Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Manko v obhodě (OSVČ)

Od: maja80 odpovědí: 23 změna:

Dobrý den, pracovala jsem jako prodavačka (OSVČ) pro dalšího podnikatele, který je majitelem obchodu. Nevím jestli bych měla mít sepsanou hmotnou odpovědnost - to za prvé. A další problém je, že celé 2,5 roku, co jsem v obchodě prodávala jsme měli oba klíče a majitel byl viděn v obchodě i v dobu, kdy já jsem tam nebyla (mimo otevírací dobu).

Při poslední inventuře za celých 2,5 let byla 3. a předchozí vyšly jakežtakež v pořádku oproti této) bylo zjištěno manko skoro 50000 a tak jsem hned oznámila, že končím. Udělala se předávací inventura nové prodavačce a majitel po mě chce vyrovnat schodek. Nic jsem neukradla a nejsem si vědoma, že bych mohla za rok udělat takových chyb aby bylo manko tak vysoké ... má opravdu právo po mě ty peníze chtít?

Předem moc děkuji za odpověď

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ladinpraha*
hodnocení

2x

Chtít může naprosto cokoli. Zcela jiná věc je, jestli mu na to skočíš nebo ne.Jestliže mám za něco odpovídat, tak to musím mít pod stoprocentní kontrolou. Teoretická situace: majitel si bez tvého vědomí odveze zboží za 50.000,-. Vyplave manko 50.000,- a on po tobě chce jeho zaplacení. Potom jako dobrák přistoupí na to, abys zaplatila "jenom" polovinu, když jste na to byli dva. Pokud na to přistoupíš, tak má vyděláno. Závěr: pokud po mně někdo chce náhradu škody tak musí prokázat, že jsem ji zavinil.

maja80
hodnocení

No skákat na nic nechci ... proto sem píšu ... Myšlenku mám právě stejnou, že on na tom vždycky vydělá ...

Popíšu to víc ... on přivezl zboží a předal mi vypsané zboží na dodacích listech v prodejní ceně, dle tržeb jsem mu zpět dodací listy vyplácela.

Na konci roku jsme sečetli částky dosud nevyplacených dodacích listů a hodnota samo musela souhlasit se stavem zbožího v obchodě.

On má nyní v ruce (i já) nevyplacené dodací listy a předávací dodací listy - rozdíl mezi nimi je to manko ... takže páku na mě má :(

Já se teď musím jen obhájit buď těmi klíči, hmotnou odpovědností - nebo něčím podobným, respektive mu vyhrožovat udáním švarcsystemu (což moc nechci

Chci nejlépe z toho vyjít s čistým štítem a svědomím a nepoškozeným jménem, což si zasloužím :(:(

artik*

co to je za inventuru? A co když zůstalo zboží na prodejně? Tak vám to nemůže vůbec sedět . Jestli to chápu dobře , začla jste prodávat když byl úplně prázdný obchod ,on přivezl zboží a vy jste mu to platila podle tržeb , nyní se dělala kontrola . Vy máte prázdnej obchod a nezaplacený dodáky .

artik*

tak to vůbec není , udělala se inventura a zjistil se dluh . Zaměstnanec musí dokázat , že to nebyla jeho chyba . A že by majitel nemohl do své prodejny bez zaměstnanců , je snad jasné , je to jeho .

doplněno 04.02.13 11:26:

ivzes - ale ona psala , že " hmotku" má . Jestli jí nemá , tak není co řešit a pan majitel má smůlu a krádež musí dokázat .

stejně je to v pohodě , protože nemá řádnou smlouvu , otázka je jak ten obchod fungoval a jestli náhodou nebyla jako provozovatel tazatelka . Pán jí zboží dodával na komisní prodej a ona platila co prodala . Na konci se udělala kontrola a zjistilo se , že jí dal zboží za 100 tis. ona mu zaplatila 50 tis . a nyní musí být zboží na prodejně za 50tis. a to asi není .

BYlo by dobré popsat jak inventura proběhla a jak manko vzniklo

maja80
hodnocení

Mám to jako chápat, že do své prodejny může jít kdy chce?

iz*

Majo, samozřejmě, že majitel do své prodejny může kdykoliv.

Po Vás ale nemůže vyžadovat převzetí odpovědnosti za věci, nad kterými jste neměla plnou kontrolu.

