Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dohoda o provedeni prace a pracak

Od: flow1 odpovědí: 6 změna:

Delam v praci na dohodu o provedeni prace.Muzu soucasne zustat na pracaku?Tzn. ze zdravotni pojisteni za me nadale bude platit stat?

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

arecibo*
hodnocení

0x

Ano, ale jen pokud bude Váš příjem do 4.000 Kč měsíčně včetně, max. 150 hodin v kalendářním roce u jednoho zaměstnavatele.

Nezapomeňte do 8 dní od data sepsání nahlásit úřadu práce, že máte sjednanou DPP.

šťastná*

A já bych dodala, že pak budete muset každý měsíc na pracovní úřad doložit, kolik jste si v předcházejícím měsíci vydělala. Pozor na to! Když to nesplníte, můžou vás z ÚP i vyřadit!

Jen pro upřesnění: zdravotní pojištění platí v takovém případě zaměstnavatel, ne stát.

doplněno 12.12.09 00:59:

Místo "zaměstnavatel" lépe řečeno: "podnikatelský subjekt", se kterým máte sepsanou dohodu.

doplněno 12.12.09 01:00:

...a samozřejmě vy...

sorry

arecibo*

Ano, to jsem již nechtěl psát tak dopodrobna. Potvrzení potvrdí mzdová účetní a do doby než to potvrzení odevzdáte na úřadu práce, nedostanete dávky za onen měsíc. S tím vyřazením nevím, ale lidé si musí dát pozor na to, že i když pracují na dohodu, musí docházet na ÚP v termínech se ptát, zda mi něco "našli". To, že pracuji, není důvodem pro neúčast. Na tuto maličkost doplatilo hodně lidí, kteří si sami našli dohodu a poté je onen zaměstnavatel vzal nastálo. A byli sankčně vyřazeni..

S tím zdravotním pojištěním si nejsem jistý. Já pracoval nějakou dobu u jedné firmy, které mzdy zpracovávala účetní. Dostával jsem částku poníženou o příspěvek na stravenky, ale zdravotní pojištění za mne odváděl nadále stát.

moxa*

Máte pravdu, při DPP zaměstnavatel zdr. poj. neplatí, a to ani když na ÚP veden nejste, to si pak musíte platit sám. Zaměstnavateli by se to jinak vůbec nevyplatilo.

mamcazmoravy*

Já bych poprosila o upřesnění - těch 4000,- / měs.je hrubého nebo čistého příjmu?

lidka*

Skoro všechny omezující limity výdělku se uvádějí v hrubé mzdě :

Podpora v nezaměstnanosti a přivýdělek

Ano, možné to je, ale musíte postupovat podle jedné z následujících možností. Kombinace uvedených možností je povolena, ale pozor: odměny z přivýdělků se sčítají a nesmí přesáhnout polovinu minimální mzdy.

• Pracovní nebo služební poměr – měsíční výdělek roven max. polovině minimální mzdy (v současnosti se jedná o 4000,- Kč hrubého).

• Dohoda o provedení práce – měsíční odměna rovna max. polovině minimální mzdy.

• Dohoda o pracovní činnosti – měsíční odměna rovna max. polovině minimální mzdy.
    Pozor! Ve všech výše uvedených případech je povinnost nahlásit na úřadě práce, že pracujete, den před nástupem do práce a do 8 kalendářních dnů pak je třeba tuto skutečnost doložit.

• Krátkodobé zaměstnání – po dohodě s úřadem práce, a to maximálně na 3 měsíce. Odměna není sledována.

doplněno 13.12.09 13:11:

Zákonem stanovená minimální mzda 8 000 Kč platí v Česku již od 1. ledna 2007, a během celého roku 2009 se neočekává její zvýšení.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]