Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, začátkem tohoto měsíce jsem byl pár dnů evidován na ÚP, který za mne zaplatil zdravotní pojištění. Po evidenci na ÚP jsem začal pracovat na DPČ a výdělek bude mít přes 2 499 Kč hrubého. Mám podepsanou slevu na poplatníka. Strhne se mi z výdělku zdravotní pojištění? Nebo jen sociální, pokud zaměstnavateli doložím evidenci na ÚP? Myslím si, že by to byla dvojí platba zdravotního.
Zaměstnavatel musí odvést sociální i zdravotní pojištění. Ale potvrzení dodejte, jinak by zaměstnavatel musel zdravotní pojištění odvést ve výši odpovídající minimální mzdě. Dodáte-li potvrzení, nebude Vám zaměstnavatel z odměny muset strhnout celý rozdíl.
Děkuji za odpověď. A kolik bych měl tedy čistý výdělek při částce 2 500 Kč hrubého? Když použiji tuto kalkulačku - student.finance.cz/... tak to vycházi s odvodem zdravotního pojištění na výdělek 1 078 Kč. Když mi tedy nebudu strženo zdravotní pojištění zaměstnance - 1 260 Kč, tak dostanu k výplatě 2 338 Kč?
Pokud bych neměl podepsanou slevu na poplatníka, tak to vychází s odvodem zdravotního na výdělek 568 Kč. V mém případě bych tedy dostal k výplatě částku o 1 260 Kč vyšší? To zdravotní pojištění zaměstnavatele se musí odvést i v mém případě?
Jakmile si vyděláte nad 2.449 Kč, musí zaměstnavatel strhnout i zdravotní pojištění.
Jak velký bude rozdíl, nevím, protože nevím, za jakou část měsíce odvede zdravotní pojištění stát a za jakou Vy (zaměstnavatel).
Letos činí minimální zdravotní pojištění 1.485 Kč měsíčně. Za část měsíce (za dobu evidence na ÚP) odvede pojistné stát. Za zbylou část měsíce bude nutné odvést poměrnou část z 1.485 Kč.
Kdybyste odpracoval polovinu měsíce, musel by zaměstnavatel odvést polovinu z uvedené částky. Z odměny 2.500 Kč by se vypočetla Vaše část pojistného a část, kterou odvádí zaměstnavatel. Zbytek do poloviny by zaměstnavatel musel strhnout z odměny (na tom rozdílu už se zaměstnavatel nepodílí, ten byste musel uhradit Vy).
Aha, myslel jsem, že stačí být i 1 den v evidenci na ÚP, aby mi bylo zaplaceno zdravotní pojištění za celý měsíc... Díky
I kdyby stát hradil pojistné za celý měsíc, musel byste je z výdělku nad 2.499 Kč odvést také. To platí i pro nekolidující zaměstnání v době evidence na ÚP, pro pracujísí studenty, maminky na RD, invalidní i starobní důchodce.
Ten jeden den evidence stačí "jen" k tomu, že nemusíte pojistné doplácet, pokud zaměstnán nebudete.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.