___ Proč jste nereagovala na Artíkův dotaz? Jak probíhala předávací inventura při Vašem "nástupu"? Odpovídat stav věcí dodacím listům?

___ Ještě ke schodku: Ve Vašem případě sice nejde o pracovně právní vztah, ale i tak by Vám měl majitel prokázat zavinění. Proč nepozval k vyřešení policii?

Nemá majitel ještě nějakou prodejnu jinde? Nemohl do ní převézt část zboží a zapomenout na to? Nemohl část zboží z nějakého důvodu vrátit dodavateli a zapomenout to zaznamenat? Nezapomněli jste (majitel nebo Vy) někdy zamknout prodejnu (nenašla jste ji někdy ráno odemčenou)?

Otázek se nabízí víc. Já bych trvala na přizvání policie.

maja80
hodnocení

Stav zboží odpovídal dodacím listům, majitel přímo nemá, ale jeho manželka údajně ano ... zboží přede mnou osobně nikam odváženo nebylo a když se vracelo, bylo řádně doloženo (většinou se zboží vyměnilo ve stejné hodnotě v mé přítomnosti). Proč nepozval policii? Myslím si, že sám má strach z problému - můj názor. Obchod jsem vždy řádně zmknula a někdy jsem se i vracela to po sobě zkontrolovat.

maja80
hodnocení

* majitel přímo nemá DALŠÍ PRODEJNU

iz*

Artíku, omyl. Bez hmotné odpovědnosti musí zaměstnavatel prokázat, že škodu způsobil zaměstnanec.

Tady navíc nejde o pracovně právní vztah...

hodnocení

0x

obávám se, že už ta skutečnost, že jste na pozici prodavačky pracovala jako OSVČ by vás oba vyšla mnohem více než zmíněných 50. 000,-Kč. takže nepředpokládám, že to váš "zaměstnavatel" budu chtít nějde řešit.

vietnamec?

doplněno 04.02.13 01:06:

podnikateli hrozí pokuta až 10 milionů, vám 100 tisíc...

maja80
hodnocení

to teď řeším také - že je podezření na švarcsystém, ale je jasné, že mě momentálně tlačí fakt, že po mě chce peníze. A jak píšu a stále říkám, nejsem si vědoma, že bych takovou škodu, neboli schodek udělala :( Spíš jsem své peníze do obchodu investovala, než bych obchodu ubírala :( Jsem z toho nešťastná. Doporučený právník mi taky moc nepověděl, spíš vypadá v klidu, že je to v pohodě, ale já chci vědět co mám dělat a jak se bránit.

S tím švarcsystémem jsem taky dost vyřízená - nevím jestli budu pokutovaná taky (tento fakt, že by o švar mohlo jít, vím chvíli)

.. žádný vietnamec :D

iz*

Majo, to není podezření, nýbrž skutečnost.

Vy jste pracovala v provozovně zaměstnavatele, zboží jste prodávala jeho jménem (= nekupovala jste jej od něj pro další prodej), tzn., že jste pracovala v tzv. Švarc systému.

Zkuste "zaměstnavateli" pohrozit inspekcí práce, to by mohlo zabrat (pokuta by jej pravděpodobně položila).

doplněno 04.02.13 03:48:

Dohoda o hmotné odpovědnosti by přicházela v úvahu jenom v případě pracovního poměru, tou se tedy ohánět nemůžete.

Trvejte na tom, že jste věci neměla pod svou výhradní kontrolou, takže za schodek neodpovídáte.

Případně majiteli navrhněte, aby nechal případ přešetřit policií.

myslitel
hodnocení

0x

Zdravim, tato situace mě docela zaujala. Hlavně, co bych dělal, kdyby se to stalo mě. 50 tisíc neni malá částka. Určitě bych chtěl vidět ty papíry, který slouží jako doklad, že je manko 50 tisíc. Pokud ste napsala, že se dělala inventura jednou za rok, tak se mi nechce věřit, že by za rok Vám pod rukama zákazníci mohli ukrást zboží za 50 tisíc. Můžete hrozit soudem a inspekcí. Opravdu to spíš vypadá, že si zmíněný majitel ukradl sám zboží a ještě to chce po Vás. Já sem se mohl dostat do situace, kdy bych byl přepravce a za přepravované zboží bych taky nesl hmotnou zodpovědnost. Když by mi to ukradli a neměl bych to pojištěný, tak bych byl asi namydlenej. To je další věc, on to neměl pojištěný?

