Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
pokud se tu někdo vyzná v zákoníku práce a nebo máte vlastní zkušenost, prosila bych o radu
Bydlím v městě A. Práci jsem si našla v městě B. Města A a B jsou od sebe ca 60km vzdálena. Firma má sídlo v městě B, ale v městě A má pobočku. Moje práce je převážně v terénu, kdy se pohybuji po pobočkách C, D, E, F, ... vzdálených 60 - 200km od měst A i B. Jako místo výkonu práce mám města A i B. Ve skutečnosti se nevyskytuji téměř na žádném z těchto pracovišť (max porada 1x za 14 dní nebo s papíry za účetní). Jezdím služebním autem, veškeré jízdy mezi A a B a ostatními pobočkami jsou považovány za pracovní.
No a mě zajímá, zda čas strávený na cestě na pobočky C, D, E, F, ... je výkonem práce a nebo ne?
Zkoušela jsem se ptát nadřízeného, ale také nevěděl, prý zjistí. Moje pozice je úplně nová a tak nějak nikdo asi nemá moc zkušenost, nikdo takový jako já ve firmě není
Já to beru tak, že jedu-li na poradu ať ve městě A nebo B třeba od 8h, tak je to na místě výkonu práce a chápu to tak, že jsem teprve v 8h začala pracovat. Ale pokud jedu na pobočku C, kterou mám 80km a vyjíždím v 7h ráno, abych tam v 8 byla tak si myslím, že už v těch 7h pracuji? Pak si ale říkám, že to na některé pobočky mám 2,5h jízdy a to mi na tu práci už moc času nezbyde...
Zatím to obě strany bereme tak nějak rozumně, většinou mi to vychází, že 1 cestu odjedu v pracovní době a druhou "nad rámec osmičky." Je ale fakt, že když už mě toho mám prostě hodně a práce už nejde od ruky, tak se prostě spakuji a jedu domů a nikdo to neřeší.
Nechci v práci prudit, moje otázka je jen zvídavá, jak to je správně dle zákona.
zda čas strávený na cestě na pobočky C, D, E, F, ... je výkonem práce -
jen pokud spadá do stanovené pracovní doby
např. prac. doba je u zam. stanovena 7.30-16 hod., za dobu na cestě před 7.30 a po 16. hod. mzda nenáleží
pro ivzez:
pokud mají prac. smlouvu jako řidič, jde o výkon práce - to ale není tento případ
viz např. z jiné poradny:
>>
>>To znamená, např. když mám pracovní dobu 7-15 hod:
>>odjíždím v 5 hod. na pracovní cestu, přijedu v 8.00
>>hod., v 8 hod. začíná jednání do 17 hodin, sednu do
>>auta a jedu zpět, přijedu ve 20 hodin.
>>Pracovní doba na pracovní cestě se tedy bude
>>vykazovat
>>od 8 do 17 hodin, přičemž od 15 do 17 hod. je práce
>>přesčas. Cestovní náhrady náleží od 5 do 20 hodin.
>>Rozumím tomu správně?
Uvažujete správně,¨pracoval jste na služební cestě navíc od 15 do 17.h a to je práce přesčas, řízení auta tam a zpět se nepovažuje za odpracovaný čas.
Atreus a na to jsi přišel kde? Že jim nenáleží mzda. To je pěkná hloupost. To by všichni, které živí volant, dělali pouze od -do. Pak by se na to vyprdli, páč by to nedosatli zaplaceno. Jistěže i čas strávený na cestě MUSÍ být placený, jedná-li se o služební cestu.
Bohužel má @atreus pravdu. Moje výše uvedená definice začátku pracovní cesty se používá pro účely cestovních náhrad, nikoliv pro výpočet mzdy (můj omyl). Současná legislativa skutečně funguje tak, že pokud má zaměstnanec pracovní dobu od 8 do 16:30, potom mu mzda za cestu před a po nenáleží. I když zrovna řídí služební vůz. Ovšem to se týká řidičů - referentů. Pokud má někdo ve smlouvě uvedeno jako pracovní náplň řízení motorového vozidla, pracuje i za volantem. A to jsem to hodně zjednodušil. Naše pány zákonodárce strčit do koše a máčet ve Vltavě...
Obsáhlá diskuse na tohle téma se vedla v minulém zaměstnání. Skončilo to: Buď zaplatíte a my to stihneme za den nebo vyjíždíme v šest, večer bereme hotel a vy zaplatíte 2x tolik na dietách...
Místo výkonu práce je A a B. Jedete-li kamkoliv jinym, jedná se již o služební cestu. Take ano, počítá se to do výkonu. Máte nárok i na cestovné a diety, jestliže splníte podmínky poskytnutí,
Dobrý den, to je téma zajímavé, pravda. Beru to tak, že pokud jedete z pobočky A domů (nebo z domova do pobočky A - v rámci města A), nikdo to neřeší a jste na svém pravidelném pracovišti neboli v místě výkonu práce - kupříkladu kdybyste tam byla celou šichtu. Fajn. Ovšem místo výkonu práce by mělo být jedno, alespoň jsem se se dvěmi místy výkonu práce ještě nesetkal, netvrdím ovšem, že to tak nemůže být. Ale ať už máte míst výkonu práce více (podle mě je logické uvést jedno - nejlépe pro Vás i zaměstnavatele místo A, když tam bydlíte - cesta z A domů je zanedbatelný počet km předpokládám), pak kdykoliv jedete do jiné pobočky pracovně, pak vždy jste na pracovní cestě, přísluší Vám stravné, cestovné nedostanete žádné, jelikož zaměstnavatel Vám poskytl dopravní prostředek, ta pracovní cesta končí v podstatě vždy v pobočce A - poněvadž ač ji třeba ani nenavštívíte, jedete do toho města domů, ale to už je prkotina nevýznamná. Třeba se může stát, že budete mít v CDEFGH... práci na dlouho, a budete tam třeba nocovat, pořád jste na pracovní cestě, pak zaměstnavatel platí i ubytování (stravné si napíšete zas podle toho, třeba Vám v místě ubytování zaplatí večeři, snídani nebo co, o to se pak stravné snižuje...), možností je vícero. Také může být, že Vaše pracovní cesta začne kupříkladu v pět ráno a skončí na druhý den v sedm večer - příklad. Pracovní cesta je logicky vždy vykonávání práce, máte-li to v pracovní smlouvě uvedeno (o tom nic neuvádíte, ale předpokládám, že tomu tak je, mělo by být). Ještě pozor na jednu záležitost. Jezdíte autem firemním, jistě vedete knihu jízd, asi jezdíte autem do 3,5t, tedy nemáte tachograf, ale pozor na správné její vedení, má-li kniha jízd sloužit jako doklad účetní i jako doklad k bezpečnosti práce, má to jisté zásady (doba jízdy, přestávky atp.) Toto většina lidí ani neví. A co se týká té pracovní doby, tak, jak už jsem uvedl, na pracovní cestě jste v práci, to už jako logicky nelze jinak. Jak toto máte se zaměstnavatem dohodnuto, neuvádíte. S pozdravem Ondra
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.