Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Špatně zvolený soud

Od: lilil odpovědí: 3 změna:

Podal jsem žalobu k nesprávnému soudu což jsem nevěděl, soud si vyžádal zaplacení soudního poplatku což jsem učinil a nyní mě soud zdělil, že není místně příslušný. Vrátí mě zaplacený soudní poplatek nebo mě propadl? A postoupí to tomu správnému soudu nebo o to musím požádat sám?

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Co vám soud přesně "sdělil"? Respektive obdržel jste Usnesení?

Pokud jste podal žalobu u nepříslušného soudu, musí nejprve vydat usnesení, proti kterému je možné podat odvolání a až po nabytí právní moci soud nepříslušný zašle spis soudu příslušnému.

doplněno 26.10.17 11:35:

Fajn - takže teď musíte vyčkat, až soud zváží, napíše a odešle ono výše zmíněné Usnesení. Podle toho, co vám napíše, pak budete postupovat dál.

lilil
hodnocení

Napsali mě, že jednání odročují na neurčito, důvod odroční: je třeba zvážit místní příslušnost soudu.

elane

Soud odročil řízení na neurčito, protože neví, jestli je příslušný Vaší věc rozhodnout. Až se zjistí, který soud je příslušný, dají Vám vědět. Řízení se tím trochu protáhne (než se zjistí, kdo má vlastně soudit). Až se to zjistí, bude buď pokračovat původní soud, nebo původní soud postoupí věc jinému - příslušnému soudu, a to i bez jakékoli Vaší aktivity. Zaplacený soudní poplatek nepropadne.

(§ 105 OSŘ (Občanský souní řád), odst (2):Vysloví-li soud, že není příslušný, postoupí věc po právní moci tohoto usnesení příslušnému soudu... https://business.center.cz/business/pravo/zakony/osr/cast3h1.aspx )

*jasne*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]