Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vysoký vs.nízký krevní tlak

Od: heterak® odpovědí: 8 změna:

Dá se nějak po domácku zjístit jestli mám nízký ,normální nebo vysoký tlak?

Případně vyloučit jestli nemám stoprocentně nízký nebo naopak nemám určitě vysoký?

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

figurek*
hodnocení

2x

skoč do nějaké lepší lékárny a mrkni se po měřícím aparátu. Podobá se velké osobní váze. Stoupneš na něj, ruku strčíš do jakéhosi náramku, vhodíš desetikorunu a tenhle aparát ti změří výšku, váhu i krevní tlak. Výsledky ti vytiskne na lístek, hned budeš vědět jak na tom jsi.

No ale si myslím, že tyhle výsledky mají přesnost plus minus autobus a hlavní účel těchto aparátů je podpořit obchod, aby si lidi hned koupili nějakou medecínu.

Pro lepší měření si zajdi ke svému doktorovi, který nepochybně má rovnou na stole kalibrovaný a certifikovaný tlakometr.

hodnocení

0x

Na domácí měření tlaku existuje celá řada přístrojů, například značka " Omron". O jejich přesnosti mám sice určité pochybnosti, ale pro orientační měření zcela stačí.

Figurku, nedělejte vlny, některé přístroje jsou velikosti větších náramkových hodinek, ty lepší jsou jako malé tranzistorové rádio s manžetou na ruku.

doplněno 02.11.17 18:37:

alten - " Sám o jejich vlastnostech/přesnosti nemám pochybnosti"

Mám přístup ke 3 přístrojům (z toho 2 x Omron), a každý měří jinak. Při porovnání se rtuťovým (nemocnice Motol) se neshoduje ani jeden.

111®

mám doma jak Omron tak klasiku rtuť a ta je nejjistější..nejpřesnější..

hodnocení

Jde mi spíše o nějakou vychytávku že si například změřím tep v klidovém režimu a potom při velké fyzické zátěži a pak podle nějakého vzorečku vypočtu orientační hodnotu tlaku apod.

Nebo když mi např. už týden nepřetržitě bolí hlava tak nemohu mít vysoký tlak nebo když nějakou dlouhou dobu ležím a rychle z té postele vstanu a nezamotá se mně hlava tak určitě nemám nízký tlak apod..

alten*

to heterak: Takový náhled na daný problém je naprosto zcestný. Co člověk, to originál/individualita - vzorce a výpočty jsou irelevantní. Pokud se člověk snaží získat hodnoty, které mají konkrétně pro něho vypovídací hodnotu, je nezbytně nutné provádět dlouhodobě (řádově týdny) pravidelná měření (např. ráno a večer, nebo i víckrát za den, v okamžiku pociťovaných potíží apod.). Naměřené hodnoty se zapisují a lékař je vyhodnotí a pak může provést potřebné vyšetření, medikaci apod. Samozřejmě existují i přístroje, které měří souvisle v průběhu času a výsledky ukládají do paměti ( využití při komplikacích a onemocnění srdce ). Pokud se týká přístrojů na měření krevního tlaku, je jich na trhu dost, jsou kvalitní, cenově dostupné apro tento účel plně vyhovující.Sám o jejich vlastnostech/přesnosti nemám pochybnosti (zmíněnou značku OMRON užívá i nejmenovaný lékař). Přesných výsledků měření dosahuje klasický rtuťový tonometr, velmi však zaleží na jeho správné obsluze, což může být pro laika dost obtížné.

doplněno 02.11.17 19:26:

Sám jsem pro snížení vysokého tlaku užíval bylinný čaj "Alvisan neo"( Sáčkový čaj je slabý, lepší je sypaný ). ( Jako strojvedoucí jsem sloužil až 23 hodinové směny - při přerušení spánek na nocležně 4 - 5 hodin. Někdy to tak vyšlo, že člověk byl třeba týden permanentně nedospalý, zvýšený tlak a bolesti hlavy ). Stačilo mi vypít 4-5 ( asi litr ) během dne a byl zas na x týdnů "pokoj". Pokud jsou potíže mírné a zvladatelné, vyplatí se vyzkoušet "přírodní" léčba . Pochopitelně když nezabírá, k lékaři. Při zavedení medikace obvykle pacient pak již užívá "trvale" , protože si tělo na lék přivykne a bez něj se problémy vrací.( Samozřejmě - probrat s lékařem, poradna jej nenahradí ).

111®

vychytávka je, že čím víc jsi sklerotickej, tím vyšší máš tlak, ale skleróza ti brání se tím zaobírat...

u digitálních přístrojů je v manuálu napsáno že má být mezi meřeníma cca 3 minuty? Když je nedodržíš, tak je i chyba v opětovném měření - odzkoušeno

alten*

to hiawata: ... souhlas. Také se uvádí, že nemají krátce po sobě následovat víc něž tři cykly měření. Opakované "zaškrcení" končetiny/krevního řečiště během měření ovlivní činnost srdce a výsledek je při dalším opakovaném měření silně zkreslený.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]