku vyndanou, ten rozdíl hlavně v tom dýchání byl fakt velký.

Kopíruji:

Zbytnění nosní mandle má za následek ztížené dýchání nosem, dítě dýchá ústy, ve spánku často chrápe, dýchání je povrchní a spánek neklidný, takže děti bývají unavené, bledé, nevyspalé. Ztíženým až nemožným dýcháním nosem je také porušena funkce nosní dutiny - odpadá zvlhčování a ohřívání vdechovaného vzduchu, zhoršená ventilace nosní dutiny má za následek také zhoršenou funkci středoušních dutin a vedlejších dutin nosních. Děti trpí častými záněty středouší, záněty vedlejších nosních dutin, mají huhňavou řeč, často nedoslýchají, vlivem špatného povrchního dýchání dochází k deformitě hrudníku (je plochý), celkově špatně prospívají. Tak se může dítě dostat do začarovaného kruhu (nosní mandle se stává ložiskem infekce).

kik
hodnocení

0x

Nemám sice zkušenost s nosní mandlí, ale dcera měla obrovské mandle krční, nebylo jí vidět do krku. Hrozně chrápala, že byla slyšet na druhém konci bytu. Měla párkrát angíny a asi dvakrát se jí píchalo ucho. Doktor nikdy neřekl, že by doporučoval odstranění, nebývala moc nemocná, jen pokaždé při prohlídce pronesl, že má velké mandle. Dnes má dcera 13 let, dávno nechrápe, mandle má stále sice větší, ale v poměru s tělem už ne tak výrazně. Tehdy jsem byla rozhodnutá odmítnout operaci, kdyby mi ji doporučovali. Mám jen zkušenost s nosní mandlí v rodině, že mandle znovu dorostla. Pokud nemá s tím spojené komplikace, asi bych to zavrhla. Jen můj názor.

lidus*
hodnocení

0x

Před lety když měla dcera 3 roky také řekl lékař odstranit nosní mandle, manžel tehdy dobře znal výborného primáře z ORL, ten dceru prohlédl a řekl, že nevidí důvod a tak má dcera všechny mandle i dnes a už jí bude skoro 40 let. Já bych to zvážila zvláště proto, že má syn alergii na prach.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]