Nejste přihlášen/a.
Bylo by na místě, aby si pan/í učitel/ka, něco přečetl o svastice a jejím vývoji, promluvil si s tebou, popř. s rodiči a podle výsledku se rozhodl. Já osobně uvedenou činnost nevidím jako důvod k potrestání.
Mimochodem, nakreslení srpu a kladiva je také důvod k potrestání?
@wlezley: Levotočivá svastika a §?
Tady už je to pro znalce. "Říšká orlice" (zakázaná) je orlice, hledící vlevo a třímající ve spárech vavřínový věnec s pravotočivou svastikou. Stejná orlice, pouze hledící vpravo, je (byla) symbolem NSDAP - Hitlerovy vládnoucí strany. Mimochodem od roku 1950 je státním znakem SRN a od roku 1990 i znakem sjednoceného Německa opět vlevo hledící orlice v upravené grafické podobě.
Svými příspěvky v žádném případě nemíním snižovat vážnost zákazu nacismu a používání jeho symbolů. Chci jen poukázat na to, že se mnohdy dělá z komára velbloud ve jménu jakéhosi "křižáckého" tažení především proti neonacismu, ale i rasismu, nacionalismu a dalším podobným hnutím. A tak namísto toho, aby se s adolescentem promluvilo a objasnila se mu tato problematika, tak jej rovnou potrestáme a posílíme jeho vzdor proti současné společnosti a utvrdíme ho v tom, že jeho smýšlení je správné.
V otázce ani není zmíněna říšská orlice. Orlic existuje spousta a nemusíme za nimi jenom do Německa.
Další příklady → české orlice
Jaký trest může udělit učitel? Těžko říci... Záleží na inteligenci učitele. ... Já na jeho místě bych to nijak nerozmazával a nechal bych tě pořádně nastudovat co znamená svastika se spojením s orlicí no a potom udělat nějaký ten referátek o nacismu. Za mého mládí by jsi dostal od učitele po čuni a byl by klid. A že ta svastika neměla propagovat faismus a byla schválně levotočivá jsou jenom blbé dětské výmluvy. To pochopíš později... Víš , za války fašisti naši dědinu vypálili a mého dědy a strýce postavili před kulomet - tož asi tak.
Možná bych ještě doplnil, že určitý trest by zasloužil i učitel. Jelikož dobrý Učitel dokáže svým výkladem zaujmout žáky tak, že na podobné ptákoviny nemají čas ani náladu. Já jsem měl to štěstí , že jsem jednoho takového pana Učitele zažil. Byl malé drobné postavy, nikdy nezvyšoval hlas , ale měl absolutní respekt nás puberťáků , kteří jsme ho svou postavou i přerůstali. Dodnes si pamatuji jeho výklady i malůvky na tabuli.
Malůvky při vyučování (jakékoli, i domečky a kytičky) signalizují, že se žák nudí. To by mohlo napravit pár příkladů či referát. Podle typu vyučovací hodiny.
Kresba levotočivé svastiky s jakoukoli orlicí je hra na Chytrou horákyni. Kluk moc dobře ví, o co se jedná, jen se to pokouší mazaně(?) skrýt a okecat. Něco se doma při výchově zanedbalo. Nejsem si jistá, jestli zrovna toto může škola napravit nějakým trestem.
Tazatel se ptá na školní trest. Toho se trochu bojí. Své hlouposti a špatné orientace v historii se nebojí. To je varovné.
satam: To teda sorry, jde o děcka ZŠ. Jeden namaluje levotočivou, druhý tam dopíše hitlerjugend a už je ten paragraf na místě. Můj názor je, že by se měli věnovat úplně jiným věcem. Ale klidně jim ředitel může udělat přednášku, že pravou teda néééé. Ona lebka s hnátama je taky OK ... do momentu, než ji puberťák nenasprejuje na dveře domova důchodců. Lebka a §?
Takže patrně tazatele znáš, jinak bys nemohl vědět, že jde o "děcka ZŠ". Já to nikde nevyčetl... O hitlerjugend (mimochodem s malým "H"?) jsem se tam taky nedočetl. Také netuším, jaký je rozdíl mezi lebkou s hnáty, kterou nasprejuje puberťák na dveře domova důchodců a tím samým obrázkem (symbolem?), který nastříkám já, skorodůchodce na dveře mateřské školy. Obojí je jen a pouze přestupek (v případě velké škody trestný čin) poškozování majetku. Podle mě jsou tedy tvé názory na tyto věci podloženy jen a jen tvou dedukcí, žádnými fakty.
Že dnešní mládež už bohužel nechápe pravý význam některých věcí a symbolů, o kterých my jsme měli v mládí jasno, je zřejmá chyba výchova jak v rodině, tak i ve škole. Takže ta přednáška (a nemusí být zrovna ředitelská) by byla naprosto na místě.
A že by se ta děcka ve škole měla věnovat jiným věcem? O tom už tu psala ivzez a s jejím názorem vřele souhlasím.
Na závěr jen připomínka: Svastika a zakázaný symbol? Ani náhodou! "Zakázaná"je pouze jako jeden ze znaků německé NSDAP, jehož význam byl díky fašismu a nacismu "povýšen"na znak zločinecké ideologie. Co řeknou moralisti na tuto stránku, kde se svastika vyskytuje velice hustě, a to ve společnosti dalších (zločineckých?) znaků, jako jsou srp a kladivo, Davidova hvězda a třeba znak automobilky VW za 2. světové války? U VW bych to viděl minimálně na přejmenování automobilky
a proč si vlastně kreslíš orlici se svastikou a co tedy MÁ propagovat? Orlici s levotočivou svastikou jsem ani snad neviděla ...
Učitel může za činnost nesouvisející s výukou - pokud si žák maloval v hodině - potrestat jakýmkoli obvyklým způsobem. (Na jeho místě bych volila trest při "vyšší hranici sazby" za provokaci.) Současně informovat o jeho chování rodiče o porušení školního řádu - v těch bývá uvedeno, že žák je povinen řádně se vzdělávat či podobná formulace.
Doplňuji, že za nezletilé dítě odpovídají re zákona rodiče - a vždycky se může najít někdo, kdo si pospíší s dotazem či informací na "vyšší místa". Dohadování s úřady, zda byla či nebyla tato povinnost zanedbána, pak k domácí pohodě "nevinně" si kreslícího žáka nepřispěje.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.