Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Těhotenství vs ÚP - dodatek

Od: petolinka odpovědí: 4 změna:

Dobrý den,

jsem nyní na ÚP, končí mi podpora v nezaměstnanosti, rodit budu za 3 měsíce.

Paní na ÚP mi dala dokument - dodatek k základnímu poučení uchazeče o zaměstnání, že si mám vyřídit nemocenskou, teda jestli jsem to dobře pochopila? Případně k čemu tento dokument slouží? Nevyzná se v tomto prosím někdo?

Děkuji

Těhotenství vs ÚP - dodatek
Těhotenství vs ÚP - dodatek #2

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

2x

V době evidence za Vás nikdo neodvádí sociální pojištění, takže nejste nemocensky pojištěna (na nemocenské nemáte nárok).

Dodatek se týká dodržování léčebného režimu u uchazeči o zaměstnání, kteří dosud kontrolováni nebyli.

Pokud byste onemocněla a lékař by Vám pro ÚP potvrdil, že dočasně nemůžete plnit povinnosti uchazeče o zaměstnání, musela byste v této době dodržovat léčebný režim, přestože byste neměla nárok na nemocenské.

petolinka
hodnocení

Dobrý den,

skvělé, jestli to chápu, je to pro mě zbytečné si vyřizovat nemocenskou? Nyní nárok na podporu již nemám a nemocenskou bych také nedostala, chápu to prosím vás dobře?

Děkuji

peter23p*

Ano chápete to naprosto přesně, jediná výhoda pro vás by byla že by jste nemusela chodit na návštěvy na ÚP na druhou stranu to má nevýhodu že musíte být doma a dodržovat vycházky.

iz*

Nerozumíte tomu správně: Nelze "si vyřídit nemocenskou". O vystavení potvrzení dočasné pracovní neschopnosti (DPN) rozhoduje výhradně lékař, a to na základě zdravotního stavu pacienta.

Nejste-li nemocná, nemůže Vám lékař takové potvrzení vystavit. Pokud byste ale nemocná byla (a lékař by to potvrdil), musela byste dodržovat léčebný režim.

Chápete dobře, že pokud nejste nemocensky pojištěna, nemáte v případě nemoci nárok na nemocenské.

Nenastoupíte-li do nového zaměstnání (nevznikne-li Vám nové nemocenské pojištění), nebudete mít nárok ani na peněžitou pomoc v mateřství (PPM, dávka nemocenského pojištění). V takovém případě byste od porodu měla nárok na rodičovský příspěvek (dávka státní sociální podpory).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]