Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Statni zkousky na vš a konec studia

Od: alex* odpovědí: 9 změna:

studuju už 2. rok na vš a pořád nevím, jak to všechno chodí, zajímalo by mě pár věcí

1) když ukončím skolu, dostanu nějaký papír, neco jako vysvedceni jaký jsem mel znamky a predmety? jako vsechny za cely 3 roky? chapu to dobre?

2) jak je to třeba s aj? prvni rok jsme meli zamerenou na penize, banky a tak a potom se skola zblaznila a vsechno predelali a ted mame obecnou obyc aj. minuly rok to byla odborna aj. prej v tech papirech v tom vysvedceni jakoby budu mit napsanou i uroven AJ. No a ted co? prvni rok odborna, dalsi rok obycejna Aj? tam budu mit jako treba odborna aj B1, obyc. aj B2? přijde mi hloupý delat rozřazovaci testy, kdy vsichni schvalne jdou do nejhorsich aby se nemuseli ucit, ja taky. ale potom skoncim v nejhorsi skupine a nikdo to neresi, nikdo se nepta jestli chci do lepsi skupiny. me jde o to az pujdu do prace a budou treba chtit videt vysledky Aj a uvidi treba B1 tak mi reknou jsi blbej, nechceme te. ok, kdybych ten rozrazovaci test udelal podle pravdy a dostal se mezi nejlepsi stejne nemam jistotu ze budu mit hodnoceni treba C1. tohle mi prijde hodne nespravedlive.

3) jak to chodi u státních? mám nejaky statnicovy predmety, kde budu delat asi ustni zkousku, zee? neco jako maturita, vylosuju, pripravim se a potom mluvim. asi tam taky budou cizi ucitele a bude me zkouset ten muj? proste asi jako matura? a jak je to s obhajobou Bc prace? tomu nerozumim. odevzdam ji, aby si to stacili projit, ten vedouci, za tim chodim pro rady? no dobre. tak ten napise co je dobry, co je spatny? potom je nejaky oponent, to je nekdo cizi kdo vsechno vyvraci? nebo jak to je? a jak probíhá sama ta obhajoba. si stoupnu pred ty ucitele a rovnou zacnu mluvit o cem jsem psal? a co ten vedouci a oponent? ty mi budou davat otazky a ja odpovidat? nevim co je konkterne to obhajova, jak to probiha, co mam delat a co delaji ti ucitele.

4) statnice jsou tedy z ustniho tech par predmetu a obhajoba? nic vic, treba pisemny test z ostanich predmetu?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

repkin*
hodnocení

1x

1) dostaneš diplom, tam je, že jsi získala titul Bc. apod, který ti tímto náleží, případně červený diplom ale tam nevím jak to je; k tomu dodatek k diplomu ("certifikát") a tam budeš mít všechny předměty co jsi studovala a (známka / datum zkoušky / kredity)

vzor diplomu tady : lekarskydiplom.wz.cz/...

vzor dodatku tady: 2.bp.blogspot.com/...

2) neřeš, ve výsledku máš jen známku

3) my to měli tak, že jsme dostali rozvrh pro náš obor, tam byly povinné předměty, ve kterém semestru se vyučují, kolik hodin, kolik kreditů a zda zkouška nebo zápočet, ve 3 ročníku 6. semestr bylo uvedené, zda z nich je SzZk. Ze státnicových předmětů byly zápočty, kdo si zvolil jiný, měl z něj klasickou zkoušku). Dále byly povině volitelné předměty v několika blocích a kolik na konci školy musíme mít splněno kreditů ze kterého bloku

Já měl státnice ze 3 předmětů, vesměs jako maturita, přijdeš, vytáhneš si otázku, na potítku se připravíš a pak to odprezentuješ a argumentuješ na dotazy. Až jsou všichni vyzkoušení, vyhlásí se výsledky. Pak jdeš za studijní, dostaneš papír, že ti náleží titul a datum kdy jdeš na předávání diplomů.

Alespoň tak jsem to měl já.

doplněno 05.11.17 18:39:

No v daný termín jsou vyhlášeny témata. Ty si vybereš a nebo ne a s někým se dohodneš (ale musí ti to schválit). Pak práci napíšeš a konzultuješ s vedoucím práce. Pak se práce nechá svázat a odevzdá se.Potom ti přijde od vedoucího práce, zda ji doporučuje k obhajobě nebo ne, jakou navrhuje známku, co se mu líbilo a co ne a otázky. To samé od oponenta (nelekni se, většinou bývá kritický, je to schválně, je to aby jsi se naučil argumentovat svá rozhodnutí). Pak je vyhlášen termín obhajoby. Tam jdeš do kanceláře, je tam několik pedagogů (většinou vedoucí práce, oponent a ještě min. 1-2 lidi). V podstatě uděláš krátký referát o čem práce byla, proč jsis jí vybral a co jsi zjistil. Pak odpovíš na ty otázky, co ti v posudcích napsal oponent a vedoucí práce, případně na další dotazy na místě. Pak jdeš za dveře, oni se poradí, pak si tě pozvou dovnitř a řeknou známku, pogratulují a budou pospíchat na oběd.

