Nejste přihlášen/a.
Delam v praci na dohodu o provedeni prace.Muzu soucasne zustat na pracaku?Tzn. ze zdravotni pojisteni za me nadale bude platit stat?
0x
Ano, ale jen pokud bude Váš příjem do 4.000 Kč měsíčně včetně, max. 150 hodin v kalendářním roce u jednoho zaměstnavatele.
Nezapomeňte do 8 dní od data sepsání nahlásit úřadu práce, že máte sjednanou DPP.
A já bych dodala, že pak budete muset každý měsíc na pracovní úřad doložit, kolik jste si v předcházejícím měsíci vydělala. Pozor na to! Když to nesplníte, můžou vás z ÚP i vyřadit!
Jen pro upřesnění: zdravotní pojištění platí v takovém případě zaměstnavatel, ne stát.
doplněno 12.12.09 00:59:Místo "zaměstnavatel" lépe řečeno: "podnikatelský subjekt", se kterým máte sepsanou dohodu.
doplněno 12.12.09 01:00:...a samozřejmě vy...
sorry
Ano, to jsem již nechtěl psát tak dopodrobna. Potvrzení potvrdí mzdová účetní a do doby než to potvrzení odevzdáte na úřadu práce, nedostanete dávky za onen měsíc. S tím vyřazením nevím, ale lidé si musí dát pozor na to, že i když pracují na dohodu, musí docházet na ÚP v termínech se ptát, zda mi něco "našli". To, že pracuji, není důvodem pro neúčast. Na tuto maličkost doplatilo hodně lidí, kteří si sami našli dohodu a poté je onen zaměstnavatel vzal nastálo. A byli sankčně vyřazeni..
S tím zdravotním pojištěním si nejsem jistý. Já pracoval nějakou dobu u jedné firmy, které mzdy zpracovávala účetní. Dostával jsem částku poníženou o příspěvek na stravenky, ale zdravotní pojištění za mne odváděl nadále stát.
Máte pravdu, při DPP zaměstnavatel zdr. poj. neplatí, a to ani když na ÚP veden nejste, to si pak musíte platit sám. Zaměstnavateli by se to jinak vůbec nevyplatilo.
Skoro všechny omezující limity výdělku se uvádějí v hrubé mzdě :
Podpora v nezaměstnanosti a přivýdělekAno, možné to je, ale musíte postupovat podle jedné z následujících možností. Kombinace uvedených možností je povolena, ale pozor: odměny z přivýdělků se sčítají a nesmí přesáhnout polovinu minimální mzdy.
- Pracovní nebo služební poměr – měsíční výdělek roven max. polovině minimální mzdy (v současnosti se jedná o 4000,- Kč hrubého).
- Dohoda o provedení práce – měsíční odměna rovna max. polovině minimální mzdy.
- Dohoda o pracovní činnosti – měsíční odměna rovna max. polovině minimální mzdy.
Pozor! Ve všech výše uvedených případech je povinnost nahlásit na úřadě práce, že pracujete, den před nástupem do práce a do 8 kalendářních dnů pak je třeba tuto skutečnost doložit. - Krátkodobé zaměstnání – po dohodě s úřadem práce, a to maximálně na 3 měsíce. Odměna není sledována.
doplněno 13.12.09 13:11:
Zákonem stanovená minimální mzda 8 000 Kč platí v Česku již od 1. ledna 2007, a během celého roku 2009 se neočekává její zvýšení.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.