Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Podpora v nezaměstnanosti nebo PN

Od: olina* odpovědí: 3 změna:
Dobrý den, manželovi skončí smlouva k 1.11. ,kterou již nechce prodloužit.Ma zdravotní problem pro ktery mu prace nevyhovuje.Pokud se zaregistruje na úřadu prace bude mít 65 procent z čistého platů podporu po dobu dvou měsíců?Ó d nového roku práci má. Nebo by byla výhodnější neschopenka? Doufá, že za ty dva měsíce se dá do kupy.Jeste dodám ,že manžel pracuje trvale pres 30 let a podporu nikdy nečerpal.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

0x

Smlouva většinou končí k poslednímu dni v měsíci (k 31. říjnu). Skončení zaměstnání na dobu určitou uplynutím sjednané doby se považuje za vážný důvod, takže by byl nárok na podporu ve standardní výši.

Má-li ale Váš manžel zdravotní problém, bylo by podle mne lepší pokusit se je vyřešit, než se zaeviduje na ÚP a než nastoupí do nového zaměstnání.

Pokud se zaeviduje na ÚP, bude muset plnit povinnosti uchazečů o zaměstnání, nebude mít tolik "prostoru" na řešení zdravotního problému.

V případě evidence na ÚP bude povinen i chodit po místech, na která mu ÚP vystaví doporučenky, a pokud by jej někde chtěli přijmout, nemohl by práci odmítnout bez vážných důvodů.

V případě neschopenky zase bude povinen dodržovat léčebný režim včetně doby vycházek.

olina*

Děkuji za odpověď. smlouva skutečně končí 1.11. ,ale to není podstatné.

Manžel musí mít také nějaký příjem, z mého platu bysme to neutáhli. Asi jsem špatně položila otázku, chtěla jsem vědět co je finančně lepší zda být dva měsíce v PN nebo na podpoře. Snad není troufalé a drzé když člověk po tolika letech práce by na dva měsíce od státu také něco chtěl .*nevi*

Jinak manžel je OZP ,nemůže dělat každou práci,doufá,že pokud na ÚP řekne, že od ledna práci mít bude, že to vezmou v potaz.

iz*

Na (pravděpodobně) ústní příslib, nemusí ÚP brát ohled. Může, ale nemusí. (Manžel může, ale nemusí narazit na vstřícnou zprostředkovatelku.)

Po finanční stránce asi (?) bude o něco málo výhodnější podpora. Pokud by ale nemoc trvala déle než dva měsíce, bylo by výhodnější nemocenské.

PS: Zrovna dneska jsem odpovídala na otázku uchazečky o zaměstnání, která také má "příslibenou práci", které její zprostředkovatelka slíbila, že ji nikam nebude posílat a následně obdržela doporučenku poštou...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]