Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se naučit dobře psát?

Od: pisalek odpovědí: 20 změna:

Dobrý den,

nutně bych potřebovala umět dobře psát - abych v textu měla hezké a zajímavé slovní obraty, aby se mi neopakovala slova v textu, aby se ten text hezky a plynule četl a přitom působil inteligentně. Snad chápete, co tím myslím. Chtěla bych psát nějaké vědecké práce a články ve svém oboru, ale když nebudu umět dobře psát, tak to bude celé o ničem. Když se něco snažím ze sebe vyplodit, tak ta stylistika mi vždycky zabere nejvíc času a udělá mi nejvíc vrásek na čele. To se musí změnit.

Jak se něco takového můžu naučit? Existuje na to nějaká publikace třeba pro žurnalisty? Nebo naučí mě to někde? Můžete mi něco doporučit?

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ladinpraha*
hodnocení

12x

Jediné doporučení je číst a číst a číst. Až přečteš několik tisíc knížek, tak to půjde samo.

figurek*
hodnocení

3x

1/ no ono to chce spíš nejdříve umět dobře mluvit. Mít slovní zásobu a umět jí použít hlavně v řeči.

2/ existuje discipnína, pojmenovaná tvůrčí psaní.

megaknihy.cz/...

Nemusíte si ji hned kupovat. Zkuste si ji nejdříve půjčit někde v knihovně.

pisalek
hodnocení

Na tu knížku už jsem kdysi v minulosti narazila. Děkuji za připomenutí :) Zkusím na ni mrknout v knihovně.

@ladinpraha: Jo, čtení. Já jsem dřív četla spousty knih a měla jsem tehdy i velmi dobré slohy ve škole, které vyhrávaly různé soutěže, ale toho času už není tolik, co dřív. Ale asi zase začnu místo sledování zpráv v televizi. Díky za radu :)

iz*

Bude potřeba si na čtení najít čas. Ale číst kvalitní knihy, ne články z internetu apod. Abys ve svých textech nepoužívala hrůzy typu "o tom to je", nebo "není to o ničem" apod.

"...abych v textu měla hezké a zajímavé slovní obraty, aby se mi neopakovala slova v textu, aby se ten text hezky a plynule četl a přitom působil inteligentně..."

Jáí bych napsala "chtěla bych se naučit používat zajímavé a výstižné slovní obraty, psát čtivé texty, nechci opakovat stejné výrazy, ..."

hodnocení

2x

Pro vědecké práce je nutné zvládat zcela jiné vyjadřování než pro krásnou literaturu. Především není žádoucí plýtvat synonymy, nýbrž psát tak, aby bylo vše jednoznačné a dobře strukturované. Žádná nadměrně rozvinutá souvětí. I když je rozdíl mezi odbornou prací na literární téma (kde se toho snese mnohem více než kdekoli jinde) a např. odbornou prací z biologie.

Hodně dělá cvik - asi jste studovala nějaký obor na VŠ, když máte zájem o psaní vědeckých článků? My jsme po celou dobu studia sepisovali množství seminárních prací, čímž jsme si ten správný odborný styl tak nějak "zažili" (dopilování ale neškodí nikdy). Vy jste nic takového nepsali?

doplněno 13.11.17 20:23:

No nevím, možná záleží na škole/ oboru/ konkrétních vyučujících. *co* My jsme ke konci Mgr. studia museli odevzdávat normální práce, na doktorandské úrovni. Jinak k nám "přiletěly" obratem zpátky a museli jsme je urychleně upravit do požadované kvality.

Každopádně, pokud chcete psát vědecké práce, musíte číst odborné publikace ze svého oboru. Klasické romány vám v tomto případě příliš nepomohou (ty zlepšují vyjadřování v jiném ohledu).

pisalek
hodnocení

I my jsme psali seminární práce, nicméně seminární práce nějakého vysokoškolského studenta se v žádném případě svou kvalitou nemůže srovnávat s vědeckým textem akademika v odborném časopisu nebo sborníku. Seminárky na VŠ každý psal jenom za tím účelem, aby dostal co nejdřív zápočet, a měl zas hned klid na obrážení hospod a těžkou flákačku. To tehdy bylo úplně o něčem jiném :)

hodnocení

1x

Jak tu bylo napsáno, chce to hodně číst, ale obávám se, že k tomu musí být i talent od Boha a ten určitě nemáte, když sem píšete. Tož tak. Najděte si jinou zábavu.

jak*
hodnocení

0x

Číst denně celý život, studovat, vzdělávat se, stýkat se vzdělanými lidmi. Zajímat se o všechno, o politiku, historii, životní osudy, umění, všechno nejen povrchně. Taky bulvár, zkrátka být zvědavý, jezdit po světě studovat a cizí jazyky. Když přečteš tisíce a tisíce knih a časopisů hltáš vše co ti přijde pod ruku, pak snadno poznáš který spisovatel je dobrý, zdá má cenu si přečíst celou jeho knihu, nebo je jen taková nedovzdělaná rychlokvaška, která píše jen hovadiny pro peníze. Jestli chceš psát jen odborné knihy, tak stačí když znáš dobře svůj obor, piš jak ti to jde a co chceš sdělit, jsou lidé kteří ti takový článek nebo knihu opraví.

