Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Píchnutí od včely

Od: handa* odpovědí: 13 změna:
Dobrý den, píchla mě předevčírem včela do nohy. Nikdy jsem alergická nebyla , do druhého dne jsem to měla pryč. No a teď už to mám skoro 3 den, mám napuchlou červenou nohu, svědí to a na došlápnutí poboliva. Nevíte co by to mohlo být nebo na to něco poradit? Děkuji velmi pěkně *úsměv* .
Píchnutí od včely

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Vyndala jste si žihadlo? Pokud tam zůstalo dlouho, spustí se reakce téměř u každého člověka (i u toho, který jinak na včelí bodnutí alergický není); místo může i zhnisat. Anebo to ani nebyla včela, jen něco podobného, co ovšem může přenášet infekci (včela infekce nepřenáší).

doplněno 03.08.17 19:55:

Mono, to není pravda, včelí jed je klasický nervový jed, podobný mravenčímu jedu (a zároveň velmi účinný lék), rozhodně žádná otrava z nečistoty nehrozí. Jiná věc je alergická reakce, anebo také možnost, že to nebyla včela. Včela má žihadlo zatažené v zadečku; vytahuje ho až těsně před bodnutím.

doplněno 03.08.17 21:36:

Ono to tak nějak vyznělo. *nevi* Ale dobře, už vím, co jste měla na mysli. Každopádně to pokládám za mylný náhled. Včely máme rodině mnoho desítek let, pravidelně odebíráme odborné včelařské časopisy, kde se často řeší i záležitosti ohledně jedu a jeho složení. To, že by se jed nějak (tím spíš zásadně) měnil v závislosti na prostředí, jsem nikdy neslyšela ani nečetla. Ale nějakému serióznímu vědeckému článku jsem ochotna uvěřit.

72mona3*
hodnocení

1x

Mívám to podobně. Po píchnutí včelou, vosou, ovádem...nejdřív nic a třetí den se to začíná rozjíždět :(

Nohu co nejvíce chlaďte a honem k lékaři. M.

doplněno 03.08.17 19:16:

Vernon, @maky si nedělá srandu. Záleží, kde včelka "lezla". Jak myslíte, že vzniká jed v jejich jedovém váčku? Pokud včela sbírá v zaneřáděném prostředí, vzniklý med je čistý, ale veškeré "svinstvo" je právě koncentrováno v jejich jedu.

doplněno 03.08.17 20:43:

Ildiko, já netvrdím, že hrozí otrava z nečistoty! *zed*

Někde jsem to četla, ale skleróza pracuje dokonale (asi v časopisu Téma), že složení včelího jedu není stále stejné. Že záleží, v jakém prostředí se včela pohybuje. Až na to narazím, upřesním.

Všude se píše, jak se používá k léčbě, ale nic to nemění na tom, že se jedná o látku toxickou.

72mona3*

Samozřejmě jsem to nenašla. Klasika. Nevzdavám to, zítra ještě zapátrám. Na internetu jsou k dispozici informace okopírované snad z jediného zdroje. Uvádí se tam pouze věty:Dokážou však do jedu převést i zplodiny vzniklé při invertování nektaru. Jed nemá stálé chemické složení. A to si můžeme vyložit jak? Reakci, kterou mívám (a tazatelka evidentně také) není možné označit jako alergickou. Alergie se projevuje ihned. Moje tělo reaguje normálním otokem, svěděním, zarudnutím. A až po dvou dnech dochází k další reakci, která vypadá jako otrava. A co je to otrava? Co jí způsobuje? Rozhodně z ne žádná z "léčivých" složek včelího jedu. Ani špinavé žihadlo *smich* Nejspíš tedy další složka (nečistá) jedu. M.

