Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Byrokracie dům

Od: lukasek91* odpovědí: 8 změna:

Dobrý den,

podědlil jsem jako poměrně mladý starý dům ve špatném stavu. Rád bych v něm žil. Problém je, že je ve velmi špantém stavu. Mám chuť, sílu a snad i peníze ho opravit či zbourat /postavit nový. Umím hrubou zednickou práci. Vůbec však nevím, jak chodit v byrokracii. Pokud si udělám posudek od statika, tak je možné že jej doporučí zbourání. Co dál? Je někdo, kdo by mi poradil jak na to? Potřeboval bych asi aby mě někdo provedl za ručičku celým byrokratickým aparátem.

Komunikoval jsem se stavebním úřadem, ale přišel jsem si spíš jako otravná moucha.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

2x

Nejhorší stav nastane tehdy,když úřad vydá demoliční výměr.Pak je nutnost sjednat firmu ,která demolici provede.Sám si nikdo demolici provést nesmí.(halda bezpečnostních předpisů).To se pak stavba pěkně podraží.Takže,asi se přikloním ke kolegovi,který navrhuje mírně obejít předpisy a pomalu rekonstruovat dům ve stávající podobě.

JABRAKA

lukasek91*
hodnocení

Parádní odpověď! Díky.. to co říkáte, dává smysl. Je však s podivem, že se o tom na netu nepíše.. nebo jsem to nenašel. Můžete mi hodit odkaz na podrobný popis?

další otázka je, že dům je v městské památkové zóně a na jedné z pohledových dominant na město. Našel jsem však staré fotky, kde dům dokonce v průběhu času měnil typ střechy, velikost atd.. od toho by se nedalo odrazit?

prace

Lukáši, vy chcete odkaz na postup " jak legáleně obejít zákony "? Tomu ani sám nevěříte, že tohle na webu najdete. Řiďte se radou kolegy. Pokud nezměníte vzhled budovy, tak i památkáře máte z krku. Pokud ne, bude to nejhorší vyřizování ve vašem životě. Pamatkáři vám budu kecat do všeho. Co bylo bylo a nechte plavat. Vycházejte ze současné podoby domu.

Na netu to není problém dohledat něco máš třeba tady :
perlikprojekce.cz/... Horší bude ta památkařina. Tam bych v oznámení rekonstrukce pro jistotu ani nemluvil o těch oknech a opravě vnějšího vzhledu objektu. Treba na stavebním úřadě nadhodit jen ústně, že co se týče vnějšího vzhledu budovy , budeš to s nima konzultovat dodatečně až to bude aktuální ale momentálně že se potřebuješ pustit do rekonstrukčních prací uvnitř abys zabránil dalšímu chátrání stavby. Jak ti vlezou památkáři do baráku a zadokumentují aktuální stav už to smrdí vyššími náklady.
doplněno 26.10.17 15:23: tady : mujdum.dumabyt.cz/... se třeba dočteš : Chystá-li se stavebník realizovat rekonstrukci pouze v rozsahu stavebních úprav, jimiž nebude zasaženo do nosných konstrukcí, nedojde ke změně vzhledu (exteriéru) ani způsobu užívání stavby (způsob užívání stavby je v podstatě dán účelem, ke kterému byla stavba povolena), nevyžaduje-li se posouzení vlivů na životní prostředí a nemůže-li provedení stavebních úprav negativně ovlivnit požární bezpečnost stavby (ovlivnit požární bezpečnost stavby může například vybudování nového komína, změna způsobu vytápění), nejde-li o stavební úpravy stavby, která je kulturní památkou, potom není povinen stavebnímu úřadu takový záměr ohlašovat ani žádat o stavební povolení.
----- To je dobré vědět a tak se můžeš tvářit že jdeš na stavební odbor jen pro informace a ne rovnou plnit oznamovací formulář. Každopádně musíš v každé druhé větě opakovat že nedojde k zásahu do nosných konstrukcí. Když pak náhodou takovou zeď musíš řešit, už ti nikdo nedokáže že si to nevyžádal havarijní stav zdí který se musel řešit bez odkladu aby se předešlo verš škodám .

dylin
hodnocení

1x
Zdravim, urcite bych tim statikem zacal, at vite, jestli bourat vsecko nebo zachranovat. Pak najit projektanta - bud architekta nebo stavebniho inzenyra. Architekt je spis umelecky ladeny, ale oba vam zaridi inzenyring stavby za penize, takze vsechno obehaji nebo si budete chodit na urady sam, coz je vetsi vyzva nez rekonstrukce domu samotna.
Možná že tě potěší zpráva, že pokud se nezmění vzhled a zastavěná plocha, (zůstanou původní obvodové stěny ) , dá se dneska celá byrokracie omezit na tzv. Oznámení . Podáš na úřad oznámení o tom že v domě budeš provádět rekonstrukční práce a že kromě výplní stavebních otvorů a krytiny střechy nedojde ke změnám a tím máš úřady z krku. Samozřejmě když budeš měnit vnitřní dispozici a zasahovat do nosných stěn, měl bys na to už mít stavební povolení, plány, stavební dozor a bůh ví co ještě, ale kde není žalobce , není soudce. Pro úřad jsi splnil povinnost tím oznámením a když se nic nestane, tak ti tam nikdo nepoleze. Dům už jednou kolaudaci a číslo popisné má a proto jediné další papíry budeš vyřizovat akorát revize elektriky a plynu. Dokonce se tak dá postupovat i v případě kdy statik doporučí demolici. To se jede taky pod hlavičkou rekonstrukce na původních základech ale nestrhne se celý barák najednou. Jedna vnější zeď se zbourá a postaví pak další ... A furt jedeš jen na jeden papír oznámení rekonstrukce :) Tím nenabádám k porušení zákonů, jen naznačuju že to tak legálně jde.
lukasek91*
hodnocení

Parádní odpověď! Díky.. to co říkáte, dává smysl. Je však s podivem, že se o tom na netu nepíše.. nebo jsem to nenašel. Můžete mi hodit odkaz na podrobný popis?

další otázka je, že dům je v městské památkové zóně a na jedné z pohledových dominant na město. Našel jsem však staré fotky, kde dům dokonce v průběhu času měnil typ střechy, velikost atd.. od toho by se nedalo odrazit?

doplněno 26.10.17 13:04:

A když budu muset sundat střechu?

jabraka*
hodnocení

0x

Že je dům v památkové zóně,je nová informace.Nehrozí pravděpodobně demolice,a dokonce by se dala vyloudit z města dotace.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]