Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nebránil jsem kamaráda - strach

Od: karel98 odpovědí: 12 změna:

Včera jsme byli s kamarádem v baru pokecat a trošku popít. Když jsme byli před vchodem a bavili se s hloučkem lidí tak vyšla jedna slečna a kamarád mi jen řekl něco ve stylu ´´ta je docela dobrá´´. Slyšeli to nějací dva agresoři, kteří danou slečnu ani neznali a na kamaráda hned začli útočit stylem : kdybys radši držel hubu, co tady děláš machra, máme tě rozbít atd... Kamarád samozřejmě nechápal o co jim jde, ale zároven ho vytáčelo to jak na něj útočí. Pak najednou jeden z nich dal kamarádovi pěstí, kamarád na to nereagoval jen se slovně bránil, jenže já jsem nedělal také nic, i když vím že jsem to tomu agresorovi měl vrátit, poté mu dal pěstí i druhý z agresorů a to už se kamarád začal bránit, tudíž byla rvačka. Já se nezmohl na nic jiného než že jsem rozmluvil tomu druhému aby se do nich nemontoval. Poté jsme je od sebe odtrhli, oni si podali ruce a bylo to ukončeno. Mě ale štve to, že v takových situacích dostanu strach a nic nedělám. Ted mám výčitky že jsem kamaráda nebránil a tomu hajzlovi nedal pěstí také, i za cenu že by mě třeba zbili. Chtěl bych vědět jestli existuje nějaký způsob, jak se zbavit strachu a prostě se nebát v takových situacích reagovat protiútokem.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

len*
hodnocení

4x

"...v baru pokecat a trošku popít. Když jsme byli před vchodem a bavili se s hloučkem lidí tak vyšla jedna slečna a kamarád mi jen řekl něco ve stylu ´´ta je docela dobrá´´"

Tohle je přesně ta modelová situace ve které ani mikroskopem, ani dalekohledem, ani osobně nelze najít duševně zdravého člověka. V takovým místech a okolnostech se prostě nevyskytují.

Takže chcete-li nějakou radu, tak radikálně změně svůj životní styl, názory, chování, atd.

To, že jste se tehdy zachoval jako zbabělec a další zúčastnění jako hlupáci, je teď naprosto vedlejší.

karel98
hodnocení

Moc jsem nepochopil vaši odpověd, možná si myslíte, že jsme ty typy, kteří jen chodí chlastat a nemají v životě žádný jiný smysl. Jsme kamarádi ze střední, oba studujeme na vysoké škole, takže jsme se prostě sešli po dlouhé době. Nevidím na tom nic špatného. Tohle bylo poprvé, kdy se kamarád porval, mě se to nestalo ještě nikdy.

matesj
Na nepochopenost se nevymlouvej...
Buď rád,že jsi taky nedostal pěstí a nějak jste to ukončily...rozumně.
Jinak jsou za to paragrafy(napadení,ublížení na zdraví) a mužeš si jít sednout do tepláků...tedy pokuď víš,co to je.
K té změně stylu života se také přimlouvám.
sebod*

Karle, z toho si nic nedělej. Já jsem odpověď od len taky nepochopila. Hele, jestli jsi tomu druhému rozmluvil to, aby se do rvačky nepřipojil, tak jsi udělal více než dost.

majcoo
hodnocení

1x
To ze si sa zachoval ako si sa zachoval nejde povazovat za zbabelost alebo nieco zaco by si sa mal hambit. Ked je to tvoj kamarat vie aky si typ cloveka a takeho ta berie..Tak isto ked vie ze nie si typ ktory sa bije alebo vyhladava problemy tak nemoze od teba cakat ze si ho budes branit. X krat som sa stretol s podobnymi vecami. Ako teenager som strach s tychto veci nemal a doslova som ich vyhladaval. Ale clovek jak ostava starsi dospelejsim zistuje ze kazdy jeden konflikt moze dopadnut aj smrtelne a toho sa zacne obavat. Si predsa dospeli mozu ta sudit noau ta zavriet.tiez bitka moze dopadnut smrtou. To au veci co by si ludia mali uvedomovat pri tychto konfliktoch. Ja nepoznam teba a ty mna a ja mozem mat 7 operacii mozgu za sebou a teraz ty ma napadnes a ja na nasledky podlahnem. Nebudes si to vycitat ze kvoli nejake slecne si robil machra a zabil si cloveka? Ale uz to nevratis. Takze nie je dobre tvorit nasilie a myslim ze si sa nezachoval najhorsie. Ine by bolo keby uteces a kamarat tam ostane.Takze moj nazor je neprovokovat a dat si odstup az kym nebudes ozaj nuteny sa branit. A vtedy pride strach z neistoty co ti niekedy ublizi a opak zase pomoze. Ja by som ti odporucil sa venovat nejakym bojovym sportom aspon co sa tyka treningov a uvidis ze tvoje sebavedomie stupne a nebudes mat taky pocit strachu. Lebo ten trening budes zazivat kazdu chvilu. A tym padom si nejak psychycky navyknes nato ze si uz nieco podobne robil aj ied na treningu ale mas nejaky ten zaklad. Ale ako pisem dnes nie je dobre konflikty vyhladavat. Nikdy nevies kto mas 5 promile v sebe a vytiahne noz spoza chrbata a od zadu ta bodne. Taka je doba dnes..
karel98
hodnocení