I u jednoho konkrétního člověka se reakce na včelí jed může v průběhu života měnit (to se možná týká tazatelky). Dále je zcela zásadní způsob, jakým si člověk vytáhne žihadlo (pokud si do rány při manipulaci vymačká celý váček, popř. si tam kousek žihadla i nechá, nemůže se prudší reakci divit). Jinak já bydlím v intenzivně obhospodařovávané krajině, stříká se zde úplně všechno, *ee* a nikdy se mi nestalo, že bych měla nějakou silnou reakci na včelí bodnutí (žihadla si celkem pravidelně nechávám dobrovolně dávat). Pár minut a je to pryč, ani to moc nebolí. Takže všechny ty reakce, ať tak či onak silné nebo dlouhé, jsou vždy individuální a závislé na konkrétním člověku.

hodnocení

1x

Dobře vám tu píšou, tohle už není normální, máte tam nějakou infekci, tak honem k lékaři. Já měla kdysi něco podobného, bylo mi 17, byly prázdniny...pořád jsem čekala, až to přejde a až jsem nemohla pohnout rukou, tak jsem šla k doktorce, kromě antibiotik jsem musela chodit každý den ráno na nějaké injekce, už jsem měla začínající otravu a kdyby nebyly antibiotika, tak taky mohlo být po mně.

hodnocení

0x

Zdravím,co tak zajít do lékarny pro nějaký gel,nebo mast.Já osobně používám gel alpa.cz/... .Fak to pomáhá. ;)

hodnocení

0x

Včelka než vás bodla, tak něco "olezla", máte zaděláno na otravu, to jsem také tak měla a musela dostat antibiotika, byla to otrava. Píchla mne do ruky a za dva dny ruka jako konev. Jdete s tím k lékaři.

vernon
Olezla? Žihadlem? Děláš si srandu?
doplněno 03.08.17 20:51: Mono, je to přesně naopak. Složení jedu se u včel skoro nemění, ale v medu se mohou koncentrovat některé cizorodé látky, např. z hnojiv z polí. Nebo z některých léčiv. Proto je třeba u nás zakázáno léčit včelstva antibiotiky.

Přesně tak, v medu se některé látky koncentrovat mohou, protože včely sice dokážou posbíranou snůšku vyčistit hodně, ale ne zase úplně od všeho. Jed je něco zcela jiného, ten vzniká ve včelím organismu a je značně konstantního složení.

hodnocení

0x

Tak přesně ten samý problém co popisujete. Nikdy jsem netrpěla na žádné alergie a nějaké píchnutí odeznělo bez problémů. Až jednou. Také do nohy, já jsem na vosu šlápla. Do rána příšerný mokvavý otok, že jsem musela k doktorovi bosá, jen s obalenou nohou. Napuchlá skoro až ke koleni a takové krupičky mokvající na kůži. Musela mi píchnout kalciovou injekci a předepsala černou mast a nějaké antibiotika. Trvalo to asi deset dní, než se mi to spravilo. A hlavně mi předepsala pilulky, které musím spolknout pokaždé, když mě něco píchne. Jmenuje se to "Aerius 5 mg". Je to lék který účinkuje právě na tu alergii. Ale teď nevím jestli ho lze koupit i bez předpisu, ale to Vám řeknou v lékárně. Já už ho mám od té doby pořád doma. A opravdu to účinkuje naprosto jistě.

doplněno 03.08.17 18:51:

A to svědění bylo pekelné, to si pamatuji. Když to pak doznívalo, myslela jsem si že si rozškrábu nohu do krve.

hodnocení

0x

Zkuste si dát octan,nebo alespoň studený obklad s octem,můžete rozředit vodou. Mě to vždy pomohlo.

pohanka*
hodnocení

0x

Jak píší již nahoře, chce to lékaře, jestli jste již nebyla.

Moje zkušenost - mě kousla /píchla jenom obyčejná muchnička /prý/ a byla jsem na antibiotikách a neschopence 5 neděl. A to mě ještě chtal doktorka nechat týden doma. K tomu převazy a nějaká žlutá mastička.

Také to velmi svědilo, ale nic jsem neviděla a necítíla, že by mě něco kouslo. Něco prostě v trávě.

hodnocení

0x

Také doporučuji hned k lékaři, to chce antibiotika!

Jinak já, když mě něco štípne, tak potírám cibulí.

Hezký den

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]