Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Slivovice - R.Jelínek a další podvody

Od: len* odpovědí: 18 změna:

Ví někdo, nebo má někdo věrohodný zdroj ( ideálně zaměstnance dotyčné firmy ) co všechno, a v jakých poměrech, obsahuje tekutina, kterou tento výrobce ( a několik dalších ) prodává pod názvem "slivovice"?

Svého času jsem zahlédl informaci, že tu sprostotu, aby se lihová míchanina mohla prodávat pod názvem "slivovice" si před lety prolobovala právě firma Jelínek... Vzhledem k tomu, jaký je dnes "volnotržní" tlak na šizení všeho, státní dozor je považován za "buzeraci" a vždy se nějak "občurá", tak bych se nedivil, kdyby skutečné slivovice v tom bylo "různé" množství, podle okolností. A běžný konzument sotva zjistí jestli má ve flašce 30% slivovice, zbytek líh, aromata, cukr, atd. nebo jaký je tam poměr čeho... Tím si totiž může výrobce parádně snižovat náklady, když v okamžiku kontroly bude mít ve směsi dejme tomu 80% ovocného destilátu, zbytek nějaký "dovolený" humus, a během další výroby to nenápadně sníží na 60% nebo na 50%... Už jsem od nich koupit tak odporné, škrablavé "slivovice", že si opravdu kladu otázku kolik tam čeho je. Ptát se výrobce při dnešní úrovni podnikatelské etiky samozřejmě nemá smysl...

 

 

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

hodnocení

1x
avatar jmlc

Jelínek prodává Slivovice bílá budík 3y 45%

Pokud nemám vlastní a potřebuji koupit, kupuju Slivovica z dubového sudu 50% Žufánek - ta je opravdu jako slivovice.

a jestli chcete umřít dřív, kupte si destilaty.heureka.cz/...


doplněno 07.11.17 07:54:

@keplere, naše slivovice byla vyhlášená v okolí. Když na hody nikdo po domech nechtěl, u našeho si sami řekli. Dokud jsme měli co, pálili jsme ročně tak 30-50 litrů trnky a 30-70 litrů meruňky.

V tomto tématu se píše o slivovici kupované - proto jsem uvedl informace k tématu.

A slivovici z roku 1953, která byla 10 let v dubovém sudu a pak se musela stáhnout do sklenic kvůli "úbytku"- tu kdybyste ochutnal, padnete na prdel a budete prosit o slzu té lahodné tekutiny.


doplněno 07.11.17 13:13:

K těm všem informacím a dolňující otázce (upřesňující) od tazatele uvedu toto:

Jsou stovky "BIO"farem a farmářů, ... jenže nikdo je vlastně nekontroluje. Občas se našli prodejci na tržišti, co na kraji města v kaufu koupili mrkev v akci za 20,- a prodávali za 70,- uprostřed náměstí jako BIO.

Samotného mne původ ovoce u Jelínka netrápí - já od něj nic nepiju. Zaměstnanci tu asi těžko budou. I kdyby tu byli, stejně vám nenapíší, že "Firma Jelínek sice propaguje a vyhlašuje to a to a postavila na tom celou svou značku pro celý svět, ale pravda je jinde..."

Nedávno jsem si koupil víno z vinařství Krist - vyhlášený svou kvalitou a desítkami cen ze světových soutěží... jenže víno, které prodává, se dělí na "hvězdičkové-ze svých hroznů"a "stáčené-z hroznů z dovozu EU"- To načepované červnené bez charakteru chuti a zápachu, které celkem hořce chutnalo a nakonec propláchlo potrubí v původním stavu, to se nedalo pít ani svařené.

Nejhorší na vysokém obratu v daném oboru je ta potřeba mít peníze každý rok - a to někdy onen podnikatel udělá na úkor kvality, čímž přichází o své staré zákazníky. Sudové víno od něj tedy již pít nikdy nebudu...

Jelínek může mít občas problém s dostatkem ovoce či jeho nekvalitou podle ročníku... Nemůže mít každý rok stejně kvalitní slivovici (pokud ji nedělá chemicky z lihu a přísad).

kepler*

O slivovici nevíš nic, stejně jako Jelínek nebo Žufánek. Kdo to jakživ slyšel dávat slivovicu do sudu? Tam sa dávajú ty skotské sračky destilované z obilí! Jestli chceš ochutnat pravou valašskou slivovici, tak ta je výhradně z valašských trnek a ne z rynglí a podobných náhražek. Nejlépe kolem 53% a z dobré pěstitelské pálenice na Valašsku.

len*

S Žufánkem jsem měl kolem roku 2008 taky dobrou zkušenost, ale když jsem 2013 později koupil "tu stejnou", tak se mi zdála o poznání horší... ( Ale pořád ještě dost dobrá, hlavně ve srovnání s Jelínkem... )

Podobně Fleret. Kolem roku 2012 super, 2016 už trochu jinde, i když pořád ještě slušná.