Přesně, mám strach že se komukoliv může něco stát, a hlavně vím že když jsem opilý tak mé reakce na údery a podobné věci nebudou zrovna nejlepší. A konflikt vzniká právě většinou když lidé pijí alkohol.

majcoo
Najlepsie sa vyhybat takym barom kde vidis viac opitych na jednom mieste alebo za jednym stolom a radsej ist niekam kde to vyzera solidne. Ked sa chalani chceli bit utekali na dedinske zabavy lde lietali motyky vidle sklo a niekedy aj noze. Ja som od isteneho veku prestal navstevovat podobne podniky a radsej idem tam kde chodia normalny ludia aj ked piju ale sranduju. A doat spravi aj to ako sa k tomu postavi majitel baru. Ci pust do avojho podniku takychto alebo nie. Ja som nikdy nebol nejaky bitkar alebo zapasnik aj ked aom navstevoval rozne umenia ci posilovnu. Ale niekedy som nebol povaha co by sa zlakla a postavil som sa aj vyssie ci sirsiemu a bud to dopadlo dohovorenim ale sme sa na koniec spriatelili. Len to je to ze nevies kto je aka povaha a kazdy to moze zobrat uplne inak. Preto teraz skor jak by som mal zacat rozhadzovat pestami a nohami tak si 3x rozmyslim ci to stoji zato. Skusam to normalne ludsky ci uz som triezvy alebo mam 3 promile. Radsej toho dotycneho chytim a poviem mu pod ai vypit nieco na mna naco sa tu budeme mlatit ako deti? A ked pojde este sa spriatelime a ked si bude trvat dalej na svojej agresii pretoze moze mat pocit ze sa bojim, tak ho nahle prekvapim a zaujmem ony drsnejsi postoj a ostanem agresivnejsi viac ako on a potom bude rozmyslat..vsak on sa ma bal chcel ma pozvat na pivo a zrazu aky je agresor...a bude rozmyslat ci sa pusti do teba alebo nie.. Ale tych situacii moze byt xxx a zakazdym aj iny ludia a ich spravanie.ako vravim niekto ta moze trafit s nozom a moze to dopadnut nestastne. Treba davat vzdycjy pozor a nepodcenovat toho druheho..A ak chces nadobudnut nejaku tu odvahu skus nejake bojove sporty ci uz box alebo nieco podobne. A garantujem ti ze po niekolkych mesiacoch nebudes mat problem sa pobit..Ale o to tu nejde ide o to aby si sa sam vedel ubranit a aby si takzvane zmuznel. Poznam ludi aj v 50 co sa boja uz len pri zhuknuti a poznam 20 rocnych co kludne vybuchaju bar a je im jedno kto tam je alebo neni. Ale vsetko je to o povahe a o tom s akymi ludmi sa stretavas. Ja si myslim ze ked si nornalny a kamarat tiez tak Vas podobne veci budu obchadzat. Ale netreba byt zase uzavrety a bojacny lebo prave na takych si taka ta mafstory dovoluje..Treba byt taky neutral co vyzera ze sa neboji a ani
Neprovokuje. Kazdy sme iny a kazdy zijeme iny zivot takze radit ti nejak co by si mal a nemal sa neda lebo neviem ani ja a ani nikto co si ochotny preto spravit alebo ci ta lakaju nejake bojove sporty alebo ci si clovek co sa nikdy nebil a ani nechce..takze usud sam podla seba co ti vyhovuje. Ja som ti vyssie popisal mije skusebosti ale zase ta doba bola ina ked som bol ja nastrocny ako je teraz.

nikdo*
hodnocení

0x

Tahle paralýza vlastního jednání je normální, a pramení z nezkušenosti a nepřipravenosti na "situaci".

majsterjoe*

pravda. Být těch zkušeností více, už by to vypadalo jinak.

ckd
hodnocení

0x
No já bych se do žádný rvačky teda nezapletl ani bych v této situaci nezachranoval kamaráda. Ty si udělal dobře že si tomu druhému vymluvil ať toho nechá. Udělal si dobře i to že si kamaráda odtrhl.
Vem si situaci že by ses do té bitky zapletl tomu hajzlikovi by si něco způsobil například zlomení žeber a jak by to dopadlo lital by si po poldech a vysvětloval by si co a jak bylo a myslíš že by se tvůj kamarád tebe zastal pochybuju. Příště řekni kamarádovi ať je z ticha a nekřičí po nějaký holce a už vůbec ne aby argumentoval a blbeckami.
karel98
hodnocení

On po té slečně nekřičel, řekl to mně ...ti agresoři byli vedle a slyšeli to a už to jelo

rizzlah*
hodnocení

0x

Bohužel, tady můžu říct snad jen, nechodit mezi lidi? Nevíte kdy a kde narazíte na impulsivní typ člověka, navíc alkohol tomu taky 2x nepomáhá. Takže... těžko radit, pít s rozumem, na rozumném místě? Kdyby jste si dali někde v nějaké knajpě nebo u kamaráda doma, nic z toho by se asi nestalo, + vypustil bych kamarádovi připomínky v okruhu právě těchto lidí, může to dopadnout tak jak to dopadlo, konfliktem, tady těžko radit.

Takže jak většina naznačila, problém byl jinde.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]