Nejste přihlášen/a.
Mám takovou filozofickou otázku.
Člověk potřebuje vitamín C. Získává ho v přírodní formě (pomeranče,citony,kiwi...) nebo v chemické (bonbony,tablety,šumáky...)
Moje otázka 1.zní : Co kdybych celý život užíval vitamín C jen v chemické formě? Budu stejně zdraví jako bych ho jedl ve formě přírodní?
2 zní: Pokud sem nemocnej a potřebuju tedy hodně vitamínů C,je rozdíl v tom jestli sním za den třeba 10 pomerančů a nebo jestli si dám jednu tabletu která má 1000% DDD? (doporučené denní dávky). Tedy abych to uvedl na pravou míru. Proč když sem nemocný si kupovat haldu ovoce abych doplnil vitamín C když stačí spolknout jednu tabletu.
Děkuji za odpovědi
1) Asi nelze rozumně odpovědět, protože se to asi nikomu nestalo přírodní vitamín C je součástí tolika potravin, že zcela ho vynechat je asi nemožné.
2) rozdíl je samozřejmě v tom, že s 10 pomeranči dostaneš do těla i spoustu vody a kyselin a vlákniny (což nemusí být vždy dobře). Jinak několikanásobná dávka vitaminu C je moje oblíbená (a v mém případě i účinná) léčba nejrůznějších rýmiček a nachlazenin. Vitamínem C se totiž prakticky nedá předávkovat - co tělo nevyužije, snadno vyloučí.
Na zdroji vitamínu C až tak moc nezáleží, ale tablety nesou riziko předávkování. Sice by šlo jenom o překyselení a podráždění žaludku, ale ani to bych nepodceňoval. Lepší je ovoce, protože obsahuje i vlákninu, která nám většinou v potravě chybí.
Denní doporučená dávka se sice pohybuje v rozmezí 60 – 100 mg, ale v současném světě doplňků stravy se nesetkáme s produktem (cíleným doplňkem vitaminu C), který by obsahoval méně než 500 mg vitamínu C. Povětšinou se jedná o doplňky stravy s postupným uvolňováním vitaminu C, kdyby došlo k předávkování, hrozí pouze vyloučení vitamínu C močí. (wiki)
Vitamin C je stejný přírodní i "uměle" vyrobený.
Všichni savci krom morčat a primátů si vitamin C vyrábějí v těle sami a nemusejí ho přijímat ve stravě. Primáti jsou defektní a chybí jim jeden ze tří enzymů pro jeho syntézu.
Přepočtem z ostatních nedefektních savců by denní dávka pro člověka byla nejméně 2 gramy. Testovány byly maximální dávky 100 gramů denně (bez následků).
Obecně uváděná denní dávka vznikla jako trojnásobek dávky, při které člověk dostane kurděje - skorbut (vitamin C je levotočivá forma kyseliny askorbové - tedy protikurdějové). Tato dávka byla určena v časech, kdy se o vitaminu C nevědělo víc, než že bez něj dostane člověk kurděje. A o špenátu se tvrdilo, kolik obsahuje železa.
já kupuju céčko v prášku na kila. Ovoce má vyyhodu v tom, že tam jsou i travicí enzymy, ktere vstrebatelnost céčka zvyšují nekolikanasobne, takze céčko ano nejlépe s ovocem dohromady. V dobe nemoci beru 10-20gramu denne, ale ne najednou, po zhruba dvou trech hodinach. Organismus si v dany okamzik veme jen kolik potrebuje. Takze míň a častěji než jednou a moc..Kdyz uz je ho moc, máš sracku , pak snízit davkovani
Ano, člověk vitamin C potřebuje, to je fakt. Na obě otázky Ti odpovím nějak tak společně. Proč to do sebe dostávat chemicky ve formě tablet? Nesmysl. Ve formě pomerančů a citronů, hmm, jedl jsi někdy zralý citron? Já ano. Víš, jak je sladký? Asi tak jako pomeranč, a v té chvíli obsahoval nějaké ty vitamíny, byl vypěstován ve skleníku tady, a přirozenou cestou, prostě až byl zralý, pozřeli jsme jej na chuť celá rodina - nějaký se urodil, a tak jsem měl také tu příležitost, už jako malé děcko prostě vím, jak chutná zralý citron, to, co se tu vozí, to je nezralé (no bodejť by jo, vždyť by se to po cestě zkazilo, tady se to vozí nezralé, veškeré ovoce, a nemůže ani moc vitamínů obsahovat, proto je citron pro lidi kyselý, nic moc vitamínů neobsahuje atd. Ono je osvědčená ta věc - brambory, česnek, cibule, zelí, to Ti musí pomoci na nohy vždy, v zelenině je vitamínů více než dost. V tom ovoci pramálo. Pokud mě něco obchází, udělám si pořádnou česnekačku s přídavkem cibule nebo něco na ten způsob. Ono tělo středoevropana je na takové i víc dělané. Tropické ovoce (již jsem Ti napsal, jaké jistě je) není to pravé.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.