Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Prodej lesa vs spoluvlastnictví

Od: repe odpovědí: 4 změna:

vlastním část lesa se spoluvlastníkem, který chce svůj podíl někomu prodat. Co bude s mým podílem, musí nechat vyčlenit z celku můj díl před prodejem či nikoliv? A nebo bude vše společné jako doteď, a jak pozná ten nový majitel co je jeho a co moje?

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, les je nemovitost zapsaná v KN. Nyní tam je zapsán tzv. ideální podíl, tak jsou dva spoluvlastníci, každý vlastní 1/2 a není určeno, která část pozemku to je - mají stejná práva a stejné povinnosti k celku. Takže po prodeji 1/2 se u této 1/2 změní pouze jméno a adresa v KN (pokud nepožádáte o geodetické vyměření a přesné určení, resp. rozdělení celku na dva - což je docela drahé, ale není to povinnost). A (tuším) od 1. ledna 2018 bude znovu zavedeno tzv. předkupní právo, tak by měl spoluvlastník svůj díl nabídnout k prodeji nejdříve Vám (jestli se prodej neuskuteční do konce tohoto roku). Zdravím!

doplněno 14.11.17 00:32:

repe - vycházel jsem z toho, že jste dva spoluvlastníci se stejným podílem na celku, máte stejné povinnosti a práva i hospodaříte v lese společně. Nyní se zdá, že si asi moc nerozumíte a podíly jsou různé, což zřejmě nemění nic na tom, že Váš podíl (a osobní údaje v KN) zůstane stejný a u druhého podílu bude ta změna.

Snad spolu nějak komunikujete, tak se dohodněte (na prodeji, na údržbě či nabídněte k prodeji i svůj kousek a prodávejte celek).

repe
hodnocení

díky za odpověď, nevlastníme každý ideální polovinu, on má více a já podstatně méně a každá les má jinou kvalitu. Tak když to není povinnost, aby to při prodeji rozdělil, tak jak se v praxi postupuje s tím mým kouskem lesa, to ho teda neprořeže a nechá z každého lesa kousek, který sám uzná za vhodné?

ppp
hodnocení

0x

Tak za prvé - les není nemovitost, nemovitostí je pozemek, na kterém stromy (v podobě lesa) stojí.

Za druhé - žádný ze spoluvlastníků nevlastní konkrétní část společné věci, všichni společně vlastní celou věc, velikost podílů hraje roli při ropzhodování o společné věci.

Pokud spoluvlastník prodá svůj podíl, pro zbývající spoluvlastníky se (kromě změny v osobě spoluvlastníka) nic nemění.

hanu
A jak se postupuje v případě,ze novy spoluvlastnil chce těžit?Jak pozná který strom atd? kolik stoji případne vyčlenění plochy? Děkuji.hanu

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]