Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Chci podstoupit IQ testy

Od: drake odpovědí: 28 změna:

Mám na mysli ty seriózní, protože na internetu jich je celá řada, jedná se však spíše jen o zábavu. IQ testy bych chtěl podstoupit zásadně u psychologa, protože jsou nejvíce komplexní. Nemám s nimi až na jednu výjimku (ta výjimka byla někdy kolem 17 let, když jsem si je udělal podle jisté seriózní publikace, takže jakousi hodnotu už znám a někdy se i shodovala s výsledky testů z internetu) žádnou zkušenost. Otázka je, kolik takové testování stojí a kolik zabere času (samozřejmě vím, že každý psycholog má své stránky a ceníky), zajímá mě to obecně, hlavně od těch, co s tím mají zkušenost. Opravdu by mě zajímalo, jestli se hodnota IQ kterou mi naměří bude shodovat s výsledkem, kterého jsem dosáhl tenkrát.

28 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Na stránkách www.mensa.cz si najděte,kdy je pořádáno testování veřejnosti ve Vašem okolí.
Pro stanovení hodnoty IQ jsou to myslím jediné uznatelné testy.
doplněno 22.10.17 12:35: Pokud se chcete event.stát členem Mensy (v případě,že Vaše IQ přesáhne hodnotu 130),musíte absolvovat testy Mensy.
S absolvovanymi testy u psychologa pro přijetí do Mensy nepořídíte.
Ale pro orientační informaci o hodnotě IQ postačí.
drake
hodnocení

O to mi právě jde, jestli zvolit testovaní u společnosti Mensa, nebo přímo u psychologa, myslím že ty testy se lyší a potom je otázka, jestli by byl výsledek stejný? Rozdíl je nepochybně i v ceně a délce testování.

iz*

Psychologické testy se liší, psychologové zjišťují něco jinéhp (zjištění IQ u nich není prvořadé). Pokud Vám jde o hodnotu IQ, měl byste se nechat otestovat v Menze.

Hodnota IQ nevypovídá o kvalitách člověka, nevypovídá o jeho znalostech, schopnosti empatie, volních a charakterových vlastnostech, ... Naměřená hodnota vypovídá pouze o schopnosti řešení určitého typu úloh v určitém okamžiku.

Výše IQ není neměnná, výsledek může být různý klidně pár dnů po sobě. Vliv na konkrétní výsledek má třeba i to, jak se člověk před testem vyspí...

drake
hodnocení

Otázka je, o kolik bodů se může lyšit ten výsledek? Další otázka je, jaký je rozdíl mezi testy Mensa a těmi u psychologa? Ukázky testů Mensa jsou sice na internetu, ale opravdu odpovídají těm které potom podstoupíte.

Při vší úctě, pokud dokážete napsat něco takového, jako je slovo "lyšit", tak tam radši ani nechoďte.

drake
hodnocení

Při vší neúctě, chybu může udělat každý, pokud chcete, tak se vyjadřujte k tématu a neukazujte mi tady svoji typickou čecháčkovskou malost.

iz*

Testy IQ u psychologů? U kterých (vím jenom o Menze a pedagogicko-psychologických poradnách)? Ukázky v internetu by měly ± odpovídat.

Řekla bych, že s výsledky to bude podobné jako s každým jiným výkonem → odpočatý soustředěný člověk bez stresu podá výkon vyšší, než v případě, že cokoliv není v pořádku. (Konkrétní procenta ale neodhadnu.)

OT: Překlep nebo chyba se občas podaří každému. Ale opakovat ji a ještě se rozčilovat kvůli upozornění?

drake
hodnocení

Tak ty chyby ignorujte, stejně je budu tu a tam dělat s tím už těžko něco udělám.

Já se právě ptám jestli existuje rozdíl mezi těmi testy, protože mám vzato, že v testech Mensy neexistují číselné řady apod., ale jedná se spíše o obrazce. Vím že testů je více druhů, třeba různé matrice apod. Spíše je otázka položena těm, kteří se s tím už setkali a mohou to porovnat.

