Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zaplatím zdravotní pojištění?

Od: mellanie odpovědí: 3 změna:

Prosím vás chci se zeptat jsem na úřadě práce ale nemám podporu. Do nové práce jdu v polovině listopadu. Teď můžu jít na brigádu na DPP. Když se nechám teď vyřadit z pracáku a půjdu do konce měsíce třeba 5x do práce, vydělám si 4500,-, podepíšu růžové prohlášení tak za měsíc říjen si budu muset zaplatit zdravotní sama? Děkuju

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Ne, za měsíc říjen budete mít uhrazeno zdravotní pojištění státem, protože jste byla v evidenci ÚP jako uchazeč o zaměstnání. Nepočítá se to na dny, ale na měsíce, tudíž Vám žádný dluh na pojistném nevznikne.

mellanie
hodnocení

Děkuji vám. já jsem si právě myslela, že musím být na pracáku celý měsíc, aby bylo uhrazené zdravotní. Tedy čistě teoreticky když se na začátku měsíce zaeviduju, k 10. se nechám vyřadit, do konce měsíce budu dělat brigádu a prvního dalšího měsíce se přijdu zase na pár dní zaevidovat, tak mi to platí stát? To mi právě přišlo divné...

iz*

Stát sice uhradí zdravotní pojištění jenom za poměrnou část měsíce, ale OBZP hradí zdravotní pojištění jenom za celé měsíce. Proto nebudete za říjen ani listopad nic doplácet.

Pouze v případě, že by z nástupu do zaměstnání sešlo, a Vy byste se do konce listopadu nezaevidovala na ÚP, byste musela do 8. prosince uhradit pojistné za listopad.

Viz zákon o veřejném /..., § 5 písm. c)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]