Nejste přihlášen/a.
Dd,prosím o laskavou radu moudřejší.Ne pro sebe,ale pomáhám osamělému sousedovi,pán před důchodem.Ztratil práci,propustili ho ve zkušebné době. Zaregistroval se 4.10.na ÚP,požádal o podporu.Podporu zatím nevyřídili,i když vše doložil,nikoho nezajímá z čeho zaplatí náklady a jídlo.Úspory už nemá, vydal to na řešení zdravotních potíží vážnějšího charakteru nekryté pojišťovnou. Měl by mít 65 proc.platu,vypočítává se z čisté mzdy,kterou měl 16 000 (nezapočítala se do čisté mzdy osobní ohodnocení atd.,díky kterým finančně vycházel).. Problém je,že platí nájem (Praha),cca 7000 plus služby (voda,ústř.topení,popelnice,úklid spol.prostor,výtah atd.),což činí 9 300. Nadto ještě platí čtvrtletně zálohy elektřina a plyn. Pomáhám mu s papírováním.Požádala jsem mu ještě o příspěvek na bydlení,který bude cca 2 900. Myslíte,že ještě požádat o příspěvek v hmotné nouzi?Co k němu doložit? Že bych stáhla formulář na internetu(prý jsou ale od listopadu nějaké aktualizované formuláře?) a došla tam s ním.Jdu tím směrem v pátek,že bych to rovnou odnesla do podatelny. Jde o to,aby udržel byt a normálně žil (léky,zimní boty,mobil,jízdné...).Práci má přislíbenou na únor,dřív to nejde.Naše rodina mu pomáhá.Prosím o radu zkušenější,mám z úřadů stres a pán ještě víc,je z jednání úředníků zmatený.Děkuji moc
Rámcové informace o pomoci v hmotné nouzi socialni-davky-2014.eu/... abyste se pro začátek zorientovala.
Jako první by si Váš známý měl vyřídit všechno, na co má nárok. Osobní ohodnocení se započítává do průměrného výdělku → je potřeba vyřídit potvrzení o správné výši průměrného výdělku.
Jestli Váš známý u tohoto zaměstnavatele pracoval krátce, musí zaměstnavatel potvrdit pravděpodobný výdělek → opět do něj musí zahrnout i osobní ohodnocení, prémie apod.
K žádosti o příspěvek na bydlení je potřeba doložit nájemní smlouvu na své jméno a mít v bytě přihlášen trvalý pobyt. Dále bude potřeba doložit potvrzení o úhradě nákladů a o příjmech za předchozí kalendářní čtvrtletí (červenec až září) t.r.
Je možné, že Váš známý nyní na příspěvek na bydlení "nedosáhne", protože byl v rozhodném období zaměstnán. Potom by musel žádat o pomoc v hmotné nouzi (doplatek na bydlení), ale tam se setká s tím, co píši v prvním odstavci → budou po něm chtít, aby si napřed vyřídil vše, nač má nárok (včetně podpory).
Proč zatím nebyla podpora přiznána, byť v nižší výši? Doložil Váš známý všechno potřebné? Nejlepší by bylo na ÚP zavolat a zeptat se, jak to s podporou vypadá. Je možné, že byla přiznána, ale čeká na schůzku u zprostředkovatelky, aby ji žadatel podepsal. Podpora za říjen by měla být vyplacena do konce listopadu.
Jestli zatím podpora přiznána nebyla, vyplatí se zpětně od data podání žádosti o ni. Pokud by Váš známý nyní získal nějakou dávku, musel by doplacení podpory pravděpodobně část vracet. Žádosti a potvrzení je nutné odevzdávat v úředních hodinách → v pátek bývají hodiny pouze pro nové evidence uchazečů o zaměstnání.
___
Já bych v takové situaci čtvrtletní zálohy změnila na měsíční. Bylo by dobré zavolat dodavatelům energií a dohodnout s nimi přesný postup.
Snad jsem nic nepřehlédla...