artik*

*smich* pojištěnej? Děláte si srandu? Pro by si kradl sám sobě zboží?

doplněno 04.02.13 11:27:

u vás ano ,ale na prodejně to tak udělat nejde .

doplněno 04.02.13 11:32:

maja - tak jak to u vás fungovalo? Dal vám zboží za 10tis. podepsala jste dodák , přijel příště a vy jste zapalatila 10tis. a dostala jste nové zboží na 5 tis. a zase podepsala dodák ( nyní dlužíte 5tis. ) příště přijel vy jste prodala málo a zaplatila jste 2500,- a dostala jste nové zboží za 5tis. ( nyní dlužíte 7500,- ) z minulé dodávky vám muselo zůstat zboží za 2500,- na prodejně + nyní nové zboží 5000,- . Takle nějak to fungovalo? Kdo je jako provozovatel na dveřích prodejny? Vy nebo někdo jinej? Jak jste byla placená?

doplněno 04.02.13 13:14:

tak nějak nechápu co to tam předvádíte . Nastupovala jste do prodejny . Zboží tam bylo třeba za 100tis. A nyní vám vozil zboží ,které jste platila tržbou . A co ta provize? Jestli vám dal zboží za 10 tis. a vy mu odevzdala tržbu 8 tis. , protože dva byla provize , tak vám to nikdy nemůže vycházet .

doplněno 04.02.13 14:02:

vy ale musíte najít jak a kde se stala chyba ,aby jste se mohla bránit . Jinak máte smůlu . On vám vlastně pronajal prodejnu , potom nechápu , proč jste si nedala novej zámek . Zboží vám dával na Vaše IČO? Tady nevím ,jak se chcete bránit ,kdy vám neseděj dodáky a platby . Máte smůlu a budete platit .

maja80
hodnocení

V mém případě, by to zboží nekradl sobě, ale mě ... mě to vjede jako manko

maja80
hodnocení

Takže ... Naše smlouva je:

Místo datum

Smlouva o poskytování služeb maloobchodního prodeje zboží mezi podnikateli JEHO JMÉNO A IČO a MOJE JMENO A IČO

Jmenovaný se zavazuje že poskytne bezplatně jím vlastněnou prodejnu květin ADRESA PRODEJNY a bude hradit ve své režii spotřebu elektřiny, plynu a vody. Bude výhradně zásobvat prodejnu zbožím dle svých možností a požadavku prodávající. Z uvedeného zboží poskytne obchodní rabat v dohodnuté výši (na smlouvě ji nemáme uvedenou), která se odečte na každém daňovém dokladu a oběma stranami stvrzen podpisem.

Jmenovaná se zavazuje, že bude poskytovat služby spojené s prodejem zboží dodaném jmenovaným za předem dohodnutý rabat (opět není uvedeno kolik), který prodávající náleži až z prodaného zboží.

Neprodané zboží zůstává majetkem JEHO JMÉNO. Dále se prodávající zavazuje alespoň jedenkrát týdně odevzdávat tržbu za prodané zboží po odečtu poskytnutého rabatu. Tyto služby budou poskytovány nejméně čtyřicet hodin týdně.

Obě strany mohou od uvedené smlouvy kdykoliv odstoupit bez uvedení důvodů.

níže naše razítka a podpisy ... toť celá smlouva ... nic jiného mezi sebou sepsané nemáme ... UŽ JEN TY ZAPLACENÉ A NEZAPLACENÉ DODACÍ LISTY.

když jsem nastoupila do obchodu zboží už tam bylo, vystavil mi na toto zboží dodací listy, které jsem podepsala, jako že jsem zboží převzala. Jedenkrát týdně jsem mu odevzdávala tržbu a nechala si stvrdit zaplacení dodacích listů (tržba se rovnala položce prodejních cen - tímto způsobem manko nevznilko - to si jsem jistá) a on druhý den na to dovezl zboží a na něj mi zase vystavil dodací listy. A pořád takto dokola. Když se dělala inventura, tak se spočítalo zboží v prodejní hodnotě a dodací listy v prodejních cenách a ty si musely být rovny. Při poslení inventuře bylo o skoro 50000Kč zbožího méně než nezaplacených dodacích listů.

iz*

Ta smlouva je dost průšvih, je z ní jasné, že Vás zaměstnával jako prodavačku, a že jste oba dva (žádnou smlouvu nelze uzavřít bez souhlasu obou stran) obešli zákoník práce.

