Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rodiče chtějí rozchod s přítelkyní - co dělat

Od: ukulele2 odpovědí: 33 změna:

Dobrý den,

půl roku chodím s přílkyní. Mě je 18 a jsem v předmaturitním ročníku. Přítelkyni je 17 a je též na střední škole. Naši nemají rádi její rodiče a moje máma tvrdí, že jí její máma pomlouvá - to prý slyšela od jedné kamarádky, která s její mámou pracuje v práci. Můj táta je na straně mámy. Dnes mi řekli, že buď oni (moji rodiče) nebo ona (přítelkyně) - buď se s ní do konce roku rozejdu, nebo prý mě vyhodí z baráku. Co dělat? Prosím vás, sypte mi sem názory, rady, vůbec nevím co dělat.

33 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

nechapunic
hodnocení

2x

Jako promiň, ale tvojí rodiče jsou (s prominutím) blb*i

Protože nemají rádi její rodiče, tak se musíš rozejít s přítelkyní? Vždyť se s nimi stýkat nemusí a je to snad tvoje věc, s jakou dívkou chodíš, rodiče ti do toho nemají co kecat, jsme ve 21. století proboha.

Z jakého důvodu by ses s ní měl rozejít? Je to snad tvoje věc a tvoje volba, pravděpodobně k ní něco cítíš a miluješ jí, proto s ní jsi, tak proč by ses s ní rozcházel? Jsou normální?

A pokud jí její máma pomlouvá, tak se opravdu, ale vůbec nedivím, protože takhle se normální rodiče opravdu nechovají, ba naopak by měli být rádi, že sis našel přítelkyni i jsi s ní šťastný.

Prostě rodičům vysvětli, že jí miluješ a že se s ní rozejít nechceš, že s jejími rodiči se stýkat nemusí, třeba to pochopí, jestli ne, tak řešení je jasné.. Buď přítelkyně a nebo si budeš muset najít bydlení (například zatím u babičky a nebo se domluvit s rodiči přítelkyně, že tě rodiče kvůli toho chtějí vyhodit, tak do té doby, než si najdeš práci a vlastní bydlení, ale bude to asi blbé, nastěhovat se k přítelkyni do pokoje, když bydlí u rodičů).

doplněno 19.11.17 21:36:

Doplním, ale nejsem si teď jistý, že pokud studuješ, tak tě vyhodit z domu nemůžou.

doplněno 19.11.17 21:39:

Tak jsem se spletl, pokud studuješ a dosáhl si 18let, tak tě vyhodit můžou, ale vztahuje se na ně výživná povinnost, tudíž dokud studuješ (max do 26. let) tak ti musí posílat výživné, toto se řeší u soudu.

stefan*
Tak, bývať u priateľky v 18tich... Ajajaj, to by bolo :) stacila by aj jedna posteľ široká 80cm... :)
A teraz k veci! Ak ju miluješ, nie je čo riešiť... Mne rodičia povedali že sú proti svadbe, mali smolu, teraz po pár rokoch sú asi aj radi že bola :)

hodnocení

2x

Jsi plnoletý a vše je na tobě. Jak psali jiní, vyhodit tě mohou, ale musí ti platit výživné. Z osobní zkušenosti mě totálně nesnáší otec od přítelkyně a nesmím vkočit do jejich bytu. Tak přítelkyně vždy jezdila ke mně a vídali jsme se mimo jejich domov. Je to 4 roky, a stále mě k smrti nenávidí. Taky byl silný tlak z jeho strany, aby se se mnou přítelkyně rozešla. Pokud jsou tví rodiče podobní, věřím, že s nimi řeč dát nejde a nepůjde. Jednoduše dej na svůj úsudek. Určitě je úplně fuk, zda se rodiče vás dvou budou mít rádi. Záleží jen na Vás. Líbila se mi i rada, aby jsi řekl rodičům, že buď se s tím smíří nebo jim budeš muset lhát. Ale pokud tě vůbec poslouchají když něco chceš říct.

