Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
již několik dní mně bolí hlava,tak sem šel na vyšetření. Tam mi sestřička brala krev z bříška prstu,potom tuto krev dala do takovýho malýho přístroje. Za pár sekund sestřička zakřičela na doktorku "menší než 5"
Co tato hodnota znamená?
Děkuji
Velmi pravděpodobně tu kapičku krve "vložila" do glukometru a máte hladinu krevního cukru v normě zdravého člověka.Ale já osobně bych se neptal zde na púoradně o co šlo,ale ptal bych se přímo v ordinaci lékaře,takhle tu všichni jen hádáme o co šlo,i když z prstu se bere krev jen na "cukr" jiné takové vyšetření jsem ještě nepoznal,na další se bere vždy ze žíly !
podle toho, jak sestra hlásila výsledek, se opravdu spíš jedná o CRP, než o glykemii. "méně 5" je běžná normální hodnota CRP, kdežto u glykemie by takto hlášený výsledek byl velmi nedostatečný, protože to může znamenat jak normální hladinu cukru v krvi, tak i sníženou (a ta je taky nebezpečná, člověk může upadnout do komatu).
pokud vím tak podle posledních předpisů pro hladinu cukru je právě 4 - 5 mmol/L krve ideální hodnota nad 6 mmol/L už se začíná léčit cukrovka. Možná že už sou ty čísla zase trochu jinak, ono se to snižuje každou chvíly holt loby výrobců léku je silná, za chvíly už bude mít cukrovku podle těch tabulek každej.
ovšem "méně 5" je třeba 2,5 a to rozhodně ideální hladina není, naopak, je to nízká hodnota. proto nelze glykemii označit jenom jako "méně 5", protože v tomto rozmezí se může, ale taky nemusí, jednat o normální hodnotu. glykemie se musí označit přesněji. oproti tomu u CRP to není problém, tam jakákoli hodnota méně 5 je v pohodě.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.