Jenže když si vezmete některé testy z internetu (nemám na mysli žádné znalostní), tak tam může být ve výsledku rozdíl i mnoho bodů! Samozřejmě že neznamená, že když člověk dosáhne v takovém testu nejvyššího skóre, tak je to hodnota jeho IQ-bohužel, internetový test je jen zábava. Prostě mě zajímá, jesli vždy když budu v ideálním stavu soustředěnosti dosáhnu téměř stejného výsledku, řekněme IQ 100, protože jednou to může být třeba 97, jindy 103, ale může to být třeba 120?

Samozřejmě, že tam budou rozdíly ve výsledku - každý test může mít (a také mívá) jiný způsob vyhodnocení, což se samozřejmě nikde nedozvíte - "vypadnou" jen ty body a rozpětí může být velmi široké. Pro dopracování se objektivního výsledku by bylo potřeba absolvovat tentýž typ otázek v několika provedeních, jenže to zase, nejste-li odborník, na internetových testech nepoznáte.

Navíc většina testů na netu je založena právě na tom, aby se dotyčný (pokud není úplný tupec) dopracoval lehkého nadprůměru.

drake
hodnocení

Naprosto s vámi souhlasím, že mnohé testy na internetu tak jsou stavěny-co do lehkého nadrpůměru, ještě více to jde.

Těch internetových testů jsem dělal mnoho a zajímali ně jen ty, kde nejsou vysloveně nějaké úlohy-to za IQ testy vůbec nepovažuji, takže nejlepší byly ty s těmi matricemi, čísly, slovy, prostorévými úlohami apod. Každopádně v kdejaké diskuzi lidé vesměs potvrdí, že výsledek z internetových testů a těch skutečně certifikovaných je dosti odlišný-prostě ty internetové jsou nejenom nepřesné, ale i méně obtížné, ale existují i výjimky.

Těch internetových testů jsem dělal mnoho a zajímali ně jen ty, kde nejsou vysloveně nějaké úlohy-to za IQ testy vůbec nepovažuji, takže nejlepší byly ty s těmi matricemi, čísly, slovy, prostorévými úlohami apod.
S tímto přístupem se ovšem dozvíte pouze to, jak zvládáte zadání "s těmi matricemi, čísly, slovy, prostorévými úlohami apod." - velmi jednostrané a tedy nevypovídající.

drake
hodnocení

To máte pravdu. Potom se mě určitě zeptáte, proč vůbec chci nějaké testy dělat, když je to všechno tak jednostranné. Za prvé těch úloh by muselo být více a proto právě píšu, že mě zajímají více ty komplexní testy, ale stejně žádné testy nemohou nahradit situace v každodenním životě a jak si s nimi člověk dovede poradit-možná tady jsem úplný propadák.

hodnocení

1x

Podle mě jsou IQ testy v podstatě na nic. Existují knihy, kde se dají naučit a vychytat ty pravidelnosti a slovní znění,konjunkce, disjunkce a pod., jak zmiňuje @ tomaslad. Já jsem třeba narozen ve znamení panny a mozek mi funguje exaktně. Viděl jsem to i nedávno ve filmu. Vejdu do místnosti a první co udělám, že spočítám kachličky. Např. Takže v testech dosahuji vysokých čísel. Ve skutečnosti to ale ani zdaleka tak není. Třeba poličku bych si vyrobit nedokázal.

Ale asi o té rychlosti to právě je. Jak rychle vám zapne vedení. Časem na vše přijde i hlupák.

Já bych jako astrolog doplnil, že počítání kachliček není normálním chováním Panny. Sám s ní mám docela hodně společného. Normální Panna je dobrá na analytické myšlení, metodické a přesné postupy. Počítání kachliček, mi promiňte, přijde jako náznak něčeho patologického (jako je např. obsedantně kompulzivní porucha osobnosti).

