Nejste přihlášen/a.
Potřeboval bych zkontrolovat počet dnů dovolené na výplatních páskách za 5 měsíců, nevím si rady se dny dovolené, které se zde vyskytly v průběhu zaměstnání.
Pracoval jsem jako učitel od února do června 2014 a úvazek se mi měnil.
Od 11.2.2014 do 10.3.2014 jsem měl úvazek 0,227 – práce probíhala jen od úterý do pátku vždy 1 hodinu, ve čtvrtek jsem odučil hodiny 2. Celkově jsem odučil týdně pouze 5h.
Od 11.3.2014 do 10.4.2014 jsem měl úvazek 0,727 - práce probíhala celý týden, tedy od pondělí do pátku. Celkově jsem odučil týdně 16h.
Od 11.4.2014 do 30.6.2014 jsem měl úvazek opět 0,227 - práce probíhala jen od úterý do pátku vždy 1 hodinu, ve čtvrtek jsem odučil hodiny 2. Celkově jsem odučil týdně pouze 5h.
Na výplatnicích je uvedeno pro únor 10.5, pro březen 13.5, pro duben 8.5, pro květen 6.5 a pro červen 0 dnů dovolené, tam došlo k plnému vybrání dovolené.
Nevím si rady se skokem mezi 3. a 4. měsícem.
Domnívám se, že učitelé mají nárok na 40 dnů dovolené při učení 5 dnů v týdnu, tak se bude aplikovat toto pravidlo jen pro březen. Dále se bude uplatňovat pravidlo 32 dnů dovolené, neboť jsem pracoval 4 dny v týdnu.
Pro únor by to mělo být podle vzorce 4/12 x 4 x 8 = 10.5 dnů
Pro březen, kde se ten úvazek měnil, by to mělo být 4/12 x 5 x 8 = 13.5 dnů
Pro duben se tam na pásce píše, že byly vybrány 2 dny a zbývá 8.5, tedy odvozuji, že se v dubnu nárok na dovolenou vrátil opět zase na 10.5 dnů a těch 13.5 nároku z dubnu mohu ignorovat.
Pro květen došlo k vybrání 2 dnů a zůstatek činil správně 6.5 dne.
V červnu jsem vybral zbytek a byl na počtu 0 dnů dovolené.
Podle mne byl tedy výpočet účetního takový:
Únor – 0 neboť nebyl celý odpracovaný
Březen – 40 : 12 x 1 = 3.33, což zaokrouhlil asi dolů na 3.0 dne
Duben/květen/červen = 32 : 12 x 1 = 2.66 dnů, čili cca 2.5 dne x 3 = 7.5 dne
Poté by mi to dávalo smysl, že by celkový můj počet dovolené byl 10.5, což bylo i vybráno viz. pásky.
Výplatnice
ulozto.cz/...
Za únor se neuplatní žádný vzorec, protože jste jej neodpracoval celý.
Nerozumím Vašim vzorcům 4/12 x 4 x 8 = 10.5 dnů a 4/12 x 5 x 8 = 13.5 dnů.
Já bych použila vzorec 32 : 12 × 3 za měsíce se 4 pracovními dny a 40 : 12 × 1 za měsíc s 5 dny.
Výpočet: 32 : 12 = 2,67 × 3 = 8; dále 40 : 12 = 3,33; Výsledek 8 + 3,33 = 11,33 bych zaokrouhlila: 11,5.
Dovolenou je potřeba vypočíst za celou dobu zaměstnání a zaokrouhlit až výsledek. Pokud by účetní stejně jako Vy počítala po měsících a každý dílčí výsledek zaokrouhlila dolů, připravila by Vás o část dovolené.
Dovolená se dále přepočítává podle úvazku v době jejího čerpání. (Vyčerpanou dovolenou je nutné přepočíst podle aktuálního úvazku, protože se nárok v závislosti na výši úvazku mění.)
"Pro duben se píše, že byly vybrány dva dny dovolené" → Tu dovolenou jste čerpal v březnu (píše se to v pásce, kterou jste obdržel v dubnu) nebo v dubnu? Dovolenou jste čerpal v době kratšího nebo delšího úvazku?
Poznámky: Moje výpočty berte orientačně. Doporučuji nechat si výpočet vysvětlit mzdovou účetní a vyžádat si veškeré podklady, na jejichž základně Vám mzdu/plat i dovolenou počítala (máte nárok i na jejich kopie).
Program 7zip mi hlásí, že pásky.rar nelze otevřít jako archiv...
Dobrý den,
obě pásky jsem nově nahrál zde: ulozto.cz/...
Jsou to obyčejné jpegy, bez archivu, mělo by to jít bez problémů stáhnout.
Můj vzorec jsem někde vygooglil, podle návodu, jak by se měla počítat dovolená. Může být opravdu špatně.
4/12 x 4 x 8 = 10.5 dnů a 4/12 x 5 x 8 = 13.5 dnů
4/12 = počet odpracovaných měsíců, 4 dny = dny v týdnu,kdy jsem pracoval, 8 podle počtu týdnů dovolené, nvm zda jsou dobré ty výpočty.
" Pro duben se píše, že byly vybrány dva dny dovolené"→ Tu dovolenou jste čerpal v březnu (píše se to v pásce, kterou jste obdržel v dubnu) nebo v dubnu?
Ano, přesně tak, tu dovolenou jsem čerpal v březnu. Vzhledem k tomu, že je to již 3 roky zpátky, tak si opravdu dosti blbě vzpomínám, v jaké přesně dny to bylo. Ale dny byly vybrány v březnu
Dovolenou jste čerpal v době kratšího nebo delšího úvazku? Právě toho dlouhého.
Omlouvám se, nestihl jsem text opravit.
Jen doplním opravu:
"Pro duben se píše, že byly vybrány dva dny dovolené" Tu dovolenou jste čerpal v březnu (píše se to v pásce, kterou jste obdržel v dubnu) nebo v dubnu?
Dovolenou jsem podle pásky vyčerpal v dubnu.
Dovolenou jste čerpal v době kratšího nebo delšího úvazku? Již v době krátkého úvazku.
Podle mne to účetní spočítala podle vzorce
Březen 40 : 12 x 1 = 3.33, což zaokrouhlila asi dolů na 3.0 dne
Duben/květen/červen = 32 : 12 x 1 = 2.66 dnů, čili cca 2.5 dne x 3 = 7.5 dne
Poté by mi to dávalo smysl, že by celkový můj počet dovolené byl 10.5, což bylo i vybráno viz. pásky - duben 2 dny, květen 2 dny, za červen 6.5 dne.
Ono je problém v tom, že Zákoník práce ani jiný právní předpis neupravuje právě způsob zaokrouhlování poměrné části dovolené. Proto si to v praxi určuje nějak účetní sám a někdy může dojít k chybám. Každopádně se mi to jeví jak Vám, že mi chybí 1 den dovolené, čili správně by mělo být těch 11.5 dne, což je stejně po 3 letech nereklamovatelné a nerad bych nyní po takové době dělal účetní problémy
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.