Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odpověď od OÚ

Od: crocuta* odpovědí: 6 změna:

Dne 27.9. 2017 jsem poslala e-mailový dotaz starostovi obce.

Dosud jsem se nedočkala žádné reakce. Existují nějaké lhůty, které musí zastupitel obce odpovědět na dotaz?

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

6x

Jestli jste e-mail podepsala zaručeným elektronickým podpisem, měl by Vám starosta podle mne odpovědět do 30 dnů. Ale může záležet i na typu dotazu. Ještě lepší by byla zpráva z datové schránky. Na běžný e-mail bez elektronického podpisu nejsou úřady povinny reagovat.

crocuta*
hodnocení

Takže mám raději poslat doporučený dopis?

iz*

Já bych to asi radši řešila osobně. Ale na doporučený dopis s čitelným podpisem a adresou by podle mne úřad reagovat měl.

hodnocení

3x

Každá obec má dnes svoje internetové stránky, vždy je na nich uveden minimálně starosta a jeho mailová adresa a číslo telefonu. Tu adresu tam nemá jen proto, aby pohodlně dostával pozvánky na myslivecké a jiné bály, kontakty tam jsou proto, aby s ním mohli komunikovat občané obce. Zejména v malých obcích se jednoduché záležitosti často vyřizují trochu "posousedsky". Pokud se váš dotaz netýká něčeho velmi zapeklitého a pokud nejste se starostou v dlouhodobé rozepři, volila bych třeba už zítra osobní setkání nebo telefon.

Pane starosto, posílala jsem mail. Došel? Neskončil ve spamu?

A dozvíte se, že se třeba mail zatoulal, nebo se dotaz může týkat státní správy (stavební záležitosti, životní ptostředí...) a starosta čeká na vyjádření úředníků státní správy z pověřeného městského úřadu. Nebo se dozvíte, že před volbami je úřad zahlcen nutnou administrativou. V nejhorším případě se dozvíte, že na mail vám odpovídat nechce. Pak volte doporučený dopis a ptejte se podle zákona o svobodném přístupu k informacím.

repkin*
hodnocení

2x
Já posílal email jako žádost o informaci podle zákona o svobodném přístupu k informacím.Úřad mě vyzval abych žádost doplnil o formální údaje, to jsem udělal.Přišla odpověď.Já na ní poslal doplňující otázku, přišla odpověď jestli je položena podle stejného zákona. Odepsal jsem, že mi stačí odpověď podle toho co je pro ně jednodušší. Tak přišla normalni odpověď (protože podle zákona je s tím spojená určitá úřední agenda). Spokojenost na obou stranách. Záleží jak na odpověď spěcháte, pokud ne, počkal bych do lhůty 30 dnů a pak poslal znovu dotaz ale podle uvedeného zákona, myslim si, že tam by jste mohla být úspěšnější. Pokud ne, tak písemně a pak už asi jedině nějaká stížnost na krajský úřad.

hodnocení

0x

Ne. A na e-mail už vůbec ne. