Nejste přihlášen/a.
V pátek v Tesco mají zavřeno. Stejně tak v Kaufu, Sparu a ve všech velkýxh marketech.
Tazateli se omlouvám. Ohneta a všichni mají pravdu. Je v tom dokonalý čurbes, který jsem neprohlédla.
Není důležité správně odpovědět, ale hlavně být první. Ono zadat to do gůglu a kliknout na první odkaz a ověřit si to je zbytečné zdržení. Max. minuta.
Je to takové zvláštní. 17. 11. je otevřeno snad všude /běžná otevírací doba/. V Tescu, Penny, Bille, Globusu...Jako každý běžný den.
Zajímalo by mě ale, proč 28. září a 28. října bylo všude zavřeno, /státní svátek/ kdežto nyní, 17. 11. se toto nedodržuje. To je snad jiný svátek? Podle čeho se to určuje? Kdo mi to vysvětlí? Jaga.
To je, slušně řečeno, kompromis našich zákonodárců - jedni chtěli zavřeno vždycky, způsobem "pomni, abys den sváteční světil", druzí trvali na svobodném rozhodování, takže porodili tento zmetek. Jak k tomu došli by se možná dalo dohledat v zápisech z jednání - ale to po mě nechtějte
Tak jsem se dopracovala aspoň relativně seriózního vysvětlení - i když ne od zákonodárců. Ti zjevně zdůvodňovat a vysvětlovat "prostému lidu"nemusí nic. Beztak by jejich pohnutky nepochopil (i když by se hodně snažil ):
Zákonodárci odůvodňují potřebu tohoto zákona především příznivými sociálními dopady. Uvádějí, že po jeho přijetí lidé budou mít více volného času, který mohou věnovat své rodině a koníčkům, a budou moci lépe sladit svůj pracovní a rodinný život. Pracovní život by podle zákonodárců neměl negativně zasahovat do rodinného a osobního života a slovy důvodové zprávy "ve svátek by měla být rodina pohromadě a věnovat se, mimo jiné, rodinným záležitostem".
Z jakého důvodu nebyly do zákona zahrnuty i další státní a ostatní svátky, tj. 1. květen - Svátek práce, Velký pátek, 5. červenec - Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje, 6. červenec – Den upálení mistra Jana Husa a 17. listopad - Den boje za svobodu a demokracii, není jasné a ani ze strany zákonodárců nijak zdůvodněné. V každém případě v tyto dny není prodejní doba v maloobchodě a velkoobchodě nijak omezena.
Že má státní svátek 17. 11. výjimku mě až tak nepřekvapuje. Pozoruhodnější je, že tuto výjimku má i státní svátek a navíc mezinárodní "svátek práce" 1. 5. Prostě jeden z naprosto dokonalých zákonů v tomhle absurdistánu.
ildika - Myslím, že úplně nejšpatnějc je to, že platí pro každého jiná pravidla. Proč má mít prodejna o ploše 200 m2 o svátcích zavřeno, zatím co prodejna o ploše 199,5 m2 zavřeno mít nemá? Jaký je mezi nimi rozdíl?
Tak to mně teda podržte... je to státní svátek, tj. den pracovního klidu, ale obchody mají otevřeno. Do našeho města se tahle věc asi ještě nedonesla, ptže v Kaufu to dnes vypadalo, jakoby měl přijít konec světa. Takže, kdo vlastně v těch otevřených obchodech, v den pracovního klidu, bude pracovat? A nakupovat )?
Jelikož to určitě propírali na Nově ve zprávách, protože takové "veliké a nosné" téma si nemůžou nechat ujít, tak to min. milion lidí vidělo. Takže je o zákazníky postaráno. Co by taky dělali ve svátek jiného, že?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.