Nejste přihlášen/a.
Zdravím. Před necelým měsícem jsem nastoupila do nové práce, takže mi běží tříměsíční zkušební doba. Směny si s kolegyněmi plánujeme samy a musíme mít vždy odpracovaných min. 15 dní v měsíci (chodíme na 12tky). Včera jsem se ale do práce nedostavila z důvodu nevolnosti, ale u lékaře jsem nebyla. A kolegyně tvrdí, že si ten den musím dopracovat. Buď tento měsíc, nebo ten příští, ale prostě musím, nebo bych musela mít nemocenskou. Přijde mi to jako nesmysl, přede musím mít nárok na neplacené volno i ve zkušební době, nebo ne? Mohl byste mi prosím někdo poradit, jak to je? Děkuji
na neplacené volno z důvodu nevolnosti není nárok ani ve zkušební době, ani mimo zkušební dobu. buď jste nemocná a máte neschopenku (nebo alespoň potvrzení od lékaře o nutnosti akutního ošetření), nebo musíte do práce. anebo si můžete se zaměstnavatelem domluvit dovolenou či neplacené volno, nicméně to už je o domluvě se zaměstnavatelem, nic, na co byste měla nárok. některé firmy mají na tyto situace možnost využít placené či neplacené volno, ale je to dobrá vůle zaměstnavatele, nic co by vyplývalo ze zákona. záleží pak na zaměstnavateli, jaká nastaví pravidla (počet dní, zda placené či neplacené, zda je možné je čerpat i ve zkušební době...).
Žádný "nárok na neplacené volno" neexistuje. Je možná pouze dohoda mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem → samozřejmě jen v případě, že zaměstnavatel souhlasí.
Písemnou žádost o neplacené volno je nutné podat předem. Zaměstnavatel není povinen žádosti o neplacené volno vyhovět.
Podle mne je Vaše kolegyně velice benevolentní, Vaše nepřítomnost mohly být vyhodnocena jako neomluvená absence. To by pro Vás mohlo mít mnohem nepříjemnější následky než si zameškaný den "jenom" napracovat.
promiňte, ale jakou odpověď očekáváte? Sama píšete, že den který neodpacujete vy, musí odpracovat někdo jiný. Tak ho odpracujte.
No a druhá věc. Nepříjít ve zkušební době do práce, bez omluvy a bez neschopenky, to je koleda o ukončení pracovního poměru v rámci zkušební doby.
Na směně jsme vždy dvě, místo mě ten den nikdo neodpracoval a ani nemusel, prostě tam kolegyně byla sama. A kde píšu, že jsem přišla bez omluvy proboha?
kde to píšete?...přesně tady: "Včera jsem se ale do práce nedostavila z důvodu nevolnosti, ale u lékaře jsem nebyla." ...stačí takto?
pokud si neodpracuješ 15směn v měsíci, tak je logické, že o tohle se ti zkrátí výplata..
nicméně..hádat se a dělat ramena ve zkušební době je docela odvaha
zaměstnání není holubník (škola) ...existují pouze 3 možnosti
1) nemocenská
2) dovolená
3) neplacené volno
Tak jako omluvu beru to, že do práce zavolám a řeknu, že se nemohu dostavit. Ne že si tam prostě nenakráčím. A o snížení platu mi nejde, to je jasný, že když nepřijdu do práce, že mi ten den nezaplatí. Ale už jsem to asi pobrala, jak to funguje. Je to moje první zaměstnání tak se v tom vůbec neorientuju a prostě nevim, jak řešit situaci, kdy mi je jeden den nevolno a nepoběžím kvůli tomu hned k lékaři pro neschopenku.
Zaměstnanec je povinen každou nepřítomnost v zaměstnání omluvit a doložit. Telefonát nestačí. Něco jiného by bylo, kdybyste mohla doložit ošetření u lékaře.
Skutečnost, že je to Vaše první zaměstnání a neznalost zákona neomlouvá. Doporučuji seznámit se se zákoníkem práce. Tato znalost se Vám bude hodit po celý profesní život.
Pokud Vám bude nevolno, budete si muset vzít dovolenou nebo neplacené volno (obojí je možné jen v případě souhlasu zaměstnavatele) nebo jít k lékaři.
A kdo se hádá? Proč tu hned odpovídáte stylem, že sem nezodpovědná a kdesi cosi. To fakt nechápu. V práci jsem se normálně omluvila a to že jsem ve zkušební době neznamená, že nemůžu být nemocná, nebo i přes akutní střevní potíže půjdu 12 hodin stát do práce jen proto, že jsem ve zkušebce? Rozhodně jsem se tam s nikým nehádala, ani o tom s nikým nediskutovala. Z práce jsem byla omluvena a niko s tím neměl sebemnší problém. Kolegyně mi úplně normálně řekly, že si prostě ten den odpracuji, aby mi nechyběl, tak jsem akorát nechápala, proč si ho musím dopracovat místo toho, aby mi ho zkrátka strhli z platu, to je celé. Jediné, na co jsem se ptala bylo, jak to je s NEPLACENÝM VOLNEM VE ZKUŠEBNÍ DOBĚ, nikoliv na nějaké moralistické názory.
pokud byste uměla používat vyhledávač nemusíte číst moralistické názory, odpověď byste našla hned v první odkazu ..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.