pisalek
hodnocení

No vidíte. A mě teď místo zmiňovaných aktivit čeká brzy spíš mimísek, pokakané plíny, kojeníčko, tuleníčko, koupáníčko a jiné speciality. Myslíte, že by i tyto činnosti mohly nějakým způsobem pozvnést můj doposud skrytý tvůrčí talent? ;)

iz*

Kdybyste místo mimíska, pokakaných plíneček, kojeníčka, tuleníčka, koupáníčka a podobných "lahůdek" začala používat normální výrazy, mohla by se i tato doba projevit příznivě... Pokud by Vám to bylo zatěžko, mohla byste snad uspět na Mimibazaru a v podobných "vodách".

ivzez, já jsem v těch zdrobnělinách cítil spíš sarkasmus, co myslíte vy?

Pokud tyto cinnosti nepomohou s talentem, dozajista mohou pomoci s nametem.

Mno, zkušenosti jiných maminek říkají, že tyto činnosti vám váš tvurčí talent mohou spíš pozvracet než povznést. Opakovaným čtením Příběhů včelích medvídků, medvídka Pú, medvídka Paddingtona a jiných medvídků, myšáků, pejsků, mašinek, bagrů nebo dokonce mimoňů a jiných příšerek vaše literární schopnosti nevzrostou. Ale při kojení bude pořád dost času na čtení odborné literatury i beletrie, doporučuji rozchodit si na mobilu nějaký čtecí program (nejpopulárnější je asi Cool Reader).

No jéje - co kdybyste tohle všechno pojala jako "vědeckou práci" a zkoušela psát články na téma "mimísek a to ostatní" v ryze odborném duchu? Takový popis například přebalování po*** potomka tím získá netušený rozměr :)

jak*

Z každé zkušenosti můžeš čerpat .

hodnocení

0x

Mají pravdu,jako dítě jsem četla a četla a pak jsem měla na základce nejlepší slohy ze třídy.

Přesně tak, jak píše Maky. Jsem z generace, která četla a která musela číst, ať už ráda či nerada. Hlavně českou klasiku. Dostávali jsme seznamy knih, které jsme museli přečíst a znát. Je jasné, že někteří kluci, kterým četba nic neříkala, opisovali obsahy knih od ostatních, ale já jsem četla poctivě. Vzpomínám, jak jsem se prokousávala Čapkem, Jiráskem, Světlou, Němcovou a dalšími doporučenými autory. Bavilo mě to a tak jsem se začala sama pídit po dalších. A dostaly se mi do rukou i jiné knihy, které škola nepropagovala, libri prohibiti. :)

Druhá věc, v období 6. - 9. třídy jsme měli opravdu úžasnou češtinářku, které byl jazyk a knihy nade vše. Ta nás opravdu dobře vedla. Ještě dneska, když mi občas vyjde v časopise nějaký příběh, vím, že na mě tam shora souhlasně pomrkává. Čím jsem starší, tím víc si jí vážím, jen lituji, že už jí nebudu moci nikdy říct, co pro mě znamenala.

Nepsat o mimíscích, plenčičkách, kojeníčku apod. Psát srdcem. Co si myslím, to dát na papír. Jasně a věcně. Pěknou češtinou, žádné prznění. Snad /vlastně určitě/ si to ten náš mateřský jazyk zaslouží. Jaga.

babajaga, u nás to samé, měli jsme senzačního češtináře, hodně přísného, ale pak jsem z toho, co nás naučil, hodně dlouho čerpala. Občas jsme museli napsat básničku nebo povídku, to jsem byla ve svém živlu. Ale diktáty, jak byla jedna chyba, tak celý diktát za 5.:-D Tak přísně známkoval.

jak*

Moc s váma souhlasím s tím, že dobrý učitel může ovlivnit celého mladého člověka, otevřít mu obzor a nasměrovat ho na další cestu životem. Měla jsem od 5té do 9té třídy učitelku Rusku, která zde byla provdaná a uměla trochu česky. Nejen, že nás naučila dobře rusky, ale seznamovala nás s dějinami Ruska, s literaturou, uměním a já jsem si díky ní zamilovala Ruskou zemi jako takovou jednou provždy. Začala jsem číst Tolstého, Dostojevského, Puškina jeho básně jsem znala nazpamět ale i jiné., Zamilovala jsem si jejich malíře, např. Repova považuji za jednoho z nejlepších malířů na světě, mám doma mnoho knih s jeho obrazy, znám je skoro všechny. I jejich hudba se mi líbí. Je pravda, že na ní často vzpomenu a přitom to vlastně ani nebyla učitelka z povolání.

doplněno 13.11.17 18:49:

oml. Repin*hi*

ronyx*
hodnocení

0x

Zdravím,
zajímavá a stará kniha na toto téma je "Čtení o psaní"od Václava Laciny (našel jsem ji třeba tady), jinak, když si do Googlu zadáte "kniha jak psát", tak různých návodů a pod. na vás "vypadne"doslova mraky ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]