doplněno 05.11.17 18:42:

Každopádně pokud v něčem ohledně studia nemáš jasno, či tě něco zajímá:

1) ptej se bývalých studentů

2) současných starších studentů

3) tvých spolužáků ve třídě

4) tvého studijního referenta/referentky, který tě má nastarosti, případně tvou třídu

bez spolupráce s těmito lidmi školu úspěšně nedokončíš (pokud tedy nejsi mimořádně nadaný), materiály se schání od bývalých studentů, případně starších studentů a se spolužáky se pak materiály aktualizují a opravují.

alex*
hodnocení

@repkin aha, dik za vysvetleni a jak je s tou bc praci? mozna to vysvetlujes ale nejak jsem to nepochopil.

repkin*
hodnocení

0x

A ještě doplním, pokud neodevzdáš včas nebo neobhájíš bakalářskou práci, nebudeš připuštěn ke státnicím a půjdeš až v opravný termín obhajoby a následně opravný termín státnic (obojí po letních prázdniných), ale možná to má každá škola jinak, každopádně tyhle informace i s datumy pro tvůj ročník jsi měl dostat při nástupu do studia první den ve škole.

alex*
hodnocení

@repkin

super, takze je teda obhajoba driv nez ustni? hele a takze abychom si to jenom shrnuli. budu psat napr. o červeny karkulce. vedouci a oponent si to prectou a napisou např. proč ne zelena karkulka, proč ji sezral vlk a ne medved, ... a potom pri ty obhajobe az tam budu stat tak rychle shrnu pohadku o cerveny karkulce a odpovim proc ne zelena karkulka, pro vlk a ne medved. jinak dik kamo!

repkin*

No jako současný student a budoucí absolvent VŠ by jsi se tak vyjadřovat neměl, ale hodně zjednodušeně ano. Budeš psát třeba o tom, proč jezdí přeplněné autobusy (podle zaměření tvého oboru a podle výběru tématu práce). V práci budeš argumentovat třeba tím, že to je proto, že jezdí málo spojů. Takže otázka vedoucího nebo oponenta bude jak by jsi to vyřešil (pokud jsi o tom nepsal) no a tak ty jim tam řekneš, že by jsi buďto poslal větší autobus, nebo poslal posilový spoj buďto mezi normálníma spojema a nebo dva hned za sebou. Budeš psát třeba o tom, proč autobusy jezdí pozdě a navrhneš v práci co by se mělo udělat, aby se to zlepšilo. Aplikovat to jde na různé odvětví a obory. A až budeš mít splněnou práci, tak třeba za dva tři měsíce jdeš k ústním SzZk. Tam už se o Bc. práci nebavíte.

doplněno 05.11.17 19:05:

Není za co, rád jsem pomohl. ;) ale jak říkám, POZOR, na tvojí škole to bude sice podobné, ale něco může být jinak, konzultuj to radši ještě ;)

alex*
hodnocení

moc jsi mi pomohl, diky!

jenom ještě takový detail když mi napisou ty otazky tak se vlastne naucim odpoved tak mi to prijde dost kravina se vlastne naucim na zpamet odpovedi na jejich otazky

budu-li vycházet z vlastní zkušenosti (a jak bylo psáno, škola od školy mohou být rozdíly), tak obhajoba bakalářky není jenom o tom naučit se nazpaměť odpovědi na otázky od oponenta, ale hlavně o tom přesvědčit komisi, že práce byla (z vědeckého hlediska :) ) důležitá a vhodně zpracovaná. zjednodušeně - ve spolupráci s vedoucím práce napíšete bakalářku. ta spolupráce je rozdílná, kolegyně si třeba pochvalovala, že její vedoucí jí vymyslela cíl práce, dílčí cíle, poradila literaturu, navrhla metodiku průzkumu. já si u bakalářky i diplomky tohle všechno musela vymyslet sama, nicméně u bakalářky jsem měla vedoucí, která si práci průběžně četla a snažila se vychytat, pokud jsem někde třeba ujela ve formulaci, tak mi navrhla vhodnější nebo mě upozornila, že tu a tu část je potřeba celý přepracovat, protože... u diplomky se se mnou vedoucí vůbec nebavila, všechno jsem si musela pohlídat sama. vedoucí potom práci ohodnotí a buď ji doporučí nebo nedoporučí k obhajobě. v tom druhém případě je potřeba práci předělat a ke zkouškám je možné jít až v dalším termínu. následuje hodnocení oponenta, které je podle mého názoru nejdůležitější. oponent připojí nějaké otázky, ty se mohou týkat buď práce samotné (něco z té práce chce upřesnit) anebo se jí ani týkat nemusí, mohou být k tématu práce obecně. u nás na škole je možné jít k obhajobě práce, i když ji oponent vyhodnotí jako nedostačující. sice je nepravděpodobné, že by práce byla obhájená, nicméně u nás se obhajoba i zkoušky konají v jeden den a je možné bakalářku neobhájit, ale ostatní zkoušky udělat. obhajoba bakalářky se pak dělá samostatně v dalším termínu státnic (samozřejmě je potřeba bakalářku předělat).

