Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Problémy s mladším sourozencem

Od: abcde* odpovědí: 8 změna:

Ahoj, všichni!

Možná než dotaz je to spíš postěžování si. Mám mladšího sourozence a už od mala jsou s ním problémy. Opravdu od mala, nějakých 6 měsíců až 1 roku se už u něho začaly projevovat známky chování po tátovi - prostě to, jak se chová 40 letý chlap a potom mimino, to je neskutečné. Byly to věci jako hyperaktivita, dokonce i z kontrol od lékařů bylo napsáno, že trpí agresivitou po tátovi v nějkém půl roce. Byly problémy i s mluvením. Teď už chodí do 4. třídy, ale podle mě se to moc nezlepšilo - naopak. Nechci, aby to vypadalo, jako že mu závidím, ale spíše je to vše hrozně nespravedlivé. Ve škole se moc dobře neučí, máma ho pořád rychtuje, ale vysměje se jí do očí, nechce být dobrý, protože by se mu posmívali, tak raději nosí 3ky. S češtinou má problémy, nejen s tím jak píše - chyby, sklon,.. ale i když mluví, někdy ty tvary co vymýšlí, z toho jsem v šoku. Matika to samý. Nula sem, nula tam, chtěla bych to mít jako bankéře, ty nuly by mě pěkně připisoval. Násobilka typu 3x6, 4x7... totálně neumí, možná tak 2, ani 5 neumí. Máma pořád ječí, ať má nějakou úpravu, že píše DÚ, ne, píše si to podle svýho a ještě je na ní sprostý, když mu vynadá jak to napsal. Teď je po tátovi ještě víc, ty sprostý slova a to chování - jasně, přichází do puberty, ale opravdu se takhle chová už od nějakých 5 let. Máma s ním chodila do různých poraden, tam se "učil"psát, ale stejně to moc nepomohlo. Už tolikrát jsem jí mluvila do duše, ať s ním něco dělá, dokud to jde, potom když v 18ti nebude umět číst, psát, budou se mu akorát smát. Ne, podle mámi je to její zlato, nikdo nebude o něm říkat, že je "postižený". Sama jsem už psala do několika poraden, řekli mi to samé, co vím já sama - když máma nic neudělá, tak nikdo. Nejde jen o to, jak je drzý v takovém věku, ale i nespravedlivý. Za vysvědčení v čevnu měl dostat nový ntb, ale tak žadonil, že ho dostal dřív. Dnes nadává, co to je za křáp, že chce nový. Mobil se mu taky nelíbí, má "nejhorší" ze třídy. Ani ne rok starý. Podobné je to s jídlem, hrozně vybíravý a dokáže se vyvztekat u oběda, že teda "tohle žrát nebude, takovej hnus, že tohle nechtěl". Vím, že děti taky trpí tím, že musí mít to, co druhý - jako s tím mobilem. Jenže za tohle všechno mu ještě máma splní všechna jeho přání. Rozhodně já jsem taková nikdy nebyla, máma to občas přizná, jaké jsem byla zlaté dítě. Je to i tou dobou, tato doba je špatná, já poprvé sedla k PC někdy ve 12 letech. Opravdu to není, že mu závidím, jak za jeho chování máma pro něj vše udělá, ale chtěla bych jí nějak otevřít oči. Být tohle moje dítě, tak ho mlátím každý den, protože takové chování bych nesnesla. Nemůžu říct, že by se máma o něj nestarala a vzniklo z toho tohle, ale jak píšu v úvodu, už jako mimino mělo v papírech agresivitu po tátovi s vykřičníkem. Občas je mi i líto mámi, je pravda, že pokud ona s tím nic neudělá, tak nikdo, ale třeba víte, jak ukázat a otevřít mámě oči, aby viděla, že tohle není normální. To, že děti neposlouchají, dělají naschvály ještě před pubertou to je normální, ale když tohle dělá dítě už v nějakých 2-3 letech.. Samozřejmě, i přes to jak se chová, mám ho ráda, ale i jemu chci ukázat, že teda takhle v životě moc nepochodí, když bude takový ke každému.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Zdravím. Snažte se mámě co nejvíce pomáhat a jít bratrovi příkladem. Vše ostatní nechte na rodičích. V každém svém dotazu řešíte problémy za někoho jiného a těch nicků už je nějak moc ( abcd, lucik, huhu, alex atd..) Proto se dá už těžko uvěřit všemu co píšete..

hodnocení

1x

abcd, uvědom si, že ty jsi sourozenec. Nejsi rodič nebo vychovatel. Za malého nezodpovídáš. To všechno, co jsi napsala, je věcí rodičů a ty to máš respektovat. Kdybys byla týraná a zanedbávaná, pak asi ano, ale takhle? Vůbec! *hej* Přestaň sledovat, co všechno rodiče a brácha a soustřeď se na sebe. Nic totiž nezměníš, jen budeš v sobě živit hořkost. Najdi si něco, co tě bude bavit a bráchu vůbec neřeš!

iz*
hodnocení

0x

Kolik je ti let? Můžeš sem dát scan té zprávy (se znečitelněnými osobními údaji!),

v níž nějaký odborník šestiměsíčnímu dítěti napsal, že je agresivní po otci? Nejspíš ne, že?

Za výchovu tvého bratra odpovídají rodiče. A za výchovu tvé matky její rodiče.

Nedokážu z tvé otázky posoudit, nakolik jsou tvé výhrady vůči bratrovi a matčině výchově oprávněné, píšeš (logicky) jen ze svého úhlu pohledu.

Pokud by měl/mohl někdo matce "otevřít oči", měli by to podle mne být odborníci (např. z pedagogicko-psychologické poradny), možná bratrovi učitelé, případně lidé, na které tvá matka dá (např. další dospělí příbuzní).

hodnocení

0x

Být tohle moje dítě

Jenže není. A není ani na vás, abyste mamince měla "ukázat a otevřít mámě oči" - vy jste totiž také "jen" její dítě a i kdybyste to myslela stokrát dobře, bude vás tak brát, což zjednodušeně řečeno znamená, že jí "do toho nemáte co mluvit". Zvlášť pokud neste nějak krácena na rodičovské péči, svých právech a podobně.

ohneta*
hodnocení

0x

Dámy, sic máte možná pravdu, ale... Vžijte se do kůže tazatelky, bylo by vám to lhostejné, pokud je to pravda co tazatelka píše, mít takového bráchu a nesnažit se s tím něco udělat? Myslím že ne. Zkuste vynechat ty řečičky o zodpovědnosti rodičů (tímhle tazatelce nijak nepomůžete) a zkuste se rozepsat, jak byste na takovou situaci reagovaly vy.

jak byste na takovou situaci reagovaly vy
Říkala bych, co se mi nelíbí - ne to, co mají rodiče dělat. Kdyby to nezabralo, nechala bych je, ať dělají co uznají za vhodné a při nejbližší příležitosti bych se odstěhovala.

A věřte, že o rozdílech v přístupu k sourozencům vím dost.

iz*

Ohneto, tazatelka toho opravdu moc udělat nemůže. (Znáte snad rodiče, kteří by dali na rady svých nezletilých dětí?) A v mé odpovědi má tazatelka i radu, na koho nebo kam se případně může obrátit. (–:

hodnocení

0x

Hezký den,nepíšete,kolik je Vám let. Pokud už jste plnoletá,pracujete nebo studujete vš,hledejte si bydliště mimo domov.

Rodičům můžete říct svůj názor,ale to je asi tak všechno,co s tím můžete udělat,bohužel.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]