Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Platba v obchodě

Od: miliardar odpovědí: 12 změna:

Dobrý den, má právo prodavačka odmítnou nepoškozenou 2000 Kč? I když celý nákup stál 15 Kč, myslím si, že na to právo nemá. Co vy myslíte? Kdybych jí to zaplatil v korunách a ona odmítla, tak bych to pochopil (existuje zákon o maximálním počtu mincích/bankovek o stejné nominální hodnoty), ale tady si myslím, že na to právo nemá. Předem děkuji za objasnění.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Odmítnout přijmout bankovku jako takovou nemůže. Nemusí však s vámi obchod uskutečnit, protože buď nemá dost drobných na vrácení, případně by nemohla prodávat - hlavně tedy vracet - jiným zákazníkům.

Nezištně poradím, jak rozměnit - na poště. Tam i při platbě malé částky velkou bankovkou mají na vrácení vždycky.

radkaobchod

Je to přesně tak jak píšete, nedávno jsem o tom četla článek. Obchod nemusí být uskutečněn. A o lidech kteří mi brzo ráno na kase dají za jednu minerálku dvoutisícovku so myslím své *bzum*. Ale u nás to chodí tak, že když si někdo ráno přijde takovým způsobem rozměnit (ano, rozměnit) dvou nebo pětitisícovku, volám vedoucí s tím že nemám na vrácení, ta vždy řekne: "ale já tam mám ted dodavatele" a takového prima zákazníka tam necháme za pokladnou chvilku postát. Třeba si to bude pamatovat... Sorryjako *smich* Radka

hodnocení

3x

Dobrý den, nepíšete přesně, o jaký obchod jde. Ale pokud máte 2000 korun nepoškozených a hlavně nepadělaných, tak není důvod, aby Vám ji prodavačka nevzala a pravdu máte vy.

miliardar
31.10.17 12:51
hodnocení

Děkuji!

hodnocení

3x

Paní má 1200,- v kase v drobném, dalších pár papírovek. Pokud by měla vracet na vaši platbu, bude mít v kase jednu dvoutisícovku a 3 pětikoruny - nikdo další pak už nebude moct nakupovat, protože prostě ona nemá na vrácení z padesátky či stovky.

Pokud jste miliardář, nemám tušení, proč neřeknete "na, to je dobrý" ...

V autobuse máte také cedulku "plaťte adekvátní bankovkou" - řidič většinou jen kouká na průkazky nebo cvakání lístků - prostě vám nemá čím vrátit na tak vysokou bankovku.

Každý chytrák a miliardář by si měl na hodinku jednou za život sednout v narvaném obchodě ke kase a vysvětlovat stovce zákazníků, že teď prostě nemůžou platit ani nakupovat, protože ten jeden debil přišel pro 6 rohlíků a platí dvoulitrem.

figurek*
hodnocení

3x

Tohle se stalo u nás v kantýně. Po ránu se v ní objevilo šest slováků a každý chtěl platit tisícovkou. Mohutně se rozčilovali, že prodavačky neměly tolik drobných na vrácení.

Takže co vám poradit?

Jste sice v právu, měli by vám vrátit i na dvoutisícovku, ale proč platíte patnáctikorunový nákup tak velkou bankovkou? To vás nenapadá, že těm holkám skutečně můžete způsobit problém? Bankomat vám při výběru přece nabídne možnost kombinace bankovek. Já pro svoje vlastní útraty vybírám stabilně 1800.-, dvakrát pětistovku a k tomu čtyřikrát dvoustovku.

hodnocení

2x

Odpovězeno bylo, tak jen přihodím jednu příhodu: jednou v noci jsem jel z nádraží domů taxíkem (zdůrazňuji, že to nebyl pražský taxík), platil cca 80 Kč dvoutisícovkou (protože jsem neměl nic jiného) a taxikář se omluvil, že nemá jak vrátit, ale že je to jeho chyba, takže to mám zadarmo.

hodnocení

2x

Před časem jsem pracovala v turistickém informačním centru. Kromě podávání informací se tam i kopírovalo pro veřejnost, byl tam veřejný internet, prodávay se drobné suvenýry. Málokterá platba přesáhla 50 Kč. Z rozhodnutí zřizovatele byla povinnost odnést větší část tržby do banky pokaždé, když přesáhla určitou výši. Už si to nevybavím, ale snad ty hranice byly dva tisíce. Část tržby zůstávala v pokladně na vracení zákazníkům.

Kdyby přišel neodbytný zákazník s bankovku vysoké hodnoty, uričtě bych ho byla bývala požádala, aby si rozměnil v některém obchodě. Vysvětlila bych mu, že i já mohu do obchodu zajít rozměnit, ale bude muset počkat, až od internetu odejde jiný zákazník, pak místnost uzamknu a řádně podle předpisu na vzdáleném zařízení pro docházku zadám služební pochůzku. A bude to trvat desítky minut. Jemu, pokud projeví pochopení a ochotu, to potrvá maximálně minut pět.

hodnocení

0x

Chápu mobilní služby jako jsou taxikáři, autobusáci, průvodčí, pouliční zmrzlinář aj. Ti asi pytel s penězi na zádech nosit nebudou, ale nemít dostatek oběživa v kamenném obchodě je prostě lenost, nebo neschopnost. Za 1. republiky by se za to každý soukromník styděl.

Zákon o oběhu bankovek a mincí sice stanoví povinnost každému přijímat tuzemské peníze, avšak nelze učinit závěr, že prodejce musí být vždy schopen v rámci zaplacení zboží vrátit hotovost na jakoukoliv bankovku,"podotýká právnička Koç. "Smyslem úpravy je především zamezit tomu, aby byly určité bankovky či mince apriorně odmítány. Řešení bude v praxi záležet na ochotě obou zúčastněných."
Zdroj: hradecky.denik.cz/...

Líp bych to neřekla :)

72mona3*

Lenost, neschopnost... A co sobeckost? *smich*

Byla jsem svědkem toho, jak chlápek koupil jednu koblihu a doslova mrsknul tisícovkou na pult. Prodavačka ji sebrala s dotazem, jestli nemá menší. Tak hnusný ne jsem ještě neslyšela. Pak dodal, že teď byl vybrat. Zatímco mu vracela stovky a padesátky, tak jsem se ho zeptala já, jestli ví, že se dá vybrat i menší bankovka. Sem nechtěl, prohlásil, shrábnul prachy a odkráčel. Jo, tomu říkám charakter. M.

hodnocení

0x

Na vojně jsme říkali: "Musíš" je velkej pán, ale "nemůžu" je většé.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]