Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co je palazor?

Od: katy* odpovědí: 8 změna:

Dobrý den,
babička používala občas slovo palazor. Musím vzít palazór.

Nevíte, co to je?

Díky

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Slovo palazor jsem nikdy neslyšela, ale dobře si pamatuji, že starší generace říkávala parazol a myslela tím deštník.

Slovo pochází z francouzštiny (parasol) a ve francouzštině znamená slunečník.

Z francouzštiny pochází i paraple (parapluie), které už je nám mnohem známější. Parapluie francouzsky i paraple nespisovně česky je deštník.

hodnocení

2x

Zajímavé je, že parazol je naopak slunečník.

katy*
hodnocení

Máte pravdu, děkuji.

Zkoušela jsem německý slovník a na deštník to moc nepasuje. der Parasol je slunečník, parazol! :) Moc nerozumím tomu, že ve slovníku je v češtině opět parazol. *smich*

katy*
hodnocení

Ale babička stejně určitě myslela deštník, protože slunečník jsme nikdy neměli. *smich*

23.10.17 15:20
hodnocení

1x

deštník

iz*
hodnocení

1x

Podle mne jde o přesmyčku podobně jako velryba × verlyba. Parasol/Parazol je slunečník, ale někteří lidé toto slovo používají i pro deštník.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, měl by to být přístroj proti zmoknutí - deštník. Zdravím!

doplněno 23.10.17 15:27:

slovackoceskyslovnik.estr/...

doplněno 23.10.17 15:44:

katy - na ten odkaz se musí kliknout a potom chvilku hledat - a už to máte.

hodnocení

0x

Pokud parasol, byl to slunečník. Deštník je paraple. Nicméně v běžné mluvě se to nerozlišuje.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]