Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Práce na dohodu při stálém zaměstnání

Od: pavel22* odpovědí: 10 změna:

Dobrý večer,

pracuji u svého zaměstnavatele na HPP, dneska mě kontaktoval minulý zaměstavatel, že jim omarodili 2 zaměstnanci a budou marodit delší dobu. Nabídli mi, jestli nechci pracovat u nich na dohodu. Jak funguje v praxi práce na dohodu? Musí můj současný zaměstavatel vědět, že bych měl ještě jedno zaměstnání, pokud by se jednalo o práci do 20 hodin týdně? Samozřejmě moje současné zaměstnání bude pro mě prioritou a z minulým zaměstavatelem jsem se domlouval, pouze když budu mít čas po práci, případně víkendy. Jedná se o práci na CNC. Děkuji za každou radu. Pavel

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

0x

Zaměstnání si můžete sjednat tolik, kolik jich stihnete vykonávat, aniž by Vám povinnosti v jednom bránily v plnění pracovních povinností v druhém zaměstnání.

Nelze třeba odmítnout práci přesčas kvůli druhému zaměstnání.

Jestli zaměstnavatel, u něhož budete pracovat na DPČ, působí ve stejné oblasti jako hlavní zaměstnavatel, potřebujete předem písemný souhlas hlavního zaměstnavatele.

Rozhodující není druh práce, sjednaný v pracovní smlouvě či v DPČ, ale obor působnosti obou zaměstnavatelů (nejdete v rejstříku). Jestli každý zaměstnavatel působí v jiném oboru, nemusíte svého zaměstnavatele o ničem informovat.

Ještě bych poradila bych pokusit se v písemné DPČ sjednat nárok na dovolenou.

pavel22*
hodnocení

Samozřejmě můj hlavní pracovní poměr by to nijak nenarušovalo. V rejstříku jsem nalezl, že obě firmy mají stejný obor působnosti a to je obráběčství. Pokud ale budu mít maximálně těch 20 hodin týdně a mzdu do 10 000 kč měsíčně, tak můj současný zaměstnavatel se nemá jak dozvědět, že mám ještě jednu výdělečnou činnost ne? Když to seberu s druhé strany, tak když jsem se svým současným zaměstnavatelem dohodl že u nich za nějaké 3 měsíce nastoupím, tak jsme také sepsali dohodu o pracovní činnosti, která byla do 20 hodin týdně a ve svém volnu jsem se chodil postupně zaučovat a majitel firmy mě tvrdil, že o tom nikoho informovat nemusím. Takže teď by to bylo víceméně to samé, akorát obráceně.

iz*

Platí to i naopak → hlavní zaměstnání nesmi bránit v plnění povinností v dalším zaměstnání. Při práci na DPČ se sociální i zdravotní pojištění odvádí už od odměny 2.500 Kč měsíčně.

10.000 Kč se vztahuje jenom na DPP, na niž byste mohl odpracovat maximálně 300 hodin v roce. (V podvádění a obcházení zaměstnavatele radit nebudu.)

Rozhodnete-li se "obcházet"zaměstnavatele, budete porušovat zákoník/.... Zaměstnavatel Vás tehdy potřeboval. Asi proto Vám tvrdil to, co pro něj bylo výhodné.

pavel22*
hodnocení

Omlouvám se ale trochu se v tom začínám ztrácet. Pokud bych teda uzavřel DPP a měsíčně bych neměl výdělek větší než 10 000 kč, nemuselo by se odvádět sociální a zdravotní pojištění, tak bude vše v pořádku? Měl bych tam být pouze dočasně, je teďka velký nával práce + zaměstnanci na marodce.

iz*

Nebude to v pořádku. Pokud oba zaměstnavatelé působí ve stejném oboru, potřebujete před uzavřením DPP písemný souhlas stávajícího (hlavního) zaměstnavatele.

