Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Neschopenka-kdy vypsat,kdy poslat do práce

Od: filadephia* odpovědí: 4 změna:

Dobrý den, v prosinci mě čeká operace. Chtela bych se zeptat jak to chodí s neschopenkou, jelikož jsem tuto záležitost ještě nikdy neřešila. Budu moc ráda pokud mi někdo popíše celý popis.:)

Neschopenku mi vypíše lékař v nástupu do nemocnice? Ihned ji musím zaslat poštou do práce? Nebo se zasílá až po skončení neschopenky? Doktor mi neschopenku potrvrdí na začátku ale pak i na konci marodění a poté ji teprve posílám do práce? Trochu v tom tápu, tak snad se najde někdo hodný kdo mi celý proces popíše.:) Také mě zajímá ještě jedna věc. Žiji v Praze ale trvalé bydliště mám na severu čech. Je možné se s doktorem domluvit, aby mi jí třeba napsal na ty severní čechy abych byla s rodinou a pomohli mi po operaci?

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

0x

Ano, správně byste ji měla zaměstnavateli zaslat hned. Nezapomeňte se zaměstnavateli včas omluvit → u plánované operace se omluvte předem.

Na neschopenku se píše adresa pobytu v době nemoci. Lékař zapíše tu adresu, kterou mu oznámíte. Problém ale vidím v kontrolách → budete k lékaři dojíždět?

filadephia*
hodnocení

K lékaři pojedu pak na nejakou finální kontrolu, asi tesne než pujdu zas do práce.

Když neschopenku zamestnavateli pošlu ihned, tak tam mám hned napsat počet dní které budu trávit na neschopence? Co když se mi ale přítíží a třeba budu muset být zustat doma déle?

iz*

Počet dnů se do neschopenky nepíše předem. Předem zaměstnavateli řekněte, že máte naplánovánu operaci, den nástupu do nemocnice a pravděpodobnou dobu trvání pracovní neschopnosti.

V době nemoci musíte dodržovat léčebný režim, k němuž patří i kontroly u lékaře. Pokud vím, je po propuštění z nemocnice nutné se během pár dnů dostavit k lékaři, který Vás bude po další dobu ošetřovat.

Zkuste se ještě před začátkem nemoci domluvit s lékařem v místě, kde chcete po dobu nemoci pobývat. V ostatním si nechte poradit od sestry → ukáže Vám, co kam napsat a kde se máte podepsat.

hodnocení

0x

Není to nic složitého. Zaměstnavateli (svému přímému nadřízenému) řeknete o tom, že máte plánovanou operaci. Neschopenku Vám pravděpodobně vystaví lékař v nemocnici. Dostanete jistě díl se žlutým pruhem, ten zůstává po celou dobu neschopenky Vám, je to průkaz práce neschopného. Při poslední kontrole jej necháte u lékaře. Pak dostanete díl s modrým pruhem, ten co nejdříve pošlete zaměstnavateli, je to Vaše omluvenka z práce.

Když lékaři řeknete, kde budete pobývat v průběhu nemoci, nahlásí to na OSSZ, aby bylo možné zkontrolovat, že dodržujete léčebný režim.

Po 14 dnech od počátku nemoci dostanete další dva tiskopisy - růžový pruh a Potvrzení o trvání pracovní neschopnosti, oba si prohlédnete z obou stran, podepíšete, zakřížkujete a vyplníte, co je třeba (musíte uvést, jak Vám má OSSZ vyplácet nemocenskou) apředáte opět neprodleně zaměstnavateli.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]