Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak získat zpět svůj majetek

Od: el* odpovědí: 6 změna:
Zdravím, chci se zeptat, jakým způsobem mohu z bývalého kolegy vymáhat věci, které jsem mu z dobré vůle půjčila? Jedná se o netbook a přenosné DVD. Z bývalého zaměstnání jsem neodešla vůbec v dobrém a když jsem mu napsala o tyto věci, neobtěžoval se ani odepsat. Psala jsem mu vícekrát. Pokud se nebude mít k navrácení, jakým způsobem mohu svůj majetek získat zpět?

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

dave*
hodnocení

0x
Řekněte mu že podá té na něj trestní oznámení za bezdůvodné obohacení a odcizení věci

rv*
hodnocení

0x

Pro případný soudní spor, nebo i pro jeho předcházení je dobré si ukládat veškerou vzájemnou komunikaci - tedy nahrávat i telefonní hovory, aby bylo možné doložit, že se jednalo o půjčku.

karel52
hodnocení

0x

Pokud nepředložíte soudu důkazy, máte jednoduše smůlu. Bude to jen tvrzení proti tvrzení, protože bývalý kolega řekne, že si nic od Vás nepůjčil. Nebo půjčil, ale vrátil.

hodnocení

0x

Já bych na tvém místě za ním poslal "osvaleného" přítele, který by mu bez násilí vysvětlil, že pokud ty věci ihned nevrátí, nejlépe jemu na místě, bude s ním mít problémy a jako bonus bude mít na krku trestní oznámení pro zpronevěru. Divil bych se, kdyby to nezabralo.

albatros498022*
hodnocení

0x

Jde o to zda jste schopna tu skutečnost, že jste předměty půjčila dokázat, pokud ne tak máte smůlu, pokud ano můžete se obrátit na Policii ČR a učinit o stutečnosti oznámení. Ono pořád platí " Pro dobrotu na žebrotu " bohužel.

hodnocení

0x

Tr. z. § 206 Zpronevěra

(1) Kdo si přisvojí cizí věc , která mu byla svěřena, a způsobí tak na cizím majetku škodu nikoli nepatrnou*), bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta, zákazem činnosti nebo propadnutím věci .

*) § 138 - nejméně 5 000 Kč

Můžete ho vyzvat písemně s doručenkou k vrácení věcí s tím, že pokud se tak nestane do daného termínu, budete řešit cestou práva.

Můžete podat trestní oznámení.

Můžete případně žalovat civilní žalobou o vydání věci.

Ale ve všech případech nesete důkazní břemeno vy.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]