Z DPP s odměnou do 10.000 Kč měsíčně se sice neodvádí sociální ani zdravotní pojištění, ale daň ano (srážková, protože u dalšího zaměstnavatele nesmíte podepsat prohlášení k dani z příjmu).

Já bych se na Vašem místě s hlavním zaměstnavatelem dohodla. Vysvětlíte-li mu, že jde o dočasnou výpomoc bývalému zaměstnavateli pouze ve Vašem volném čase, mohlo by to vyjít. (I současnému zaměstnavateli by se Váš přístup mohl někdy později hodit.)

pavel22*
hodnocení

Děkuji moc za rady.

pavel22*
hodnocení

Dnes jsem telefonoval ze zaměstnavatelem ke kterému mám jít pracovat na DPP a sám mi tvrdil že toto slyší poprvé, že bych potřeboval nějaké písemné svolení. Mají stejný obor, ale že o sobě ty firmy nic neví a nijak si nekonkurují. Daň s hrubé mzdy budou platit oni ( tam kde budu na DPP ) , tak ono se to přece mojeho současného zaměstnavatele vůbec nedotkne. Na internetu kde jsem se dočetl že musím mít písemné svolení, píšou že ho musím mít, ale zároveň nikde nebyl uveden že za to hrozí nějaký postih. Co by se teda mohlo stát kdy svolení mít nebudu?

To, že zaměstnavatel neví nic o povinnosti, kterou popsala Ivzez, svědčí o jeho neznalosti zákoníku práce. Pokud budete vykonávat jinou výdělečnou činnost shodnou s předmětem činnosti vašeho zaměstnavatele bez tohoto souhlasu, jedná se o porušení povinnosti vyplývající z právních předpisů vztahujících se k vámi vykonávané práci ( viz § 301 ZP). Z tohoto porušení může zaměstnavatel vyvodit příslušné důsledky v podobě písemného upozornění na možnost výpovědi, výpovědi pro závažné porušení povinností nebo dokonce ve formě okamžitého zrušení pracovního poměru z důvodu zvlášť hrubého porušení vašich povinností. Doporučuji tedy postupovat v souladu se zákonem.

pavel22*
hodnocení

Ale já stále nechápu proč by to mělo mého současného zaměstnavatele nějak poškodit a rozzuřit že by mi chtěl dát výpověď. Vždyť v současné práci nikdo ani nebude vědět, že ve svém volném čase si přivydělávám někde jinde a budu se opakovat, se svým současným zaměstnavatel jsme měli stejnou dohodu, když jsem se zaučoval a nechtěl po mě žádné písemné svolení, tak s jakého důvodu by mu mělo naras vadit že si někde přivydělávám, navíc když bych byl v kterémkoliv jiném oboru nemusím mu ze zákona říct ani slovo. Já tu povinnost ze zákona chápu tak, že má chránit zaměstnavatele, abych třeba nepracoval na HPP a zároveň třeba na DPP u konkurenční firmy, mohl vyzrazovat výrobní tajemství apod. Navíc jsme malá firma okolo 20 zaměstnanců ( kdo zná malé firmy vý že vedení si většinou udržuje se zaměstnanci přátelské vztahy) a nevěřím že kvůli něčem takovém by zvažovat o vyhazovu.

doplněno 08.11.17 16:32:

opravuji ,, vý ,, překlik, má byt samozřejmě ví :)

iz*

Pavle, zamýšlíte pracovat pro konkurenta svého zaměstnavatele. Nerozumíte § 304? (Podle mne hovoří zákoník práce jasně).

»Vždyť v současné práci nikdo ani nebude vědět, že ve svém volném čase si přivydělávám někde jinde« → zamýšlíte porušit zákoník p/....

doplněno 08.11.17 17:11:

Udržuje-li si u vedení Vašeho zaměstnavatele se zaměstnanci přátelské vztahy, je to důvod víc, proč byste zaměstnavatele neměl obcházet. Pro ztrátu důvěry lze snadno přijít o práci i v přátelsky vedené firmě.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]