V čem je problém u Tatranského čaje? Tam si nikdo na ryzí ovocný destilát nehraje... Prostě lihovina... a výluh z bylin ať to má nějakou chuť...

kepler*

Ale jo, netvrdím, že Žufánkova slivovica je špatná, ale není tradiční a originální. Slivovica má být bílá a uchovávaná ve skle.

len*

Než člověk pleskne nějakou kravinu, tak by si měl k tématu něco zjistit...

Žufánek má převážně bílé slivky a výhradně ve skle : zufanek.cz/...

len*

@jmlc Já osobně původ ovoce taky neřeším ( a není žádné tajemství, že konkrétně Jelínek dělá hruškovici z ovoce, které rostlo v Chile ). Hlavní těžiště otázky bylo o poměru v jakém to vyrábějí. Tedy kolik z objemu lahve je skutečně ovocný destilát a kolik jsou přísady. To právě nikde není, a i kdyby bylo, tak si to konzument nemá jak ověřit. Kvůli flašce za 270 Kč ( v akci i méně ) si nikdo neobjedná expertízu za 3000 Kč. A to oni vědí. Taky jsem nikdy neslyšel o reklamaci slivovice, resp. tekutiny, která je pod tímto názvem někdy prodávána...

K tomu Chile. Ano není na tom nic tajemného. Jelínek dělá hruškovici v Chile, protože Chile je jeden z největších producentů hrušek Williams. Viz

 

rqwwe
hodnocení

1x

Pakliže se jedná o podvod a chybu v nadpise, měl dotaz asi směřovat na produkt "J. Relinek", který skutečně v minulosti podvodem býti měl.

 

hodnocení

0x

Požádej někoho z moderátorů, opraví to.

 

hodnocení

0x

Klasická bílá slivovice tříletá

Bílá slivovice je nejznámější český ovocný destilát, který pro vás ve Vizovicích připravuje RUDOLF JELÍNEK z toho nejlepšího švestkového kvasu již od 19. století. Výrobní postupy si naši palírníci předávají z generace na generaci a spolu s nejmodernějšími technologiemi jsou zárukou nejvyšší kvality.

Při výrobě bílé Jelínkovy slivovice dodržujeme mnohaleté tradice. Ty požadují, aby vyzrálý švestkový kvas prošel trojstupňovou destilací, díky které dosahuje slivovice dokonalé jemnosti. Pecky zůstávají celou dobu přítomny v kvasu, aby vzniklému nápoji dodaly specifickou chuť třísloviny. Právě pecky v kvasu spolu s tříletým zráním dodávají slivovici jemnou, zaoblenou chuť ovoce s příjemným podtónem uleželého destilátu.

rjelinek.cz/...

Cechovní normy jsou zde

cechovninormy.cz/...

cechovninormy.cz/...

a nechat otestovat možno tady itczlin.cz/...

 

hodnocení

0x
avatar macek71

Jen bych se připojil s dotazem.Jednou jsem v televizi viděl nějaký dokument o Jelínkovi.Byla tam informace,že slivovice jelínek,která je ze švestek z valašska je nějak označena,aby zákazník věděl,jestli je z českých( teda moravských ) švestek,nebo z dovozu.Mohl by někdo , pokud to ví ,vysvětlit ,jak to je.Děkuji

Přímo na jejich webu uvádí, že slivovici vyrábí ze švestek z mikroregionu.

A samozřejmě - ne každý rok je výborný... já bych ze své krátké cca. 25ti leté zkušenosti uvedl, že každý zhruba 4-5tý rok je opravdu dobrá. Na trnkách totiž záleží sladkost a lahodnost - když to někdo krmí cukrem a při pití to pak pálí v krku, je to patok.

len*

No, s tím cukrem to je taky téma - to jsem se svého času zhádal na Slovácku s místními "znalci", kteří mi tvrdili, že když nedám do každého sudu s kvasem aspoň kilo cukru, tak to bude "na vyhození", a že musím, že je to "tradiční" postup, že se to tak dávalo "vždycky".

Když jsem se těch chytrolínů zeptal, jak je možné, že slivovice je stará asi 500 let a cukr asi 120, tak nevěděli, co na to říct...

To už pomíjím, že většina z nich to nechává "tradičně" kvasit v obyčejném plastu o kterém nevěřím, že je zcela inertní... ( Plast například smrdí a barví se od kvasu takže nevěřím, že vůbec nereaguje. )

 

ppp
hodnocení

0x

Ptá se návštěvník valašské dědiny místního dědy - kde se tady pálí slivovice? A děda na to: Vidíte ten velký barák s tou vysokou věžou? Myslíte kostel?, ptá se návštěvník. Ano, tož enem tam sa nepálí...

 

 

jabraka*
hodnocení

0x

Byli jste někdo u Jelínka ve Vizovicích?Viděli byste sofisikovanou výrobu alkoholu,která se provádí v absolutní čistotě a kontrole parametrů.Ale to je už dávno,co jsem tam byl.Jen si myslím,že určitě na všem trvají i nadále.Technologická jistota tu je zcela jistě.

