Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Spor se sousedem o stromy, které škodí

Od: jarm® odpovědí: 15 změna:

Se sousedem se nelze domluvit, na zvonění u domu nereaguje, byl mu poslán doporučený dopis, na který nereaguje. Je to vlivný člověk. Poslali jsme stížnost na odd.přestupků na město, kde nás odbyli s tím, že to tam nepatří a kde ta stížnost patří, to neřekli. Nechtěli bychom jít do soudního sporu hlavně zhledem k věku otce-majitele. Co poradíte: Dávám okopírovanou část stížnosti.

Kopírovaný text:

Před okna, směřující na západ, postavil vysokou zábranu ze svařovaných sítí a zelené tkaniny. Následně vysadil kolem svého plotu okrasné dřeviny. V době výsadby jsem se dotázal zahradnice, co jsou to za dřeviny a jak budou vysoké. Odpověď zněla, že vyrostou max. do výšky 3 m. Dnes je jedná o stromy ve výšce 8-12m.

Stěžuji si:

na stromy souseda (8 – 12 m výšky), vysazené 1.6 m od našeho pozemku a při své výšce tvoří stín, který nám omezuje využívat celou plochu zahrady

spad listí z těchto stromů (odpad z javorů a jiných stromů) nám na podzim padá do okapů, které ucpává, do záhonků, ze kterých musíme všechno ručně vybírat, shrabovat, dávat do pytlů a odvážet do sběrného dvora

jehličí ze smrků, kterou jsou zasazeny těsně u plotu souseda padá na venkovní terasu při jakémkoliv závanu větru a jsou přenášeny do obýváku (západní strana)

při větrném počasí a deštivém počasí prach z kmenů , květů a větví padá na fasádu a ta je značně znečištěna. (západní strana) Několikrát jsme si již oplachovali, ale situace se opakuje. Dnes by potřebovala nový nátěr, protože oplachování už neúčinkuje.

semena z javorů po spadu rychle zakořeňují na naše záhonky

Jeden ze smrků v těsné blízkosti plotu (výšky 12m) se nebezpečně naklání na náš dům a hrozí škoda na majetku.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

tiffany*
hodnocení

5x

Tak řekla bych, že soused prostě vysadil stromy na zahradu nevhodné, péči o ně zanedbal a teď, když jediná péče o ně by zejmě představovala jejich vykácení, se mu do toho nechce. Strom vysoký 12 m necelé dva metry od plotu je prostě špatně. To, že stromy rostou a listí padá, je snad zřejmé každému, nemluvě o vichřici, kterou jsme si užili nedávno... Jenže soused by se měl zajímat a starat o to, aby jeho věci neobtěžovaly okolí. Vždy samozřejmě záleží na dohodě, ale není-li, tak zbývá soud. Podle toho, co píšete, Vás ty stromy obtěžují, takže zkuste se ještě jednou obrátit na souseda se žádostí o jejich úpravu nebo pokácení, v případě, že to nepomůže (např. do konce března), budete se muset obrátit na soud, nejlépe za pomoci advokáta.

len*
hodnocení

4x

V životě nikdy jsem neviděl "stromy, které škodí". ( Za to jsem se osobně setkal se stovkami lidí, kteří škodí a vím o dalších miliónech, kteří se vyznačují tímtéž rysem... )

Obecně, v občanskoprávních sporech, nevím o ubožejších, křečovitějších stížnostech, než na stromy...

Být Vámi, raději si založím průkaz do knihovny a čtu a čtu a čtu až zmoudřím...

hodnocení

3x

NOZ § 1016

(1) Plody spadlé ze stromů a keřů na sousední pozemek náleží vlastníkovi sousedního pozemku. To neplatí, je-li sousední pozemek veřejným statkem.

Podle právního výkladu se toto ustanovení analogicky vztahuje rovněž na listí a větve - ve vašem případě i jehličí.

Co se zábrany a vysokých stromů týče, sice můžete požadovat odstranění - ale počítejte s tím, že pokud se nechcete soudit a soused nereaguje, těžko se něčeho domůžete. A ani žaloba nemusí být řešení, jelikož soud zkoumá vždy každý případ individuálně - musel by zvážit, zda skutečně dochází k obtěžování nepřiměřenému a zda podstatně omezuje obvyklé užívání vašeho pozemku. Bude zřejmě brát v úvahu i to, že jste tento stav již nějaký čas snášel.

