Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak na podzimní depresi?

Od: nobody* odpovědí: 11 změna:

Dobrý den...nedávno jsem se rozešla s přítelem (důvod řešit nebudu). Už je to lepší, ale zároveň na mě padla strašná samota, výčitky svědomí, všechno se mi to v hlavě mele...Bojím se, že už nepotkám někoho jako je on, hrozně bych chtěla další vztah, ale zároveň mám pocit, že vlastně ani nevím co chci. Cítím, že by mi prospělo být teď chvíli sama, ale každý večer mě užírá strašná samota a do toho ten podzim (rychleji se začíná stmívat), který na mě dost negativně působí. Asi ještě nemám depresi, ale všechny mé pocity k tomu začínají směřovat...Poraďte mi prosím...a berte v potaz, že největší můj problém je právě zmíněná samota...

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

5x

Dobrý den, základem je nebrat samotu jako úděl (negativně), ale jako dar (pozitivně) a příležitost k tomu uspořádat si myšlenky a další život. Takže, nelitovat se, neutápět se v chmurných myšlenkách, mít se rád a vyhledávat světlo - podzimní "nenálada" je důsledkem nedostatku sluníčka (či světla). Zdravím!

kepler*

bene, máš pravdu, je třeba těšit se na jaro a ze své ztráty si udělat přednost!*ua*

hodnocení

2x

Zajděte na kávu, zacvičit si, projít se...Náladu dokáže zvednout příjemná muzika, tak si pusťte a poslouchejte tu Vaši oblíbenou. Věnujte se svým oblíbeným aktivitám, na které Vám třeba přes léto nevyšel čas. Zaměstnat myšlenky můžete čtením, malováním, luštěním..Popřemýšlejte třeba i nad novým koníčkem, který by Vás bavil a při kterém byste byla třeba mezi lidmi. Večer si můžete přes internet třeba i popovídat na nějakém chatu..Internet dává spoustu možností jak se zabavit a třeba si najít i kamarády..Tak to jsou moje tipy, ale důležité je, myslet pozitivně a nepropadat špatným náladám a myšlenkám. I když se tomu člověk občas také nevyhne...Důležité je, aby to do té deprese nesklouzlo, neuzavírat se před světem..

hodnocení

2x

největší můj problém je právě zmíněná samota...
Budete se muset ji naučit zaplnit něčím jiným, než přítelem. Máte ideální příležitost vrátit se k bývalým koníčkům nebo začít s něčím novým, co byste chtěla umět a zatím nebyl čas. A poříďte si domů víc jasnějšího světla.

Myslím, že vaše "hrozně bych chtěla další vztah" není ani tak touha po někom blízkém, ale (možná podvědomá) snaha tu samotu zrušit ne něčím = vlastním přičiněním, ale někým - nedovedete být jenom sama se sebou.

somebody
hodnocení

2x
"hrozně bych chtěla další vztah"- přesně takové jako vy "miluju". Já když jsem se rozešla s milovaným člověkem, tak jsem byla sama řádově léta než to všechno přebolelo a než jsem se srovnala sama se sebou, zato vy už honem, honem potřebujete nějakou expresní náplast na bolístku ve formě nového chlapa, hlavně abyste nemusela být chvíli sama. To snad ani nemohla být z vaší strany žádná láska, když už chcete další vztah. Navíc ten nový chlap by byl pěkný chudák - vlastně byste ho zneužila, protože neumíte být sama.A moje rada pro vás? Začněte víc pracovat. Třeba já pracuju 10-12 hodin denně, přijedu domů, vysprchuju se a už můžu pomalu zalézt do postele. Ze všech mých starostí tvoří ty pracovní asi tak 70-80%. Vás večer užírá samota a mě večer užírá to, aby se na druhý den všechno stihlo v práci, aby se něco nepokazilo, nezmeškalo, nezapomnělo a aby šlo všechno tak, jak jen nejlíp to může jít.
meandra*

Proč by měl být nový partner chudák? My nemůžeme vědět, jak dlouho se tazatelka k rozchodu odhodlávala, mohly to být jen týdny, ale mohly to být roky, tudíž citově to může mít již dávno vyřešené a nový partner nutně nemusí plnit roli převozníka. Jen prostě asi špatně snáší samotu. Ne každého v životě dokáží naplňovat jen pracovní povinnosti a ne každý se z rozchodu musí vzpamatovávat roky.

iz*

Podle mne by se vztah neměl chtít nebo hledat, ale měl by přijít nebo vyplynout → z toho, že potkáme někoho, s kým se cítíme dobře. Ani podle mne neměl fungovat jako náplast na předchozí rozchod. "Programové hledání vztahu" mi moc "nesedí".

A víme – viz »nedávno jsem se rozešla s přítelem«

Třeba já pracuju 10-12 hodin denně, přijedu domů, vysprchuju se a už můžu pomalu zalézt do postele. Ze všech mých starostí tvoří ty pracovní asi tak 70-80%.
Každý si vybíráme to, co nám vyhovuje - copak se tímhle způsobem života snažíte zahnat vy?

Taková "expresní náplast na bolístku ve formě nového chlapa" může být někdy velice dobrý lék - a pán nemusí být nutně chudák, když předem ví, do čeho jde. Často rovněž nehledá/nepotřebuje nic jiného.

lm®
Nechápu tu drzost napsat někomu , milá somebody , větu ... " přesně takové jako vy "miluju"..."Co Vy máte koho co milovat či nemilovat. Buďte si v práci třeba 24h denně ,když chcete. Nikdo Vám to přece nebere.Trochu tolerance , prosím.Obecně se doporučuje po rozchodu si dát chvíli klid a srovnat se se vším.Jenže každý jsme jiný.Já jsem třeba strašně ráda sama,možná proto,že je pro mne samota vzácná, takový malý svátek. Vy to máte jinak.Zkuste si najít něco,coVás baví zajímá a věnovat se tomu .V partě ,kolektivu stejně nadšených lidí. Ráda tančíte?- přihlašte se do tanečního kurzu, nebo ráda šijete,zaměřte se na to, sport,zájmy, turistika...Třeba časem někde potkáte i tu spřízněnou duši a hlavně nebudete sama.

houba*
hodnocení

0x

Najděte si nějakou společenskou aktivitu, která vaši samotu zaplaší. Doporučuji například deskové hry (pokud jste v blízkosti Prahy, tak doporučuji navštívit akci Deskohraní), ale můžete si vybrat cokoliv například volejbal, venčení psů z útulku, amatérské divadlo, zpěv ve sboru, charitativní činnost, dobrovolník v nějaké neziskovce, členství v KČT a učast na jejich akcích třeba i jako pomocník a pokud jste hodně otrlá, tak třeba i swingers party. Budete mezi lidmi a rozptýlí to vaše myšlenky.

Mimochodem, kolik je Vám let?

hodnocení

0x

Najděte si něco, na co se budete těšit. Vymyslet něco, co není hned - akce, schůzka s přáteli, jít si něco koupit a neudělat to hned a těšit se dopředu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]