Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rivotril a závislost

Od: petrt12 odpovědí: 15 změna:

Chci se prosím zeptat, lékař mě předpsal lék Rivotril 2.0 - v dávkování 0,5 - 0 - 1 denně kvůli psychickým problémům, synromu neklid. nohou apod. Dále mám Neurol 1 -v dávce 0 - 0 - 1 večer nebo dle potřeby. Dostal jsem 5 balení Rivotrilu a 4x Neurolu.

Chci se prosím zeptat, zda mi nehrozí z těchto léků závislost? Za jakou dobu se může případně projevit a jaké jsou příznaky?

Díky za odpovědi.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

petra*
hodnocení

3x

Petře, na Rivotril i Neurol vzniká závislost silnější než na heroin, pořeš problémy jinak.

Petro,mohla byste nám prosím vysvětlit,jak jste k tomuto názoru došla?
Dle mého mínění je to demagogie.
Viz článek o heroinu.
navykovelatky.cz/...
---
Při užití klasických benzodiazepinů
necítíme pocit absolutní "nirvány a blaženosti."
Za další,pokud na benzodiazepinu vznikne závislost při menších dávkách,odvykací kůra trvá max.měsíc.
Což se o heroinu a dalších silných drogách říci nedá.

hodnocení

2x

Ano, u benziodizapinů závislost hrozí. Možná by pro Vás byla vhodnější nějaká tlumící antidepresiva,případně neuroleptikum v nízké dávce. Na neklid se předepisuje např. Tiapridal(nenávykový) nebo z antidepresiv Paroxetin. Ale možností je určitě víc. Asi bych se zkusila poradit s psychiatrem,jestli neexistuje nějaká nenávyková varianta léků,pakliže by s ním nebyla domluva,zašla bych za jiným(ochotnějším) lékařem.

hodnocení

0x
Zdravím.
Ano,v tomto případě Vám riziko návyku hrozí u obou přípravků.
Přečtěte si důkladně příbalové letáky.
m.pribalovy-letak.cz/...
---
m.pribalovy-letak.cz/...

ddfe
hodnocení

0x

jedině snad nebrat pravidelně jen občas,pak závislost tolik nehrozí

hodnocení

0x

Souhlasím s výše řečeným. Rivotril a Neurol rozhodně nejsou léky na dlouhodobé braní. Jsou to jakési berličky, když je vám hodně špatně. Tipuju, že vám je nanapsal psychiatr, ale spíš obvoďák. Jestli fakt psychiatr, tak potěš koště no. Hrozí závislost. Řešila bych to taky těmi AD. Změnila bych lékaře, kdyby se o tom se mnou nechtěl bavit.

ddfe
hodnocení

0x

jsou také jiné léky na psychiku,které zpětně vychytávají serotonin,takže prý nevzniká na nich závislost.Alespon se to píše na příbalovém letáku.Ty by pro vás asi byly lepší,jestli je berete pořád.Ale více poradí doktor.

takjan*

WAMP Tvrdíte naprosté bludy. Zrovna tyto dva benzodiazepamy jsou návykové nejvíc. A na odvykání nejhorší. Neurol (Xanax) je vskutku horší než heroin. A Rivo je odvykání na roky. Na druhou stranu, Rivo třeba 2x0,5mg denně netřeba navyšovat roky. Nevěřte nějakým blábolům, projděte si weby. Navíc, co Neurol utlumí, poté, co se přestane užívat se znovu vrátí, někdy ještě horší. Měsíc užívání ale neznamená závislost.

A AD jsou některá návyková taky..

@takjan: Můžete mi poreferovat, která AD jsou taky podle vás návyková?

takjan*

Venlafaxin, např..

Venlafaxin z vašeho pohledu návykový je, ale odvykací syndrom u něj bude tisíckát snesitelnější než na benzácích. To je důvod, proč se benzáky mají brát jen v nejnutnějších případech a rozhodně ne pravidelně. Odvykačka z benzáků může zahrnovat i epileptické záchvaty, křeče, brnění celého těla apod. Nedá se to zvládat jen tak, většinou vás musí někam zavřít a sledovat životní funkce. Zatímco když si odvykáte od AD, ano, pomalu snižujete dávky a cítíte třeba nevolnost, nebo zvýšenou úzkost, nebo jiné lehké přiznáky, ale ty jdou zvládat klidně doma. A opravdu postupným ubíráním dávky, ne skokovým, lze i tyto nepříjemné prožitky při vysazování AD eliminovat.

rivotril
hodnocení

0x

Rivotril mi předepsal na problémy s nohama neurolog, po něm jsem dokázala i 3 - 4 hodiny spát v kuse. Po půl roce jsem zkoušela sama vysadit Rivotril a ouha. Týden jsem nedokázala usnout, po měsíci jsem už spala za den 2 x 2 hodiny. Bylo to kruté, ale k Ritotrilu a žádnému jinému takovému léku jsem se nevrátila. Půl noci prochodím, procvičím a půl noci spím. Je to už 5 let. Dá se na to zvyknout.

takjan*

Arizonko, tos načetla na špatných webech. Zkus na jiných nebo přímo s někým, kdo to zažil. Oficiální kecy v psychiatrii jsou tendenční. Jinak benzáky jsou zlo a děs, to je jasné.

@takjan: Tak samozřejmě, že se to liší případ od případu. Ale závislosti na benzácích člověk se slabou vůlí spadne poměrně rychle. A že lidí se slabou vůli po Česku běhá hafo, jen se podívejte na počet závislých na alkoholu (připočtěte si i ty, co říkají, můžu kdykoliv předstat, mám to pod kontrolou). A benzák v podstatě dělá to samé, co pár panáků, že... Pak ti nestačí pár panáků, ale celá vodka. A to samé s těma benzákama, nestačí ti 0,5, lupneš si 1, nestačí jedničkový, lupneš 2... Pokud znáš někoho, kdo bral vysoké dávky benzáků víc jak šest měsíců, a sám se z toho dostal, bez odvykačky na psychiatrii, tak sem s ním, ráda si vyslechnu zkušenosti.

takjan*
27.11.17 16:29

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]