Nejste přihlášen/a.
Dá se nějak po domácku zjístit jestli mám nízký ,normální nebo vysoký tlak?
Případně vyloučit jestli nemám stoprocentně nízký nebo naopak nemám určitě vysoký?
skoč do nějaké lepší lékárny a mrkni se po měřícím aparátu. Podobá se velké osobní váze. Stoupneš na něj, ruku strčíš do jakéhosi náramku, vhodíš desetikorunu a tenhle aparát ti změří výšku, váhu i krevní tlak. Výsledky ti vytiskne na lístek, hned budeš vědět jak na tom jsi.
No ale si myslím, že tyhle výsledky mají přesnost plus minus autobus a hlavní účel těchto aparátů je podpořit obchod, aby si lidi hned koupili nějakou medecínu.
Pro lepší měření si zajdi ke svému doktorovi, který nepochybně má rovnou na stole kalibrovaný a certifikovaný tlakometr.
Na domácí měření tlaku existuje celá řada přístrojů, například značka " Omron". O jejich přesnosti mám sice určité pochybnosti, ale pro orientační měření zcela stačí.
Figurku, nedělejte vlny, některé přístroje jsou velikosti větších náramkových hodinek, ty lepší jsou jako malé tranzistorové rádio s manžetou na ruku.
alten - " Sám o jejich vlastnostech/přesnosti nemám pochybnosti"
Mám přístup ke 3 přístrojům (z toho 2 x Omron), a každý měří jinak. Při porovnání se rtuťovým (nemocnice Motol) se neshoduje ani jeden.
Jde mi spíše o nějakou vychytávku že si například změřím tep v klidovém režimu a potom při velké fyzické zátěži a pak podle nějakého vzorečku vypočtu orientační hodnotu tlaku apod.
Nebo když mi např. už týden nepřetržitě bolí hlava tak nemohu mít vysoký tlak nebo když nějakou dlouhou dobu ležím a rychle z té postele vstanu a nezamotá se mně hlava tak určitě nemám nízký tlak apod..
to heterak: Takový náhled na daný problém je naprosto zcestný. Co člověk, to originál/individualita - vzorce a výpočty jsou irelevantní. Pokud se člověk snaží získat hodnoty, které mají konkrétně pro něho vypovídací hodnotu, je nezbytně nutné provádět dlouhodobě (řádově týdny) pravidelná měření (např. ráno a večer, nebo i víckrát za den, v okamžiku pociťovaných potíží apod.). Naměřené hodnoty se zapisují a lékař je vyhodnotí a pak může provést potřebné vyšetření, medikaci apod. Samozřejmě existují i přístroje, které měří souvisle v průběhu času a výsledky ukládají do paměti ( využití při komplikacích a onemocnění srdce ). Pokud se týká přístrojů na měření krevního tlaku, je jich na trhu dost, jsou kvalitní, cenově dostupné apro tento účel plně vyhovující.Sám o jejich vlastnostech/přesnosti nemám pochybnosti (zmíněnou značku OMRON užívá i nejmenovaný lékař). Přesných výsledků měření dosahuje klasický rtuťový tonometr, velmi však zaleží na jeho správné obsluze, což může být pro laika dost obtížné.
Sám jsem pro snížení vysokého tlaku užíval bylinný čaj "Alvisan neo"( Sáčkový čaj je slabý, lepší je sypaný ). ( Jako strojvedoucí jsem sloužil až 23 hodinové směny - při přerušení spánek na nocležně 4 - 5 hodin. Někdy to tak vyšlo, že člověk byl třeba týden permanentně nedospalý, zvýšený tlak a bolesti hlavy ). Stačilo mi vypít 4-5 ( asi litr ) během dne a byl zas na x týdnů "pokoj". Pokud jsou potíže mírné a zvladatelné, vyplatí se vyzkoušet "přírodní" léčba . Pochopitelně když nezabírá, k lékaři. Při zavedení medikace obvykle pacient pak již užívá "trvale" , protože si tělo na lék přivykne a bez něj se problémy vrací.( Samozřejmě - probrat s lékařem, poradna jej nenahradí ).
vychytávka je, že čím víc jsi sklerotickej, tím vyšší máš tlak, ale skleróza ti brání se tím zaobírat...
u digitálních přístrojů je v manuálu napsáno že má být mezi meřeníma cca 3 minuty? Když je nedodržíš, tak je i chyba v opětovném měření - odzkoušeno
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.