Přeju aby to dobře dopadlo ;)

figurek*
hodnocení

2x

jj, ne zrovna dobrovolně nahlížíš do světa dospělých. To první co mě napadlo : tvoje matka a matka tvé přítelkyně musí být dvě úplně stejné semetriky. Když něco povídala kamarádka známé tvojí matky, tak to přece musí být svatá pravda, protože to přece povídala kamarádka známé tvé matky, ne? Paráda, co? Zvykej si. S tímhle chováním se setkáš ještě mockrát.

Vyhrožovat vyhazovem z baráku je sice ze strany tvých rodičů vrchol vší hlouposti, ale postavili tě před ultimátum a ty se teď musíš rozhodnout, zda jsi dospělý chlap nebo ne. Tady ti asi moc neporadíme, protože neznáme tvoji náturu a tvoje možnosti. Máš únikovou cestu? Věděl bys kam a ke komu zmiznout? A hlavně, dokážeš se zbavit závislosti na rodičích? Mě taky opakovaně slibovali vyhazov z domu, já jsem si únikovou cestu vytvořil a pak, po jednom dalším domácím výstupu, jsem práskl dveřmi a už jsem se nikdy nevrátil. Bylo mi devatenáct let.

pohanka*
hodnocení

1x

Ultimáta se v životě nemají dávat.

Tvoji rodiče by se měli chovat jako dospělí lidé.

hodnocení

1x

Doufám, že to nebude tak horké, jak se to uvařilo. Není to od rodičů hezké, to ne. Ale zkus nějakou dobu se o přítelkyni nezmiňovat, chvíli vyčkávej. A moc na to nemysli, někdy se takové zapeklité situace nečekaně vyřeší jakoby sami.

hodnocení

1x

No tak se nech vyhodit z baráku. Už jsi dospělý, přítelkyně bude taky brzy dospělá, tak se můžete sestěhovat spolu, budeš mít o víkendech brigády, rodiče ti budou posílat nějakou tu korunu na přilepšenou než odmaturuješ a alespoň poznáš, jaké to je starat se o všechno sám.

Dříve se v 18 letech kluci po maturitě už ženili a zakládali rodiny, tak si to můžeš taky zkusit.

hodnocení

1x

Sednout si s rodiči, vše si v klidu vyříkat, dokázat si obhájit své a vymezit si jasné mantinely.

Spíš se bojí, abyste dodělal školu, ty jejich argumenty mi přijdou zcela mimo mísu...Blbost, že by Vás vyhodili, jen vyhrožují. Pokud si budete nadále plnit své studijní povinnosti, měl byste vztah umět obhájit, v klidu, slušně, věcně, důrazně.

mnd®
hodnocení

0x

Něco z mého života - odešel jsem od rodičů a zařídit si svůj život se svojí ženou.Dal jsem si na začátku cíl získat byt - dostal jsem obecní za půl roku - potom zabezpečit vybavení bytu - zabezpečit manželku.Musíte si určit cíl a podle toho se řídit.Nikdo Vám neporadí co a jak máte udělat správně.Taky jsem udělal v životě pár chyb ale nelituji toho.Je ti teprve 18 a tak máš život před sebou.Nemůžeš mít hned a všechno najednou.Rodiče se starají a chtějí pro tebe to nejlepší,ale ty si myslíš že to co prožíváš nyní je to in.Počkej ještě rok/dva/tři a najdeš si někoho jiného a potom budeš dělat co? Všechno co jsi udělal hodíš za hlavu? Nikam nespěchej-jseš mladej.To ti radí dědek skoro 50 let.

rqwe
hodnocení

0x

Rozjít se, samozřejmě, dobré to stejně nikdy nebude a v 18 si dělat zle kvuli holce. Těch bude...

mnd®

[ Obsah příspěvku byl skryt moderátorem @ladinpraha z důvodu porušení pravidel poradny. ]

výtka
Upozornění od sys ladinpraha 20. 11. 2017 08:59:03
! Pravidlo Z2: je zakázáno psát vulgárně, napadat, urážet uživatele, používat urážlivý nick.

culdabulda1*
hodnocení

0x

já bych s ní chodila tajně dál a časem by se uvidělo. Vždyť není nutno hned všechno lámat přes koleno.