v komisi oponent sedět může, ale nemusí (já ho třeba u bakalářky neměla, u diplomky ano). komise má k dispozici vytištěnou práci, do které může nahlížet a taky vytištěné posudky jak vedoucího, tak oponenta. můj pocit je, že zpravidla se drží hodnocení, které navrhnul oponent, nicméně nemusí to tak být. proto je potřeba si obhajobu kvalitně připravit - vlastně je potřeba o kvalitě vaší práce přesvědčit lidi, kteří bakalářku nečetli a znají jen její hodnocení. vlastně oni ho ani neznají, hodnocení se četlo až po prezentaci práce. prezentace pak není prostý popis bakalářky, ale zhodnocení výsledků průzkumu/výzkumu, který z bakalářky vzešel. tedy zpravidla má práce nějakou teoretickou část, ve které je podstatou práce se zdroji a praktickou část, ve které jsou popisovány metody a výsledky vlastní průzkumné/výzkumné práce studenta. v prezentaci se prezentují výsledky z té praktické části a součástí by mělo být nejenom vyřčení, co se zjistilo, ale hlavně sdělení, proč je takové zjištění důležité a jak se s ním má dále pracovat (což, samozřejmě, musí být nejenom v prezentaci, ale i v práci samotné). odpovědi na otázky oponenta už jsou jenom takový bonbonek navíc :)

alex*
hodnocení

@lesi2311 takze je to celkem slozite. neni to ze prijdu a zas odejdu, neco jako kdybych si to predstavil jako kdyz nabizeji v obchode, TV nejaky vyrobek, proste vychvalovat jak jsem to skvele napsal, ze mam pravdu a tak. jo beru to hodne zjednodusene protoze tak to pochopim nejvic. jsem nekdy natvrdly a potrebuji to vysvetlit treba trikrat :D:D:D a ten vyucujici toho predmetu, tak ja nevim kdyz budu psat o autobusech, jak tu psal priklad kolega, tak vzdy bude nejaky predmet, ktery bude te bakalarce nejbliz. takze dejme tomu bychom meli predmet dopravni prostredky a ten by prave nejvice odpovidal tematu me prace. a ten vyucujici v tom taky hraje nejakou roli? ten asi nebude vedouci prace a oponent asi taky ne. protoze zrovna ten co nejvic uci v tom nasem oboru je to takovy jako jeho garant tak ten me treba nebude vubec zkouset? protoze je to celkem clovek teda narocny a takovy hrozne odborny a vsichni ve tride s nim mame problemy, nikdo mu poradne nerozumi, my se ho na neco zeptame a on odpovi uplne jinak jakoze na neco jinyho nebo mu clovek pise mail na neco se ho pta a on proste odpovi vetou o 3 slovech. toho se trochu bojim ze s nim budeme vsichni zapasit pokud nas bude nekde zkouset nebo by se ptal u te bakalarky. to si myslim ze budeme mit velky problem.

kdokoli z komise se k práci může zeptat na cokoli. takže ano, pokud v komisi bude sedět někdo, kdo k má k vaší práci blízko, tak ano, cokoli se mu na vašich výsledcích nebude zdát, tak se může ozvat a pochybnosti si s vámi ujasnit. taky se mi to u obhajoby stalo. ale tak je to o tom, že svoji práci znám, vím, co mi vyšlo, umím to dát do souvislostí s ostatními zjištěními, vím, jakou jsem použila metodiku a případně že si i uvědomuji, jaká má zvolená metodika omezení. nicméně neměla jsem pocit, že mě chce potopit, spíš se ptala opravdu ze zájmu. ale samozřejmě je potřeba umět odpovědět, pokud to člověk neumí, dělá to špatný dojem, že nezná vlastní práci. ale tak obhajoba není nic dramatického, pokud svoji práci opravdu vypracováváte sám a nenecháte si ji napsat, tak ji znáte, protože nějaký ten čas nad ní strávíte.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]