JABRAKA

 

hodnocení

0x
avatar pepr

Tady je reportáž (či jak to nazvat) na Streamu s Romanem Vaňkem (vyhlášený kuchař) O výrobě Slivovice u Jelínka.

@Kepler: v dubových sudech zraje část produkce slivovice u Jelínka a stane se z ní Zlatá slivovice. Samozřejmě už pak nemá chuť čisté slivovice. Je to spíš koňak.

@Macek71: Slivovice jen z moravských švestek je jen jedna. Vyrábí se ze švestek ze sadu, který má Jelínek ve Vizovicích a taky se tak jmenuje Vizovická slivovice. (7-8% produkce) Ostatní produkce slivovice je směs ze švestek nakoupených v ČR i ze zahraníčí.

Podle reportáže lihovina, která má název končící na ...ice (slivovice, hruškovice) musí obsahovat pouze konkrétní ovocný destilát. Samozřejmě to není 100% destilátu. Vyrábí se silnější (u Jelínka 70-78%) a pak se ředí spec. vodou na požadovanou sílu 45-50%. Ale jestli to někdo šidí, toť otázka.

Pro další info. mrkněte na tu reportáž. Má jen 16 min.

Mimochodem, pil jsem několikrát jelínkovu bílou slivovici z tzv. budíku a vždy smrděla po hovnech. A chuť též nic moc.

len*

Ano, ten "buket" mohu potvrdit, jen s tím upřesněním, že často v tom byla i příměs něčeho, co "vonělo" jako ředidlo. Takže jsem to pak používal na různé odmašťování, čištění povrchů, apod.

Pokud jde o dezinformace z reportáže - samozřejmě to není pravda, podívejte se na zadní etiketu, kde je uváděn : ovocný destilát a líh, někdy i cukr a barviva. Otočíte zpět na přední a tam se pořád chechtá nápis "slivovice"... Zpět na zadní, zpět na přední, atd...


doplněno 08.11.17 08:31:

Taky se zdá, že si pletete procento alkoholu a procento destilátu. Mírné doředění vodou, aby to nebylo příliš ostré, nelze považovat za šizení nebo chemii ( nehledě k tomu, že někdy se kvas vypálí rovnou na nějakých 54% a nemusí se ředit vůbec ). Problém je v míchání se složkami které do slivovice nepatří a druhý problém je, že když už to tam ti lumpové lijou, tak nikdo neví kolik. Třetí problém je klamání zákazníka tím názvem.

Tak jsem se schválně byl teď podívat na flašku od Jelínkovy bílě slivovice (budík). Zezadu je napsáno jen švestkový destilát.

Stejně tak třeba tady

Ovšem třeba v této od Jelínka je ve složení švestková destilát a etanol

Máte pravdu, že dneska může být Slivovice obsahovat až 30% lihu.

Takže pán v reportáži jak se to dnes kulantně označuje říká nepravdu.

Takže jako u všeho, je třeba číst etiketu celou.

...

Slivovice nemusí být tak jako v minulosti jen čistý destilát ze švestek, může to být i destilát smíchaný s lihem. Předpisy totiž povolují výrobcům přidat k ovocnému destilátu až 30 procent lihu, který nepochází ze švestek. Výrobek však musí mít charakteristickou chuť, vůni i barvu typickou pro švestkový destilát.

Pokud hledáte stoprocentní slivovici, musíte pozorně číst nejen název. Ta "pravá"bude mít na lahvi slova "slivovice"a "ovocný destilát".

Pokud bude za názvem slivovice "ostatní lihovina", máte před sebou nápoj, v němž je pravého ovocného destilátu 70 procent, zbytek je rafinovaný líh. Když jsou na etiketě na obrázku a v názvu švestky, nejde ani o destilát, ani o slivovici, chuti bylo dosaženo aromaty a barvivy. Hodně napoví i složení (jednotlivé složky musí být uváděny v pořadí, v jakém jsou ve výrobku zastoupeny) a cena (pravé ovocné destiláty jsou mnohem dražší než "řezané").

Zdroj: ekonomika.idnes.cz/...


doplněno 08.11.17 19:24:

Procento destilátu a procento alkoholu si nepletu, jen jsem to nešikovně popsal.

Jelínek nedělá slivovici rovnou na 45% nebo na 50% vyrobí ji silnější (75-78%) a pak ji naředí vodou. Na těch požadovaných 45 či 50.

A těma 100% jsem myslel že to není 45% slivovice, ale vlastně slivovice s vodou. Takže to není samotný ovocný destilát.


doplněno 08.11.17 19:30:

Mimochodem jak víte, že když už tam lejou něco co by ve slivce být němělo, tak neví kolik? Jasně že vědí. Předpokládám, že tam vrazí max. povolené množství lihu.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]