Přestaňte se tím stresovat a vyžádejte si od "zaměstnavatele" písemné potvrzení, e jste mu vše předala v pořádku, a že vůči Vám nemá žádné pohledávky.

Klidně mu pohrozte, že jinak se smlouvou navštívíte inspektorát práce (na hrubý pytel hrubá záplata). Pokuta sice hrozí i Vám, ale pokuta pro zaměstnavatele je mnohem vyšší (od 250.000 do 10.000.000 Kč). Podle mne zaměstnavatel nebude riskovat a radši Vám bezdlužnost potvrdí.

doplněno 09.02.13 22:10:

Majo, já bych se to pokusila vyřešit dohodou.

___ V Z O R

Smluvní strany (obě strany identifikovat stejně jako ve smlouvě: Jména, příjmení, IČ, adresy)

se dohodly na ukončení smlouvy o spolupráci ze dne (xx. měsíce 20xx) ke dni (xx. února 2013).

Obě strany potvrzují, že prodejna, doklady, hotovost i zboží byly předány v pořádku, že byla vyplacena smluvená provize, a že vůči sobě navzájem nemají žádné pohledávky.

Smluvní vztah skončí dne xx. února 2013.

Jméno Příjmení (vlastoruční podpis "zaměstnavatele") Jméno Příjmení IČ Adresa

Jméno Příjmení (Váš vlastoruční podpis) Jméno Příjmení IČ AdresaJméno Příjmení

___ Příklad průvodní dopisu:

Adresát (Jméno + příjmení, IČ, adresa)

Obec, xx. února 2013

Návrh ukončení smlouvy o zprostředkování dohodou

V příloze přikládám návrh ukončení naší smlouvy ze dne xx. měsíce 20xx. Potvrzený výtisk dohody vraťte obratem (můžete uvést adresu, kam chcete písemnost zaslat).

Připomínám, že jsem Vaše zboží neměla pod svou plnou kontrolou, tudíž neručím za Vaši případnou ztrátu. Tímto Vás vyzývám, abyste údajný "schodek" (=nevěřím Vám) nechal prošetřit policií.

Sděluji Vám, že se Vaše osočení (tvrzení) nezakládá na pravdě, a budete-li na něm trvat, ev. budete-li smluvní vztah zbytečně protahovat, obrátím se na příslušné úřady, případně budu situaci řešit soudní cestou.

Jméno Příjmení (Váš vlastoruční podpis) Jméno Příjmení IČ Adresa

___ Poznámky:

Doporučila bych návrh vytisknout a předat proti podpisu (a razítku) na kopiích nebo zaslat doporučeným dopisem s dodejkou (v případě zaslání poštou posuňte datum ukončení cca o týden).

Doručíte-li návrh osobně, obejdete se bez průvodního dopisu a smluvní vztah může skončit dnem doručení.

Informaci o výši pokuty bych zmínila v telefonátu nebo v osobním jednání (nikoliv v písemnostech).

maja80
hodnocení

Tak jsem sesmolila výpověď a maličký dopis k tomu - mám v plánu mu to poslat poštou :)

Výpověď ze zprostředkovatelské smouvy uzavřené dne ...
Tímto podávám výpověď z výše uvedené smlouvy.
Jákékoli pohledávky vůči mé osobě odmítám z důvodu, že jsme já i pan JEHO JMÉNO vlastníli klíče od prodejny, čímž jsem neměla vlastní výhradní kontrolu nad množstvím a pohybem neprodaného zboží v obchodě.
Zároveň tímto žádám o potvrzení, že jsem prodejmu se vším příslušenstvím včetně neprodaného zboží předala zpět panu Gvuzdovi a že není vůči mě již žádná pohledvka.
KDE - DATUM - PODPIS

DOPIS:

Pokud si trváte na jakýchkoliv pohledávkách a chystáte se mě dát k soudu, tak si prvně prosím posuďte, zda Vám stojí za to mít pokutu (250 000kč až 10 000 000kč) za nelegální švarcsystém, který je od 1.1.2012 trestný.
Já jsem nic neukradla a nejsem si vědoma, že bych mohla učitnit nějakou škodu vůči Vám. Budu se dle svých práv bránit - to není žádná výhružka ale fakt.

