Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je tento kamen meteorit?

Od: hg2o3* odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,
Je to už nějakou dobu, co tatínek mého manžela našel tento zvláštní kámen a domnívá se, že se jedná o meteorit. Při rozboru se zjistilo, že kámen se skládá z 88% železa. Při přiložení magnetu, ale kámen nereaguje. Kámen je velice těžký, váží 1,7kg. Jedna známá kámen vzala na UK, zeptat se profesorů, ale nikdo nebyl schopný říci, o co se jedná. Napřed by prý museli kámen rozřezat, čemuž se tatínek brání, protože by došlo k jeho znehodnocení.
Co myslíte vy? Mohlo by se jednat o meteorit? Může to někdo stoprocentně určit?
Děkuji za odpovědi

Je tento kamen meteorit?
Je tento kamen meteorit? #2
Je tento kamen meteorit? #3

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

xy
hodnocení

2x

Šla bych se asi zeptat na hvězdárnu, např. Štefánikovu v Praze, zda by měli kontakt na nějakého znalce, odborníka na meteority.

72mona3*
hodnocení

2x

Mohlo by se jednat o meteorit. Ale to je podle mne to nejpřesnější určení, kterého tu budeme schopni. *nevi* M.

instalater*
hodnocení

2x

Zdravím , pokud jste od Brna , tak V Tišnově se scházejí mineralogové z celého světa. Jsou tam i opravdové špičky v oboru. Jedná se o jarní a podzimní mezinárodní burzu. Jednou jsem si tam zajel a opravdu to stojí za to zhlédnout a tam by vám mohli i určit o co se jedná.

kepler*
hodnocení

0x

Podle mého názoru se o meteorit skutečně jedná, vypadá to, že má žárem otavené hrany z průletu atmosférou. Nejspíš se jedná o siderit, případně kamenoželezný meteorit. Rozřezávat není třeba, k určení existují i méně invazivní metody. Stoprocentně určit to můžou jen odborníci, mezi zaměstnanci planetária a lidových hvězdáren bych je nehledal :)

iz*
hodnocení

0x

Podle mne to bude chtít návštěvu odborníka, pochybuji, že by to někdo určil z fotek přes internet → to by byly jen dohady.

vernon
hodnocení

0x
Podle mne to meteorit je.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]