Nejste přihlášen/a.
Navštěvuji lékaře zabývajícího se čínskou medicínou (akupunktura).Na razítku na propustce je uvedeno:
MUDr. Nováková Marie, čínská medicína, IČO.
Zaměstnavatel mi nechce propustku uznat s tím, že se nejedná o "klasickou medicínu". Mám nárok na uznání propustky v takovém to případě. Děkuji za odpověď.
Neexistuje žádný "nárok na propustku". Zaměstnanci jsou povinni návštěvy nebo ošetření u lékaře absolvovat přednostně mimo pracovní dobu.
Teprve v případě, že to není možné (např. kvůli překrytí ordinačních hodin s pracovní dobou), je zaměstnavatel povinen omluvit a náhradu mzdy poskytnout za nezbytně nutnou dobu.
V případě alternativní medicíny, do které myslím*) spadá i čínská medicína, by podle mne přicházela v úvahu spíše dohoda o napracování zameškané doby.
Má-li Vaše lékařka smlouvu s Vaší zdravotní pojišťovnou, a hradí-li zdravotní pojišťovna její péči, mohl by snad*) (?) ošetření u ní uznat i zaměstnavatel.
*) Nejsem odborník v medicíně → nevím, jak se na ošetření lékařem čínské medicíny u nás pohlíží. Podle tohoto článku má u nás odborník na tradiční čínskou medicínu teprve přibýt.
Myslím si (nemám podloženo), že alternativní medicíny zatím stále nejsou uznávané, tj. uznat propustku nemusí. Osobně si na návštěvy lékaře s dětmi nebo své vlastní vybírám náhradní volno - jdu o víkendu do práce.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.