No právě, analýza, metodika...co jiného dělat v místnosti, kde vás nic nebaví? Spočítat kachličky, odhadnout kolik by jich bylo třeba kdyby byly až po strop, jak jsou asi velké, těžké atd. Nesmrtelnost chrousta jde mimo mě.

hodnocení

1x

Záleží jak rychlý jste na vyplňování dotazníků. Když má dotazník 120 stránek, někdo to dokáže vyplnit za půl hodiny a někomu 3 hodiny nestačí. Záleží co je to za test. Některé jsou kratší.

hodnocení

0x

Já jim nevěřím, možná mě tu někdo odsoudí, ale píši upřímně. Jednou jsem se pokoušela o ty z Menzy a podle nich jsem si připadala jako totální pablb a to jen díky tomu, že nemám prostorovou představivost nebo nedám různé posloupnosti čísel. Blbec a primitiv rozhodně nejsem. Jsem znalá gramatiky, mám všeobecný přehled o literatuře naší i zahraniční (vyšla mi také řada věcí), o politckém i kulturním dění, nikdy jsem si nemusela připadat trapně, když jsem se dostala do společnosti, která byla pro mne atypická..,

Vzdělání není to samé co IQ. IQ se specifický druh testu a kdo v něm uspěje, neznaméná, že je vzdělaný a naopak.

mirex*

Přesně, a to se u tazatele právě projevilo.

luc*

Jen mě tedy zajímá, co vlastně IQ měří, pokud je ta rychlost tak důležitá. Jsem poměrně pomalá, ale ve finále hodně úloh vyřeším. Potřebuji ale více času. Jasně že ve vyhodnocení to je tak, že jsem úkol nesplnila včas. Ale člověk s opravdu nižším IQ ten úkol nesplní vůbec. Jaký je tedy rozdíl v IQ u osoby, která úkol splní pomaleji a osoby, která ho z mentálních důvodů nesplní vůbec, protože na to nemá? To jsou tyto dvě osoby na tom stejně? To si nemyslím.

iz*

Ani já testům IQ nepřikládám příliš velký význam. Zkoumají jenom to, jak člověk v určitou chvíli řeší konkrétní typ úloh.

Uvedené případy na tom samozřejmě stejně nejsou. Zatímco ten první se tréninkem zlepší, tomu druhému trénink (moc) nepomůže.

drake
hodnocení

Není důvod nikoho odsuzovat, navíc s prostorovou představivostí má problém nemálo lidí, také v tom nejsem nějak skvělý. Myslím že hlavním problémem je čas! Někdo prostě řeší problémy pomaleji a penalizovat jej jen proto nějakým nízkým skórem? Myslím že toto je další velký problém. Já to beru s nadhledem, můj život to nijak neovlivní.

xy

Myslím, že o tom to přece právě je. Člověk s vyšším IQ bude asi řešit rychleji a snáze. To není trestání za pomalost. To je měření IQ , nějaké jednotlivé veličiny, ke kterému se člověk, např. ze zvědavosti , rozhodne. Existuje tu nějaká stupnice, a může být pak zaskočen, že jeho rychost a schopnost řešit úkoly není vlastně tak dobrá, na té škále, jak si myslel.

Nevypovídá to ale o jeho vzdělání nebo charakteru. Já osobně bych hodnotě IQ nepřikládala nějaký větší význam.

Test by asi taky měl být postaven tak, aby právě poněkud eliminoval rozdíly ve vzdělání , myslím, že inteligence není totéž , co vzdělání ( právě to " jsem dobře obeznámen s literaturou " , někdo jiný zase je skvěle obeznámen s fyzikou a v literatuře by si neškrtl ) , ale zrovna tím by se inteligence asi měřit neměla. To jen můj laický pohled

drake
hodnocení

Ano, já vím, že IQ testy jsou právě založeny na tom jak rychle a jak přesně dokážete daný problém vyřešit. Já sám v tom zrovna mám docela problémy, takže když jsem dělal poprve IQ test (byla to opravdu docela seriózní publikace), tak mě ta rychlost zaskočila a rovněž mě zaskočila i rychlost, respektive jak rychle utíká čas u některých (těch lepších) internetových testů! Takže i když člověk třeba vyřeší v reálu stejný problém jako ten s vyšším IQ, ten s vyšším IQ ho má mnohem rychleji. Jednou jsem řešil nějakou hádanku a trvalo mi to pěkně dlouho (asi 2 hod.), jedna dívka psala, že to měla za necelých 20 min., měla vyšší IQ.