Máte-li dojem, že sousedův strom ohrožuje váš majetek, zřejmě nezbyde než si vyžádat posudek odborníka, na jehož základě byste mohl požadovat pokácení - což ale není zadarmo.

hodnocení

My měli o rok dřív postaveno a mám pocit, že stromy jsou vysázeny záměrně, aby tam nebylo vidět. Tenkrát na dotaz co jsou to za stromy, zahradnice mávla rukou s tím, že nebudou vyšší jak 3m. Soused škodí. Už i tím, že je neustále špinavá fasáda - západní strana.

Než vyrostly stromy, dal tam 12ti metrovou ocelovou konstrukci se zelenou tkaninou (před okno z kuchyně). To se podařilo tenkrát jakousi dohodou zkrátit.

Budu muset část západní strany nechat fasády přetřít, protože, i když je to jednou za 2 roky čištěno, už to nejde a smylo by se zrno. A štve mě, že to budu platit. Ostatní strany fasády jsou v pohodě.

Spor se sousedem o stromy, které škodí

nikdo*
hodnocení

3x

Typický případ "zítra to roztočíme drahoušku" vyvolaný nečinností odpovědného orgánu. Kde to skončí? U střelby? Jako to nedávno ukazovala bedna jinde? Nebo si nakonec navzájem zapálí barák nebo auta? Jaký čin to musí být, jak závažný, aby donutil úředníka zvednout pr.el, a jít řešit něco, co je v jeho kompetenci dřív, než se stane něco horšího?

Tolik obecně. Záleží na Vás, kam až to chcete hnát. Existují právníci, kteří vědí jak a kam zadat posudek na stávající stav, stejně tak vědí, jak napsat "pokus o smír", nebo následně žalobu. Oni vědí, jaké páky existují, co lze podle práva, co už ne. Je to na Vás, a na tom, co je pro Vás víc. Bydlení, nebo sousedské vztahy. A když selže právo? Tak musíte být chytřejší, a neptat se tady, ale u botaniků, co takovým stromům prospívá a neprospívá.

hodnocení

1x

Mít na zahradě stromy je v pořádku, ne každý touží po anglickém trávníčku. A ano, stromy rostou a na podzim z nich padá listí. To je příroda a zabránit tomu nelze. I já každý podzim hrabu listí, i moji sousedé. Chápu vašeho souseda, že se mu vaše stížnosti na přírodní procesy zajídají a už na ně nechce reagovat.

Nebezpečí poradny je i v tom, že člověk dostane i takovou odpověď, jakou nechce.

Jak si Jethro jinak tvých odpovědí vážím , myslím že tentokrát jsi mimo. Existují doporučení jak daleko od plotu, od cizí stavby se mají stromy sázet s ohledem na výšku dospělého stromu. To v tomhle případě jasně nebylo dodrženo a navíc je v zakonniku jasně uvedeno že člověk se musí zdržet toho aby sousedy obtěžoval emisemi. Přičemž se do emisí počítá i spad z jeho stromů. Možná že v tom paragrafu je ta kulišárna s dodatkem "nad míru v místě obvyklou". To ale v žádném případě neumožňuje obci aby se z toho vyvlékla tvrzením že to není jejich věc. Úřad na to má komisi, která má řešení podobných sporů v popisu práce a pokud si nechce pálit prsty, měl by tazatel stížnost podat na okres s tím, že se obec jeho stížností odmitla zabývat. Neviň mě z toho, že bych byl panelakový odchovanec s městským pohledem na přírodu. Mám zahradu a dokonce na ní chovám větší množství hospodářského zvířectva takže o sousedských sporech vím své :) Každopádně se umím vžít i do kůže druhé strany a představit si že mi někdo před okny vysadí les a já budu muset kvůli jeho libůstce doma svítit od rána do večera a ještě platit každoročně firmu na čištění okapů.

Nesmí obtěžovat emisemi nad přiměřenou míru (případně nad míru v místě obvyklou). To není kulišárna, to je pojistka proti kverulantům, ochotných se soudit pro maličkosti. Sory, ale podzimní padání listů je přirozená věc a jejich spad je už z povahy věci přiměřený. Můžeme diskutovat o tom, že soused listí neuklízí a vítr ho proto rozhazuje po okolí. Ale jestli vítr přinese listí padající z větví, to je přece normální. A vzdálenost od plotu je celkem formalita - kdyby ten strom stál o 1,5m dál, bylo by to jiné?