Děkuji.Zprostředkovatelka práce má údajně mnoho práce a nestihla podporu vyřídit,má přijít 28.11.a podepsat to,takže,počítám,už podporu podepíše.Má smysl dávat žádost o příspěvek do podatelny teď v pátek? Vytiskla bych formuláře,vyplnila to,dala do podatelny,ať už to tam leží,vyplácí se totiž podle data podání,doplnit se to dá vždy.Toho 28.11.z technických důvodů budou na dávkách hmot.nouze nedostupní,tak ať to tam je už teď od pátku,jedu v pátek do totožné ulice,tak to tam vezmu.Mám vyplnit příspěvek na živobytí a doplatek na bydlení?V nejhorším to zamítnou.Děkuji Vám za fundovanou odpověď
Nevím, na které pobočce to máte, na Praze 10 v pátek žádné žádosti nepřijímali (nevím, jestli se to v poslední době nezměnilo) → radši si tam zavolejte.
Můžete zkusit příspěvek na živobytí i doplatek na bydlení, ale počítejte s tím, že se to po vyplacení podpory bude měnit (podpora se počítá do příjmů).
Také by bylo dobré si vyzvednout znovu formulář na potvrzení příjmu od zaměstnavatele a trvat na jeho správném vyplnění → zaměstnavatel musí do výdělku zahrnout i osobní ohodnocení, prémie, odměny, příplatky apod.
Zdravím,
odborné rady už vám tady byly napsány. Čistým součtem z toho vyjde, že i po přiznání a vyplacení všech možných podpor a dávek bude příjem menší než nutné ( i když hodně ořezané) výdaje, protože různé zálohy, paušály a pod. prostě ze dne na den zrušit nejde. Plus je nutné počítat s tím, že než k vyplacení těch dávek a podpor dojde, uplyne taky nějaký čas. Bez finančního polštáře (úspory) je to i při sebevětší snaze cesta do dluhů. Spoléhat na to, že až zase bude mít práci, že to všechno zpětně doplatí, nemá smysl - poku teď dělal práci za odměnu, kde to bylo "ruky do huby", lepší to nebude (věk atd.). Takže legální řešení tahle situace (jak přežít) nemá.
Jak nejrychleji přijít k nějakým penězům? Nyní v předvánoční době je velký zájem o brigádníky všude tam, kde se bude nakupovat vánoční, dárkové zboží a potraviny. Lze i přes agentury. Některé agentury provádějí výplaty hned druhý den na ruku, některé jednou týdně. To by bylo asi nejrychlejší, ale agentury je potřeba dobře vybírat, některé své zaměstnance šidí.
Možná by bylo schůdnější oběhnout v Praze pár obchodních řetězců a podívat se na vývěsky zda nepřijímají brigádníky, též samozřejmě se podívat na jejich webové stránky.
Také o úklidové služby je v předvánoční čas velmi velký zájem.
Pošta též přijímá před vánocemi brigádníky. Záleží jaké má zdravotní potíže, aby manuální práci zvládl.
Další řešení je dojít na Správu sociálního zabezpečení, na zákaznické centrum a nechat si vypočítat předběžně předčasný důchod, aby pán věděl, s čím by mohl počítat. Pokud by byl dostatečně velký i po krácení při odchodu do předčasného, tak se může rozhodnout i pro ten důchod. Ale stejně mi nejlépe vychází brigáda, hlavně s odvodem na pojištění, aby se vše odrazilo ještě ve výpočtu důchodu, pokud má třeba ještě ty tři roky.
Neodpovídám přímo na Vaši otázku, ale napadlo mě nejdříve toto řešení, podle mne to nejrychlejší, jak přijít k penězům a nečekat, až se všechno na úřadech vyřídí, tam je to na dlouhé lokte i podle vlastní zkušenosti.
P.S.jsem laik, ale pokud bude mít výši podpory 65 procent z platu 16 tisic a nájem má 9300 plus elektro a plyn, tak přece by měla být nějaká pomoc? Příspěvek na živobytí? Doplatek na bydlení? Podpora mu vyjde, jestli počítám z hlavy, cca 10 400 a náklady na bydlení budou vyšší než podpora...Co jídlo, drogerie...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.