Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chci se zeptat, dá se nějak zrušit neschopenka? Nechce se mi být doma a radši půjdu do práce. Neschopenku jsem dostal dneska. Děkuji za odpověď
Půjdete k lékaři a podepíšete revers a neschopenka je zrušená. Podepisujete, že berete na vědomí možné následky toho, že se nebudete léčit a tím je hotovo.
A nestačí jednoduše tu neschopenku zaměstnavateli nepředat a jít normálně do práce?
(Omlouvám se za blbý dotaz, neschopenku jsem neměl přes 30 let)
Nestačí. Na OSSZ dorazilo hlášení ošetřujícího lékaře o počátku dočasné pracovní neschopnosti. Začne se načítat podpůrčí doba. Proto taky OSSZ vždy přijde na to, že se někdo pokusí zfalšovat datum počátku nebo konce DPN, aby dostal víc dávek.
Jediná cesta je vrátit všechny tiskopisy neschopenky (žlutý a modrý pruh) zpět lékaři. Je to číslovaný tiskopis, podléhá evidenci. Jedině tak může lékař svoje hlášení a s tím i celou neschopenku stornovat.
Pro tazatele: Příště si rozmyslete už u lékaře, jestli chcete neschopenku nebo jestli se radši "vyležíte" při dovolené... není horší cesta, než si vzít neschopenku (čímž se rozjede řízení) a pak ji třeba zahodit, potom není jak vyřešit ubývající podpůrčí dobu a jsou s tím pro OSSZ velké administrativní problémy (počátek je na OSSZ zaevidován od lékaře, konec nedorazí, doba běží).
Já právě nevím, tak se ptám. Byl bych rád, kdyby to šlo zrušit. Nechci být doma a chci jít radši do práce. sice mi není nejlíp. ale to vyležím. Děkuji za odpověď
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.