Ano, i já se umím vžít do kůže protistrany a představit si, že kvůli něčí libůstce musím vykácet zahradu jen proto, že dva týdny v říjnu opadává listí.

hodnocení

Jethro, taky si vážím vašich odpovědí, ale rodiče jsou už staří a já mám nemocná záda. Ještě tak můžu sednout k záhonku.Soused tam má zahradníka, který mu listí vysaje. Tady nejde (a zákon to fakt neupravuje) o stromy s plody, ale o okrasné stromy, které odhalují kmeny zespodu a tvoří větší a větší korunu. U některých dosahuje koruna zespodu měřená leaserovým metrem 12,4 m a ty nejnižší 8,2. V toto období mám listy až v polívce. Budeme muset zase říct jednomu, co tady nějaké takové práce dělá, ať to shrabe a odvezu to do sběrného dvora. A musím jej zaplatit. A za krabičku cigaret to teda není. Děti má vzdálené 200 a 250 km.

jenda2*

Tak mu běžte tu zahradu shrabat ! To jsou opravdu rady k nezaplacení !

hodnocení

1x

jednejte o tomto se starostou vaší obce. Měl by vám být nápomocen a měl by umět dást k věci stanovisko.

figurek*
hodnocení

0x

myslím že si stěžujete zbytečně a marně, protože

1/ Podle vašich vlastních slov o výšce stromů máte onu zábranu ze zelené tkaniny před okny už dost let.

2/ Spad listí a jehličí na sousední pozemky není důvodem ke kácení stromů.

Jediné co snad můžete udělat je zavolat nějakého stromoznalce, aby se podíval na onen nakloněný smrk a vypracoval posudek. Jestli znalec usoudí, že tento smrk je nebezpečný, pak s požadavkem na vykácení uspějete. Jestli znalec usoudí že tento smrk není nebezpečný, pak s požadavkem na vykácení neuspějete.

jj, vím, že jsem vás nepotěšil. Ale tak už to na světě chodí.

jenda2*
hodnocení

0x

Jednou se to řešilo u jednoho souseda a nakonec šel do drogerie, něco koupil no a stromy začaly schnout... Jak se to mohlo stát nikdo " nevěděl", nikoho " neviděli" a byl klid. Pokud se budete u takového člověka spoléhat na pomoc orgánů, tak za 5 let sem budete pořád psát a nic se nepohne.

Ty stromy za to nemohou. U nás za domem nechal jeden blbec, který se nastěhoval nedávno, skácet strom (javor), prý mu stíní. Ale pak přišlo léto a blbec si na schůzi družstva stěžoval, že má v bytě úhor. Nedovedete si představit, jak jsem se musela držet, abych po něm neskočila. Ten javor jsem oplakala a úhor v ložnici máme taky. Ale blbci mají navrch.

len*

Přiznám se, že ne zcela chápu použití pojmu "úhor" v bytě. V ložnici, opisem, to už bych chápal spíš, o co se asi jedná...

Nicméně, že "blbci mají navrch" to je holt běžný rys našeho světa a doby... U nás nedávno obec skácela šest stromů, bez náhrady. Když jsem se ptal proč, bylo mi odpovězeno, že ten nejbližší z tří skácených ( ! ) "ohrožoval pádem" určité číslo popisné... ( Jednalo se o mladý, zdravý modřín o výšce asi 12 metrů, který měl před sebou ještě nějakých 300 let života a "ohrožená" stavba je vzdálena asi 50 metrů... ) U druhého uvedli, že měli "podezření", že strom je nemocný. K třetímu se nevyjádřili ( a další tři zatloukli úplně...). Toť oficiální postoj a chování státních odborníků, placených za zvelebování obce...

Když jiní místní lotři už poněkolikáté najeli do blízké rezervace, aby si natěžili stromy, shodou okolností jsem je viděl a zavolal policii. Ta nakonec nic neřešila, protože ani přes můj přesný popis místa i s uvedením oficiálního názvu rezervace nevěděli kde to je a hlavně "jak se tam jede...". Kde není asfalt, tam česká policie prostě nezasahuje, podrobné mapy nemají, co znamená jižní okraj obce běžný policista neví a kde jsou v okolí jaké rezervace netuší...

Ještě tristnější zkušenost mám přímo se správou CHKO, kdy zmizení téměř třiceti olší z téže rezervace ( s pečlivým nafocením čerstvých pařezů a lokalizací ) odložili jako drobný přestupek, protože dle jejich pátrání se jednalo o jeden jasan...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]