Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Neplacení alimentů

Od: luciii89* odpovědí: 9 změna:

Dobrý den, obracím se na Vás s žádostí. Jsem již plnoletá, ale stále studuji. Momentálně studuji druhým rokem Vyšší odbornou školu. Můj biologický otec mi již od července nezaplatil alimenty, chtěla jsem se zeptat, jak bych měla v tomto případě postupovat?

Již několikrát jsem mu psala SMS zprávu, ale již delší dobu je telefon stále nedostupný. Na tyto SMS zprávy samozřejmě nereagoval, nejsem s ním jinak v kontaktu, nevídám se s ním. Prosím ,jak bych měla postupovat v takové situaci? Cena, kterou by mi měl zaslat již přesáhla 15 000Kč :( A pro mne, jako pro nevýdělečně činnou je to dost. Děkuji a hezký den, s pozdravem Lucie.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pepyk93*
hodnocení

2x

Mrkněte sem :

poradte.cz/...

Snad vám to pomůže alespoň trochu...;)

malvinka*
hodnocení

2x

Podejte si žalobu k soudu.

luciii89*
hodnocení

Děkuji moc za radu. Ještě jsem se chtěla zeptat, jak bych měla postupovat? Vůbec s tímto nemám žádné zkušenosti :( Děkuji.

dusatka*
hodnocení

0x

Dobrý den, a výživné máte stanoveno soudem? Pokud ano, můžete podat návrh na výkon rozhodnutí, po němž bude následovat exekuce a otci to mohou např. strhávat přímo z platu. To je dobré udělat co nejrychleji. Sepsat Vám to pomůže soudní úředník na úřadě, který rozsudek vynesl.

Pokud rozsudek nemáte, je to horší, o to rychleji je potřeba jednat, protože byste měla nárok na výživné až od zahájení soudního řízení.

luciii89*
hodnocení

Ano, mám stanovenou soudem určitou částku, ale s otcem jsme se domluvili, že mi bude posílat víc, až do července to více méně, občas nepravidelně plnil, ale od července jsem od něj neviděla ani korunu ... A když to oznámím na policii? Víte, byla jsem kvůli tomu u soudu v Praze, je to pro mne dost z ruky. Takových 80Km minimálně...

dusatka*
Na policii to oznámit můžete, viz ustanovení níže. Může to přispět k tomu, že zaplatí. Trestní oznámení můžete podat v místě bydliště.
§ 196
Zanedbání povinné výživy
(1) Kdo neplní, byť i z nedbalosti, svou zákonnou povinnost vyživovat nebo zaopatřovat jiného po dobu delší než čtyři měsíce, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta
.
(2) Kdo se úmyslně vyhýbá plnění své zákonné povinnosti vyživovat nebo zaopatřovat jiného po dobu delší než čtyři měsíce, bude potrestán odnětím svobody na šest měsíců až tři léta.
(3) Odnětím svobody na jeden
rok až pět let bude pachatel potrestán,
a) vydá-li činem uvedeným v odstavci 1 nebo 2 oprávněnou osobu nebezpečí nouze, nebo
b) byl-li za takový čin v posledních třech letech odsouzen nebo potrestán.
luciii89*
hodnocení

Dobře :) Moc Vám děkuji, toto mi určitě pomůže :) Hezký den :)

ferda1954*

Bylo by možná také dobré poptat se neleží - li na dně některé přehrady nebo není - li nějak jinak indisponován např nemocnice , márnice a tak dál.

jirbar*
hodnocení

0x

Pokud se něco nezměnilo tak alimenty lze vymáhat zpětně pouze u nezletilých

doplněno 12.12.09 21:38:

S výjimkou pokud jž před tím nebyly stanoveny pravomocným soudním rozhodnutím. Tyto se snad stejně po několika letech promlčují

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]