CO MYSLÍTE? :(

iz*

Ze zvyku jsem místo reakce na Váš příspěvek doplnila svou odpověď výše.

maja80
hodnocení

ivzez děkuji za Vaši pomoc, které si moc vážím :)

Náž smluvní vztah už vlastně skončil - on si nezakládá ani na výpovědi, ale já ano ... prodejnu a zboží jsem mu předala 26.1.2013 ... mohu to směřovat k tomuto datu? Budu mu to posílat poštou - tedy ve dvou vyhotovení z nichž mi jedno podepsané jím pošle zpět ... může být?

iz*

Pokud smluvní vztah už skončil, uváděla bych datum 26. ledna 2013.

Protože ale není možné zpětně uzavřít žádnou dohodu ani smlouvu, napsala bych potvrzení (bez nadpisu/názvu).

___ ZMĚNA VZORU:

Smluvní strany (obě strany identifikovat stejně jako ve smlouvě: Jména, příjmení, IČ, adresy) se dohodly na ukončení smlouvy o spolupráci ze dne (xx. měsíce 20xx) ke dni (26. ledna 2013). Pan Jméno Příjmení potvrzuje, že mu paní Jméno Příjmení předala prodejnu, doklady, hotovost i zboží v naprostém pořádku. Paní Jméno Příjmení potvrzuje, že jí pan Jméno Příjmení vyplatil provizi ve smluvené výši.

Obě strany prohlašují, že jsou ve všech ohledech vyrovnány, a že vůči sobě navzájem nemají žádné pohledávky. Smluvní vztah skončil po vzájemné dohodě dne 26. ledna 2013.

Podpisy, názvy, IČ, adresy

___ U podpisu buď neuvádět datum nebo uvést datum převzetí (neuvádět lednové!)

doplněno 10.02.13 00:27:

Ještě vzor dopisu (takhle to bude trochu odděleno a snad i přehlednější):

___ Adresát (Jméno + příjmení, IČ, adresa) Obec, xx. února 2013 Potvrzení o ukončení smlouvy o zprostředkování V příloze přikládám potvrzení o ukončení smlouvy o zprostředkování ze dne xx. měsíce 20xx.

Náš smluvní vztah skončil dohodou ke dni dohodou ke dni 26. ledna 2013, já jsem Vám předala v naprostém pořádku prodejnu, doklady, zboží i hotovost a Vy jste mi vyplatil provizi ve sjednané výši.

Potvrzený výtisk dohody vraťte obratem (můžete uvést adresu, kam chcete písemnost zaslat). Jméno Příjmení (Váš vlastoruční podpis) Jméno Příjmení IČ Adresa ___ Poznámky:

(1) Zaslat doporučeným dopisem s dodejkou (pošta Vám vrátí dodejku, na níž bude potvrzeno datum převzetí). (2) V písemnostech nezmiňujte žádný schodek ani nesrovnalost, pokutou nebo policií mu pohrozte pouze telefonicky nebo osobně.

pt®

Majo, udělejte to, jak Vám radí "ivzes". Takto to vypadá, když podniká chlap, který ničemu nerozumí, ani neví, jak manko vzniklo, jestli vůbec nějaké vzniklo. Pořádnou inventuru, jak účetní, tak fyzickou by musel udělat někdo, kdo tomu rozumí. - pt

maja80
hodnocení

Každý dodací list obsahuje zboží v prodejní ceně - to je sečteno CELKEM V PRODEJNÍ CENĚ (ta se počítá při inventuře) pak je odečtena provize a pote je ČÁSTKA K VYPLACENÍ. Pokud člověk neudělá chybu, tak není možné v tom udělat chybu a špatně to spočítat ... jednoduchý princip - nevyplacené faktury se sečtou v částce prodejních cen a to musí souhlasit se stavem neprodaného zboží v obchodě.

Já nehledám jak se stala chyba - jen chci vědět jak se mám bránit :(

Manko mohlo vzniknout jedině:

že mi odvezl bez mého vědomí zboží (krádež) - což mi příjde nejpravděpodobnější

že jsem neodevzdala správně tržby - ulila jsem prachy - což vím, že jsem tržby odváděla svědomitě a řádně

Také by mohly být chyby v dodacích listech typu 2 x 14 = 280 - což jsou ale nedělá to takovou částku jako je manko - je to cca 3700 za celých 2,5 roku. (to by mě taky zajímalo, jestli je to v pořádku, aby byly takové chyby na dodacích listech? - z účenického hlediska - pohledu fifnančního úřadu)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]