Na druhou stranu - vázat se v takhle mladém věku nějak vážně taky nemá moc cenu. Nejdříve byste měli ten život taky nějak poznat a něco si užít, ne? Ale - pokud máš na to, se osamostatnit a máš kam jít, tak bych to zkusila. Třeba bych si našla nějakou ubytovnu, nebo podnájem - a třeba by změnili názor i rodiče.

doplněno 19.11.17 23:04:

asi bych se s ní poradila - přece se s ní nechceš jen tak bez vysvětlení rozejít, nebo scházet potajmu.

Je ovšem docela blbý, když si rodiče vyřizují vaším prostřednictvím svoje vzájemné účty. Navíc - pokud Ti chtějí takhle "kecat" i do event. dalších známostí, asi bych se fakt odstěhovala.

ukulele2
hodnocení

jen doplním, přítelkyně o těhlech problémech neví. Myslíte že je dobré to s ní řešit, nebo ji s tím nezatěžovat?

nechapunic

Já bych to přítelkyni určitě neříkal, myslela by si, že jí tvojí rodiče nemají rádi a nechtějí, aby jsi s ní byl (což je pravděpodobně pravda), pak by se přítelkyně cítila špatně a už by do domu vašich rodičů pravděpodobně nešla a nebo jen s donucením. Nebo by se cítila špatně v blízkosti tvých rodičů, když by věděla, že ti takto vyhrožují, že buď ona nebo oni a mohla by si dávat za vinu rozvrácení rodiny, že tě rodiče chtějí vyhodit z domu..

V horším případě by se s tebou mohla i rozejít, když její rodiče jí nemají v lásce. I to se může stát.

Takže určitě jí to neříkejte.

Zdravím. S přítelkyní to neřešte. To je problém mezi Vámi a rodiči. Jste plnoletý a svéprávný. Takže rodiče požádejte, aby Vám nezasahovali do vztahu a respektovali ho.. Sám si musíte přijít na to, zda je toto děvče pro Vás to pravé. Rodiče k Vám mají vyživovací povinnost dokud studujete a nejste schopen se sám živit, tak jim řekněte, ať Vás nenutí vybírat si mezi nimi a slečnou. S takovým přístupem se jim nemusí líbit žádná. A nevěřím, že by Vás proto vyhodili z baráku. Je jen na Vás, zda si budete za svým vztahem stát. Pokud neflákáte školu kvůli slečně, pak se s tím rodiče časem vyrovnají. Pokud školu flákáte, pak se zlepšete, ať je přesvědčíte, že i škola je pro Vás důležitá a že se rodiče nemusí bát, že byste ji zanedbával. Komunikujte s rodiči, aby se zamysleli nad Vašimi argumenty. Třeba potřebují jen čas, aby jim vychladly horké hlavy.

stefan*
Nehovoriť, ak by sa to niekedy utriaslo, trvalo by to x-krát dlhšie keď to bude vedieť... Zeny to berú inak..

liska*
hodnocení

0x

Bydlíte snad každý sám se svými rodiči. Tak ji neberte domů a scházejte se jinde. Rodičům řekněte, že nechcete, aby Vám zasahovali do života, že máte před maturitou a chcete mít klid na učení. Dívce neříkejte o nějakém nepřátelství. Zmiňte se jí pouze, že rodiče chtějí, abyste se připravoval na maturitu. Jestli komunikuješ s maminkou dívky, promluv si někde bokem s ní, v čem je problém? Že existuje nějaká "kamarádka", která tady kazí vzduch a ve finále to musíte řešit Vy a že na to nemáte čas ani chuť.

hodnocení

0x

V první řadě klid - zas tak jednoduché to není:

Z. č. 133/2000 Sb., § 12

(1) Ohlašovna rozhodne o zrušení údaje o místu trvalého pobytu,

c) zaniklo-li užívací právo občana k objektu nebo vymezené části objektu, jehož adresa je v evidenci obyvatel uvedena jako místo trvalého pobytu občana a neužívá-li občan tento objekt nebo jeho vymezenou část.

přičemž obě podmíny musí být splněny současně.

