Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Skolioza a invalidní duchod

Od: lukas19* odpovědí: 9 změna:

Dobrý den chci se zeptat mám rok od operace skoliozy páteře jsem vyučený kuchař mám 29 let a mám rok od operace skoliozy bederní pateře 6 obbratlu ..Byl jsem vyzvám se dostavit před komisi u komise me bylo sděleno že mám nárok pouze na první stupeň že mám 35% snížení práce ale to mě připadá jako nesmysl když od primářů a přednosty mám napsáno že mám zákaz se do téhle práce vrátit co mám dělat mám se odvolat na druhý stupeň? děkuji moc za radu :)

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

To, že máte "zákaz se do téhle práce vrátit" neznamená, že nemůžete dělat něco jiného, odpovídajícího vašemu zdravotnímu stavu. Jestliže máte uznán pokles pracovní schopnosti o 35 %, jste na nejnižší příčce a velmi pravděpodobně neuspějete ani s odvoláním.

" Jestliže pracovní schopnost pojištěnce poklesla nejméně o 35 %, avšak nejvíce o 49 %, jedná se o invaliditu prvního stupně." cssz.cz/...

id
hodnocení

3x

Odvolání není možné, námitky podat můžete, ale pozor ! Mohou nechat vaši věc půl roku uležet, pozvat si vás na posudkovou komisi znovu a může se stát, že nedostanete ani 1. stupeň. Vystaví vám průkazku ZP a budete bez peněz, jen budete mít přednostní právo sedět v autobuse.

Při 1. i 2. stupni invalidity musíte pracovat, abyse vám doba započetla do statobního důchodu. Takže si stejně musíte najít zaměsznání mimo oboru "kuchař", který vám lékaři nedoporučují. Takže o co jde? Jen o rozdíl několika stovek. Nechte to tak a pokud se vám zdr. stav zhorší, zažádejte znovu.

lukas19*
hodnocení

Dobrý den děkuji tohle jsem chtěl slyšet odpověď co má význam děkuji přeji hezký den :)

iz*
hodnocení

0x

Proti posudku posudkové komise se nelze odvolat. Teprve až Vám přijde rozhodnutí o přiznání ID, můžete podat námitky.

Nevím ale, jestli to má smysl. Posudková komise posuzuje ztrátu pracovní schopnosti celkově, primář a přednosta se podle mne vyjadřovali k jednomu konkrétnímu druhu práce.

hodnocení

0x

Já mám na skoliozu ID prvního stupně už 20 let a pokud se Vám to nezhorší tak druhý stupeň nedostanete.

hodnocení

0x

Nezlobte se na mě, ale moje matka měla těžké zdravotní postižení, nabízeli jí kdysi invalidní důchod už po 40 a ono jí to tenkrát bylo trapné a v práci vydržela téměř až do 55, pak to bylo neúnosné. To jako dneska mladí před třicítkou berou jako terno, že jsou v důchodě co nejdřív? Nebylo by lepší hledat všude možně, aby se stav aspoň trochu zlepšil? Já koukám jak blázen.

lukas19*
hodnocení

Koukat jak blázen si můžete mě bohužel nezajímá vaše matka ale zajímá mě můj stav a snad sám vím jak jsem na tom a co mohu nebo nemohu navíc primář a i ortopedoška asi jsou rozumní a ví co dělají a kor s malým prckem připadá vám normalní že můj důchod je 3500 kč? když se nemohu vrátit do práce kde jsem dělal od vyučení 10 let hned po škole nejsem žádné nefakčenko ale vás příspěvek spíš já koukám jak blázen ..Jestli jste vy pomáhala vaši matce je pěkný ale mě bohužel nemá kdo pomoct a myslím že to že moje manželka musí mít dvě práce aby nás uživila stačí !

hodnocení

0x

sisi a kdo se nemá zlobit?

kikk
hodnocení

0x
Jen bych dodala, že je dnes přidělování důchodů velmi přísné a spoustě lidem odebrali důchod nebo jej snížili i při těžších diagozách. Tím nezlehčují tu vaši. Jen to tak prostě je.
Můžete zkusit hledat práci pro OZP, může to mít "své výhody", neboť jsou zaměstnavatelé, kteří vyloženě potřebují takové lidi. Dostávají třeba dotaci na zřízení chráněného pracovního místa, příspěvek na mzdu, atd.
Zkuste se informovat na Úřadu práce, kde vám můžou nabídnout rekvalifikační kurzy vhodné dle vašeho zdravotního stavu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]