Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Koupe bytu, bez nasetreni

Od: pepi* odpovědí: 15 změna:
Potreboval bych poradit, od poloviny letosnihonmesice jsem zacal po skole studovat, plat cca.16tis/mesicne.
Jedna se mi o to, nasel jsem k prodeji pekny byt za 650tisic, vcetne popatku, jen bez poplatku o nabiti nemovitosti. Velice se nam s pritelkyni libi(jeste studentka) a chteli bychom si jej zakoupit. Jelikos jsem si pred mesicem kupoval auto a padlo na nej nasetrene penize pri skole, tak mpmentalne nemam nasetreno temer nic, cca.10tis. Jedna se mi o to, zda by se dala vzit pujcka a nasledne hypoteka na nemovitost, popr. jen jedno.
Na vsechny hypoteky je podminkou mit na ucte 10% z castky. Jde to nejak s pujckou zaridit, aby jsem mel na ucte ppzadovanou castku a mohl si vzit nasledne hypoteku?
Poradite mi popr. jinou variantu.
Byt je po rekonstrukci a castecne i vybaveny. Chteli by jsme tento, nez se proda, je plno zajemcu.
Dekuji za paradeni

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

liska*
hodnocení

0x

Jestli nepomůže rodina, tak moc šancí nemáte. Brát si půjčku u podezdřelých soukromých "finančníků", bych neriskovala.

danys*
hodnocení

0x
Běžně to banky dělají tak ze vám dají klasickou půjčku, tím mate např.na 20% nemovitosti a zbytek vám dají hypotéku. V některých případech lze u půjčky dosáhnout na stejný úrok jako u hypotéky.
doplněno 23.10.17 09:35:

Rada počkej a nespěchej je hodně vtipná *smich* Tazatel chce kupovat byt za cenu automobilu, takže bych s koupí rozhodně neotálel, prodat/pronajmout ho může vždycky.

Když jsem cca. před 3 rokama kupoval byt zhruba za 3x tolik než tazatel, tak mi spousta lidí říkalo, že jsem blázen, když se chci zadlužit na 25 let a vydat se ze svých úspor. Dnes ho pronajímám a po pokrytí nákladů a daně mi ještě skoro 2 k měsíčně zbydou. Takhle může tazatel čekat třeba do padesáti a pořád bude mít holou řiť*smich*

vjfx
hodnocení

0x
Jde to zatím v pohodě. 20 % úvěr (třeba překlenovací že staveb.sporeni), 80 % hypotéka.

lidus*
hodnocení

0x

Byt za 650 000 to bych obešla rodinu a půjčila si tam aspoň tolik abych dosáhla na hypotéku. Kde jsou tak levlé byty? Brno Bystrc 3+1 cca 3 500000 a to mluvíte o štěstí. Nemáte stavebko?

sebod*

lidus. Je úžasné, že máš takovou rodinu. Ale plno lidí takovou možnost nemá. Buď se již kdysi zpřetrhaly kontakt, nebo ani širší rodina nemá peníze (velice obvyklý jev), nebo už nikdo z rodiny nežije.

zerumi

Každý nekupuje byt zrovna v Brně nebo v Praze. Byt 3 plus jedna za tuto částku bez problému koupíte např. v Mostě, Jirkově, Litvínově atd.

sebod*

zerumi. A v určitých lokalitách takový byt koupíš za stotisíc !

lidus*

Já chtěla jen vědět kde jsou byty za tuto cenu, bylo mi celkem jasné, že to bude nějaká neutěšená lokalita a nebo místo kde není práce.

lee*

Chomutov 3+1 140tis., Chodov 2+1 200tis., Chodov 3+1 lepší místo 350tis., Sokolov cihlák 3+1 450tis., Horní Slavkov 3+1 350tis., Raková (Rokycansko) 1+1 400tis., Rybnice (Plzeň - sever) 1+1 690tis.