K bytu nemáte užívací právo, ale užívací právo odvozené, tedy právo v něm pouze bydlet, ovšem rodiče jsou povinni plnit vyživovací povinnost, která zahrnuje i povinnost zajištění odpovídajícího bydlení, a to až do doby, kdy budete schopen se sám živit.

Na ulici vás poslat nemůžou. V úvahu by tedy přicházelo "vystěhování" například na ubytovnu - ale i tu by vám museli zajistit rodiče a současně platit výživné. Na to byste ostatně mel nárok i v případě, že byste šel bydlet například k babičce, kamarádovi a pod.

Předpokládám, že jinak řádně studujete i se chováte a krom oné slečny rodiče ničím dalším "netrápíte".

still10k*
hodnocení

0x

Když ti dali takovéhle ultimátum, tak tě nemají asi dost rádi. Na tvém místě bych se nerozmýšlel ani vteřinu a okamžitě bych začal připravovat stěhování. Šlapat někomu po štěstí kvůli vlastní hlouposti, to je velmi zákeřné.

hodnocení

0x

Já si myslím, že byste v klidu měli dát řeč. Tam byste rodiče měl upozornit, že jestli na všem budou trvat, budete všechno dělat tajně a jim lhát. Nejen o vztahu s dívkou, ale ve všem, protože nevíte, s čím vším budou nebo nebudou souhlasit. Budete lhát a žít dvojí život, svůj život, protože si myslíte, že nic neděláte špatně a protizákonně. Že chápete, že se o vás bojí, ale že se bát nemusí, školu neodflinknete, odmaturujete a jestli jste měl v plánu vysokou školu, že ji vystudujete. Dívka s tím, nemá nic společného. Nemusí se bát, protože víte a používáte antikoncepci. *hej* Myslím si, že tohle byste měl opakovat stále dokola. Neslovíčkařit, nenechat se ubít slovy, nenechat se vytočit. Měl byste se co nejvíce ovládat a dokázat, že jste velký kluk. ;) A také byste měl o svých plánech mluvit co nejméně, protože vás protiargumenty utlučou. Naučte se hájit. Bez kraválu, bez emocí, argumentujte, ale svůj svět nedávejte všanc! Nejen v tomhle okamžiku, ale po celý život. *slunce* Hodně štěstí!

danys*
hodnocení

0x

S rodiči si promluv, sděl jim, že to s tou přítelkyní nemyslíš vážně, že jí máš pouze jenom na jednu věc atd. Dále jim řekni, že už se pokukuješ po jiné slečně a máš klid. Co budeš dělat dál, je čistě na tobě *smich*

doplněno 21.11.17 00:13:

babkazov: Nezacházejte do extrémů! A kdyby, tak si holt najde jinou :)

Danys a co bude, když to jeho máma povykládá její mámě? Hanba by ho fackovala! Právem. *cert*

hodnocení

0x

Babo rad...nejake pomluvy se musi nejdriv prokazat, pak teprve odsuzovat. No a vzycky se muzete sebrat a jit bydlet sami, ne? Teda jestli to stoji zato.

Nemůžou se "sebrat a jit bydlet sami" - slečna ještě není zletilá.

janm*
hodnocení

0x

Hezký pozdní večer

Držte se svého, čemu věříte co milujete neopouštějte kvůli rodičům, nechte je ať se vymluví a pokud se jim to nelíbí jednoduše se o tom s nimi nebavte, pokud budou naléhat tak bych je upozornil na to že máte zájem o "ní" a nikoli její rodiče a někdy neškodí připomenout tvrdou pravdu a to "že tu také tak jako ostatní nebudou na věky" zestárnou sejdou a přijde čas odchodu z tohoto světa, když si nyní kvůli nim pošlapete to na čem vám záleží nikdo vám to už nevrátí oni teprv ne, pokud ji máte opravdu rád pak se toho držte v opačném případě můžete zažít nepěkný "šok" ztratit motivaci a jste-li citlivější dostat se na "šikmou plochu" a to by se rodičům asi teprv nelíbilo, plníte-li si své stud. a dom. "povinnosti" není se o čem bavit, i tuto alternativu jim můžete nastínit, líbilo by se jim kdyby jste skončil v depresi přestal si kvůli tomu plnit své povinnosti ztratil motivaci?

