Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
Nasbíral jsem větší množství vlašských ořechů a po 14 dnech jsem zjistil že je na povrchu plísen.Je možno bez zdravotního rizika použít ořechy? Když jsou samotné ořechy v pořádku? Někdo tvdí že ano,někdo že ne.Poradte prosím.
V mikrobiologii nás učili, že plíseň na povrchu je jako kra. To co vidíte okem zdaleka není všechno. Od povrchu plísně se táhnou vlákna skrze celou skleničku (marmelády) a ač je pouhým okem nevidíme určitě tam jsou. Obsahují různé toxiny. Jsou to mikro množství. Pro jednou, pro dvakrát pro vícekrát se nic nestane, ale po letech se to nastřádá.
Pomůžu si fotkou houbového mycélia, tak nějak to vypadá.
Vše je otázkou priorit. Vyhodím 10kg mírně plesnivých ořechů nebo se spokojím s tím, že to přežiju a následky se objeví až po x letech nebo vůbec? Na to si každý musí odpovědět sám.
Na povrchu skořápek je plíseň? Nebo i vevnitř? Zkuste nějaké vyloupat, jestli jsou vevnitř v pořádku a plíseń je pouze na těch zbytcích obalů na skořápce? V případě, že vnitřek je nedotčený, tak bych je vykoupala v růžovém roztoku hypermanganu a sušila na slunku a doma v teple. To není návod z nějakého rádce, to mne napadlo, jak bych se snažila zachránit ořechy já.
za mého mládí rodiče sbírali plíseň z marmelády, odřezávali plesnivý kus ovoce apod. Faktem je, že mnohé plísně produkují velmi nebezpečné toxiny. Dnes už je o tom známo přeci jen více. Vlašské ořechy jsou zrádné v tom, že ta malá tenká pavučinka plísně je špatně viditelná. Navíc, když si koupíme něco s ořechy, tak ty těžko někdo asi přebíral. Já sám pro sebe to připodobňuju tomu, jako když žiju u rušné silnice. Je zcela dokázáno, že hluk, prach a výfukové plyny mnohonásobně zvyšují riziko rakoviny, infarktu, mrtvice. Tak nějak bych to viděl s toxiny z plísní. Pak je na každém, zda nad tím mávne rukou či nikoli. Ani jedno nezabíjí hned.
Plíseň na skořápce nevadí, důležité je, jak to vypadá uvnitř.
Kdo má vlastní slepice, taky má občas posrané skořápky a vejce kvůli tomu nevyhazuje.
Předpokládám, že ty plesnivé nebude dlouhodobě skladovat, ale vyloupe je hned. Kromě toho, pokud jsou letošní, nemyslím, že by se plíseň stačila prorůst skořápkou. Podle mě to nejspíš bude uvnitř ok.
Krásně to hoří v kamnech, nic jiného se s tím dělat nedá, ořechy jsou cítit plísní. Musíte sezbírané ořechy dobře usušit buď na lískách v jedné vrstvě a na sluníčku a průvanu nebo v děrovaném pytli a zavěšené na trámu.Úplně nejlépe se suší jen na zemi a často prohrnout.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.