... to jen tak na co si vzpomenu z prodejů za poslední rok

... Víte, že se dokonce prodávají byty třeba za 20.000kč? Asi 3 jsem takové prodala... Teď vím o jednom za 70.000,- a za ty peníze se neprodá ani omylem

ctenar
hodnocení

0x

Založ radikální levicovou stranu ( taková v ČR není ) proveďte státní převrat, znárodnění hospodářství, konfiskaci majetku všech tunelářů, změňte nastavení daňového systému, vystupte z EU i NATO, novelizujte trestní zákoník i ústavu, a rázem budou byty pro mladé lidi dostupné, i práce bude všude dost.

To je ten legitimní postup.

Nelegitimní rady ( jako, že by ses sám měl stát tunelářem a nakrást si na byt ) se na poradně dávat nesmí.

Nesmyslné rady ( jako, že si poctivou prací za pár let vyděláš 650 tisíc ) se taky dávat nesmí.

krtek66
hodnocení

0x

otázka na tazatele...spěcháš někam? vyhání tě někdo z domu? Nebo tě tlačí ženská?..pokud makáš měsíc tak dostaneš tak kulový..nehlědě na to, že s 16tis si moc vyskakovat nemůžeš..má rada?...počkej a nespěchej

majsterjoe*
hodnocení

0x
Po měsíci v zaměstnání nedostanes pujcku ani hypoteku.

lee*
hodnocení

0x

Jak padlo v jiných příspěvcích - po měsíci v práci hypotéku nedostaneš. Podmínkou je být minimálně po zkušební době a pak se zkoumá bonita.

Co se týče vlastních peněz, jde to obejít tak, že část si půjčíš z jiných zdrojů - ze stavbka nebo bezúčelová půjčka (ta je ale docela drahá).

Záleží, jak to máte v rodině. Mně se jako jediné řešení jeví, aby byt koupili rodiče, hypotéku měli na sebe (pokud jsou bonitní), ty jim budeš splácet, oni budou majiteli bytu a třeba po roce můžete převést hypotéku i vl. právo na tebe

figurek*
hodnocení

0x

jj, hypotéka není půjčka.

První problém : Jak správně píšete, ještě před žádostí o hypo potřebujete peníze na akontaci. Akontace je váš příspěvek na nákup nemovitosti, platí se předem a bývá skutečně kolem 10 procent z ceny, ve vašem případě přibližně 65.000,-. Ty peníze musíte mít od začátku, jinak vám hypotéku nedají. Takže je otázka, kde vzít 65.000. Spotřebitelský úvěr vás vyjde draho. Čekejte splátky nejméně 2000.- měsíčně, k nim úrok minimálně 500.- a to po dobu minimálně 40 měsíců, ve vašem případě spíš 50, protože podle toho co píšete, jste rizikový klient a rizikový klient = vysoký úrok.

Druhý problém : Hypotéku dostanete maximálně do osmdesáti procent odhadu ceny nemovitosti a tento odhad vždycky bývá nižší, než tržní cena. Zbytek do tržní ceny zase musíte splašit někde jinde a předem.

Třetí problém : Budete muset uzavřít životní pojistku, čekejte taxu minimálně 200-300 měsíčně.

Pak ještě někdo musí zaplatit daň z převodu nemovitosti a provizi realitce. A to budete asi taky vy, když je zájemců více.

Takže asi tak. Nepotěším vás. Vaše šance získat hypo moc růžově nevidím a dobře vám radím, držte se u zdi. Exekutoři nikdy nespí.

marie7
hodnocení

0x

Ty vyhlídky opravdu nejsou nic moc...teprve měsíc v práci je pro banku negativní informace. Dalo by se tomu pomoci následovně:

- zastavit více nemovitostí, tedy nejen kupovaný byt, ale pokud máte ještě nějakou nemovitost (nebo rodiče)...neváhejte zastavit

- žádost více lidí...pokud s Vámi budou žádat napříkald rodiče (kteří mají příjem), budete bonitnější...časem je pak můžete ze žádosti vyvázat/vykoupit

- prodloužit splatnost hypotéky na 40 let...tím se více rozloží riziko, ale zase je třeba počítat s tím, že bance zaplatíte více na úrocích

Tyto možnosti i další rady jsou rozepsané v článku: magazin.aktualne.cz/...

Jinak bych s koupí počkala, rozhodně bych nešla do nebankovních půjček apod.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]