Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
1) tento měsíc mi byla přidělena invalidita 3. stupně, znamená to, že pravděpodobně od listopadu budu pobírat invalidní důchod. Se zdravotními problémy, kvůli kterým nemohu pracovat, jsem se začal léčit od března, od toho března jsou až do současnosti mé zdravotní problémy pořád stejné, je nějaká šance, že by mi mohly být vyplaceny důchody zpětně, čili od března do října-včetně?
2) Od března až do současnosti, jsem byl nezaměstnaný (zaměstnání jsem sám ukončil, kvůli zdravotnímu stavu, nepobíral jsem žádnou nemocenskou ani nic jiného, dal jsem prostě jen výpověď) a nebyl jsem vedený na Úřadu práce (nebyl jsem ze zdravotních důvodů schopný dojít na ten úřad a zařídit to), zdravotní pojištění u VZP jsem si od března až do teď platil sám, je nějaká možnost, že by mi bylo vráceno pojistné, které jsem zaplatil?
Ve zdravotní dokumentaci od lékaře, kterou jsem kvůli přiznání důchodu, dokládal na Českou správu sociálního zabezpečení (OSSZ), je uvedeno, že se léčím od března, je tam i uvedeno, že jsem zaměstnání ukončil kvůli zdravotnímu stavu a že jsem nebyl schopný dojít na Úřad práce.
V obou otázkách by mě zajímalo, zda je to možné a pokud ano, tak jak postupovat.
Předem Vám mockrát děkuji a přeji pevné zdraví
Předpokládám, že máte rozhodnutí o příznání in.důchodu 3 stupně, které vám přišlo z Prahy. Tam je od kdy se důchod přiznává a v jaké výši. Pokud jste zaplatil něco, co se kryje z dobou, kdy už byl důchod přiznán, tak budete muset oslovit zdravotní pojistovnu a požádat je o vrácení zaplacené částky, protože v tu dobu ji platil již stát. Pokud jde o dřívější dobu, tak tam se obávám, že nedostanete nic. Jen mi stále není jasné, že k doktorům jste se nějakým způsobem dostal, ale nikdo vám nevystavil doklad o pracovní neschopnosti, to je nějaké divné.
- To rozhodnutí z Prahy mi teprve příjde.
- Když jsem ten svůj zdravotní problém začal řešit, tak už jsem nebyl zaměstnaný = Dal jsem výpověď, začal jsem ten problém řešit s lékaři, a až po několika měsících jsem začal řešit důchod. Pracovní neschopnost jsem vůbec neřešil.
- Kdyby v tom rozhodnutí z Prahy bylo, že mi ten 3. stupeň invalidního důchodu přiznávají od 1. listopadu, tak už by s tím nešlo nic dělat, nešlo by to přiznání změnit na březen tohoto roku?
Mockrát děkuji
Procházím si něčím podobným jen s rozdílným stupněm invalidity. Když jsem byl u posudkové komise tak jsem se posudkové lékařky zeptal , zda lze vyplatit důchod zpětně od operace a řekla, že ano a připsala to do posudku. Po týdnu mi od nich přišla kopie posudku, který posílají do Prahy a v něm mám jasně napsáno že datum vzniku invalidity je zpětně od operace a počátek invalidity je psaný od prvního dne následujícího měsíce po operaci. Kdybych se na to nezeptal nevím jestli by to tam automaticky napsala, ale myslím, že ne takže bych přišel o pár desítek tisíc, které jsem si dost protrpěl. Na papíry z Prahy o přiznání a výši také ještě čekám.
Tak jestli už máte posudek který chodí tak týden od návštěvy komise tak se do něj podívejte a najděte si tam Den vzniku invalidity.
Pracovní neschopnost jsem vůbec neřešil.
Tak mě napadá - zdravotní pojištění ano? Abyste neměl od toho března dluh.
Až Vám přijde rozhodnutí od ČSSZ-OSSZ-PSSZ /od koho dostanete rozhodnutí/ o výplatě důchodu, jeho výši, tak tam budete mít možnost podat námitku ve lhůtě 30 dní.
Podejte tedy námitku s Vaší žádostí o zpětné přiznání, plus Vaše odůvodnění+potřebné doklady od lékařů. Posudkový lékař může, ale také nemusí Vaší žádosti vyhovět. Též může být jednáno i ve Váš neprospěch /snížení z třetího na druhý stupeň/. To záleží případ od případu, tak si to dobře rozmyslete a poraďte se svým ošetřujícím či odborným lékařem.
Pokud již lhůta 30 dní uplynula, můžete se obrátit na vaši OSSZ písemně a na podatelně.
U Vás bude problém, že jste nemarodil, měl jste zůstat v pracovním poměru a jít na nemocenskou. A protože Váš stav byl tak špatný, že byste se již do práce nevrátil, tak jste si měl zažádat o důchod již tenkrát.
Více o námitkovém řízení přímo na www.cssz.cz, nebo na www.naseduchody.cz
Ono dost záleží, s čím jste invalidní. Nemusíte to sem samozřejmě psát. U některých nemocí je potřeba mít dlouhodobý nepříznivý stav, ale u některých je to jasné jako facka, že je člověk kaput /bez nohou, rukou apod/.
Tak jak píše suncicka si i já myslím, že jsi udělal dost velkou chybu tím, že jsi sám ukončil zaměstnání místo jít na nemocenskou pokud jsi nebyl schopný pracovat. Pokud jsi už to zaměstnání ukončil tak jsi mohl alespoň se zaregistrovat na ÚP jako nezaměstnaný. Nevím jak vážný je tvůj zdravotní stav a nakolik ti omezuje pochybování se, ale předpokládám, že na ten ÚP by jsi snad i když možná s problémami byl schopen zajít když jsi asi schopen chodit po doktorech a vyřizovat ID. Nevím jestli je nějaká možnost, že by ti ten důchod přiznali od března kdy jsi přestal pracovat a začal se léčit. Předpokládám, že asi ne. U mne když mi byl přiznaný ID tak mi ho přiznali ode dne kdy jsem podal žádost o něho, ale to už je několik let a nyní už to může být jinak. Když jsi byl při posudkové komisi kde ti ten ID přiznali tak ti tam snad řekli od kdy ti ho přiznávají.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.