Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se krátí dovolená?

Od: znovotna odpovědí: 2 změna:

Dobrý den,

prosím Vás o radu. Pracuji na trvalý pracovní poměr u stejné firmy již téměř 30 let. Před 2 měsíci jsem požádala o rozvázání pracovního poměru, který tedy v souladu se zákoníkem práce skončí po uplynutí 2 měsíců, tj. k 31.10.2017. Majitel organizace, ve které pacuji nám v letošním roce přidal 1 týden dodatkové dovolené, mám tedy na výplatní pásce uveden nárok na letošní rok na 25 dní. Vzhledem k tomu, že dovolenou již nestihnu vybrat, žádala jsem o její proplacení, protože mi zbývá ještě 8 dní.

Ve mzdové účtárně mi bylo řečeno, že majitel si stanovil v interní směrnici, že pokud zaměstnanec neodpracuje celý rok, nárok na dodatkovou dovolenou nemá. S touto směrnicí nás nikdo neseznámil.

Prosím o vyjádření:

1) zda je zaměstnavatel nás jako zaměstnace s takovýmto vnitřním předpisem seznámit, a jaký je dopad, pokud to neučinil

2) zda je tedy možné, že mi bude odebrána dodatková dovolená a ještě zkrácena základní dovolená o poměrnou část, tj. za měsíce, které v letošním roce neodpracovala

3) jak se v případě krácení bude tedy počítat 1/12 - z 25 dnů nebo z 20 dnů.

V souladu s § 222 (5) zákoníku práce jsem dodatkovou dovolenou čerpala přednostně, tzn. že k dnešnímu dni jí již nemám a mám pouze 8 dní řádné dovolené. Současně se domnívám, že na moji situaci se vztahuje §223 (5) Dovolená za odpracované dny a dodatková dovolená se může krátit pouze z důvodů uvedených v odstavci 2, což je neomluvená nebo zmeškaná směna - zde se domnívám, že zaměstnavatel si stanovil odebrání (krácení) dodatkové dovolené v případě, že zaměstnanec neodpracuje celý rok NEOPRÁVNĚNĚ v rozporu s tímto paragrafem zákoníku práce.

Prosím Vás o vyjádření, abych mohla řádně ukončit pracovní poměr.

Děkuji předem

Z. Novotná

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

atreus*
hodnocení

1x

Mýlíte se - zjevně nejde o dodatkovou dovolenou podle § 215.

Co je uvedeno v té směrnici?

iz*
hodnocení

0x

Souhlasím s názorem Atrea, že v tomto případě pravděpodobně nejde o dodatkovou*) dovolenou, jak ji v § 215 stanoví zákoník práce (ZP).

Spíše podle mne půjde o týden dovolené navíc, který někteří zaměstnavatelé zaměstnancům poskytují pod podmínkou splnění určitých podmínek (např. odpracování celého roku).

Ve Vašem případě nejde o krácení**) dovolené, ale o vznik nároku na poměrnou část dovolené. Protože pro zaměstnavatele neodpracujete celý kalendářní rok, vznikne Vám nárok jenom na poměrnou část dov/... ve výši jedné dvanáctiny roční výměry za každý celý odpracovaný měsíc. Při roční výměře 20 dnů máte nárok na 16,5 dne dovolené.

V případě výměry 25 dnů by šlo o 20,5 dne dovolené. Ovšem nevím, za jakých podmínek Váš zaměstnavatel poskytuje týden dovolenén navíc.

*) Dodatková dovolená náleží zaměstnancům pracujícím po celý kalendářní rok pod zemí při těžbě nerostů nebo při ražení tunelů a štol a zaměstnancům konajícím práce zvlášť obtížné. Výčet zvlášť obtí/... najdete v ZP, § 215, odst. 2.

**) Krácení dovolené se Vás netýká. Přichází v úvahu jenom v případě zameškání více než 99 pracovních směn pro překážky na straně zaměstnance a v případě neomluvené absence. (ZP, § 223)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]