doplněno 20.11.17 22:38:

Také bych je upozornil na to že jste plnoletý a tudíž máte vedle svých povinností také právo na svůj vlastní život oni nemají právo vám do těchto věcí zasahovat, pokud se to přímo netýká chodu domácnosti s tím související školy čili těch elementárních věcí jež si jistě plníte, musí si zkrátka zvyknout na to že máte nárok i na své věci do kterých jim nic není nenarušuje-li to chod domácnosti jak jsem uvedl, váš vztah nemůže být rozhodně záminkou pro vydírání ohledně bydlení, zkuste jim to nějak slušně a laskavě vysvětlit budou-li "dotírat". Pokud jim vyhovíte bude to "precedens" pak už vám budou mluvit úplně do všeho, pokud vám nevadí že vám jednou budou vybírat nevěstu oni, bez ohledu na vás pak je poslechněte.

hodnocení

0x

Nemohou tě vyhodit dokud ještě studuješ. Porušili by tím zákon.

sebod*

h4ever. Který?

Nejsem odborník přes zákony, týká se to povinnosti rodičů zaopatřovat/starat se o dítě až do dokončení jeho vzdělání. Jakmile je schopen pracovat a živit se ve svém oboru, už ho nemusí živit. Předpokládal jsem že mě někdo doplní.

Psala jsem kousek výš - mají povinnost zajistit odpovídající bydlení. Což nemusí být jejich byt.

iz*
hodnocení

0x

Já jsem slyšela od "jedné kamarádky", že naopak ta maminčina kamarádka pomlouvá obě maminky... To by pro mne nebyl argument.

Rodiče jsou dospělí, měli by umět své výhrady podložit rozumnými a pádnými argumenty. "Jedna paní povídala" takovým argumentem není.

Neradila bych se s příteklkyní scházet tajně. Jestli si za svým vztahem stojíte, promluvte znovu s rodiči.

sebod*

Taktak, ivzez. Jednou by z něj měl být mladý muž, který si stojí za svým názorem a nebojí se pro svoji lásku bojovat s celým světem. A nejen pro lásku. I pro svůj názor. Je nejvyšší čas, aby se to začal "dospělácky" učit.

Já také chodila s klukem a také s tím rodiče moc nesouhlasili. Řekli, že když s ním budu, tak mi nedají ani korunu (studovala jsem vejšku). A přesto jsem s klukem zůstala. Rodiče se časem uvoudřili, když viděli, že studium neflinkám.

P-S.: Jojo - výživné soudně, že jo? Hmmm, to jaksi za mých mladých let nefungovalo. A asi to bylo jen ku prospěchu věci.

Ad sebod - Jojo - výživné soudně, že jo? Hmmm, to jaksi za mých mladých let nefungovalo. A asi to bylo jen ku prospěchu věci.
Ale fungovalo - jen jaksi "nebylo slušné a vhodné" se soudit s vlastními rodiči, byť šlo o jejich povinnost.

martinaa*
hodnocení

0x

Zdravím, a přítelkyně je v pohodě? Viděli ji vůbec rodiče? Pokud ji nikdy neviděli, tak jsou hloupí, soudí, ale neznají. Co se někde nenápadně potkat na neutrální půdě - město, kavárna...?

Pokud ji viděli a nesouhlasí... tak to bude těžší. Je ve hře i varianta, že se jim prostě nelíbí rodina, poměry, odkud přítelkyně pochází, minulost apod.

Hrozit vyhazovem... no já nevím, to je kravina. Nebo si najděte něco svého a sestěhujte se. :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]