Jasně že vzdělání a IQ nejdou vždy dohromady a ani IQ a moudrost nejdou vždy dohromady, ideál je když to harmonizuje.

tomaslad*
hodnocení

0x

Před lety jsem byl na jednom výživném celodenním assesementu v aj na nějakou lepší pozici do firmy. Kromě klasického IQ testu (plošné obrazce, číselné řady, krátkodobá paměť, základy matematiky max. prvák SŠ, vyplývání z hlediska stavby věty a výroků (konjunkce, disjunkce a pod.)), si vzpomínám na jeden opravdu speciální testík. Představte si prázdný xcel, prázdná mřížka buněk vytisknutá na A3. A každá ta obdélníková buňka je podbarvena nějakou základní barvou. A nad každou buňkou byla česky napsaná nějaká barva. A toto každé slovo bylo napsáno jinou barvou fontu. Takže jste koukal na plachtu A3 plnou barevných fleků, kde nad každou konkrétní buňkou (podbarvenou třeba červeně) bylo nahoře třeba zeleným fontem napsáno slovo"černá". No a jelo se na čas a na chybovost, zleva doprava, po řádcích, dle ad-hoc instrukcí examinátorů, kteří to nějak hodnotili, asi kamerami a i mikrofony, nyní už nevím. Zadání znělo: čtěte teď 60 sekund barvy ploch. Pak čtěte 60 sekund barvy fontů. Pak čtěte 120 sekund slova. A opět plochy... Výsledkem bylo, že za cca 8 minut se mi regulerně zavařil mozek, spadl jsem do stand-by režimu a čučel jsem jak tele na vrata na třeba červený flek a vůbec jsem nechápal, jak se ta barva jmenuje a co vlastně mám říci. Smyslem testování byla asi koncentrace, výdrž a ne-barovoslepost, akorát jsem si připadal, že jsem se omylem ocitl na testech budoucího pilota raketoplánu.

hodnocení

0x
Aby to nedopadlo jak s tou blondýnou, která povídá kamarádce "Představ si to, byla jsem na IQ testu!"
"Nepovídej, a jak to dopadlo?"
"Naštěstí dobře. Negativní." :)

ht*
hodnocení

0x

Já se přikláním také k názoru, že Iq testy jsou v podstatě nanic.V životě nemá význam, kolik máte, ale jaká jste celková osobnost.Důležitější než IQ je EQ. IQ vám samo o sobě kúspěchu nepomůže.Musíte být majitelem souboru vlastností, abyste uspěl. Není nezbytně nutné být géniem, je důležité mít úspěch, štěstí, zdraví a lásku.

Vysoce inteligentní lidi poznáte dle vyjadřování, rychlosti reakcí, zase třeba manuálně jsou nepoužitelní a naopak.)

nikdo*
hodnocení

0x

Test IQ vám udělá psycholog. Najděte nejbližšího a zavolejte mu, zeptejte se, jestli je dělá. Ony totiž testy IQ nejsou jen pro něčí potěšení, utvrzení se v něčem, ale změřením IQ, se u osob s podprůměrným IQ, stanovuje velikost postižení a tím třeba i zařazení do jednotlivých skupin Inv. důchodů. Takže jestliže jejich měření respektuje státní správa, posudkoví lékaři, atd. jsou nejspíš správná.

Nevím, jestli jsem první, ale debata je tak dlouhá, a nemám chuť to číst celé.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]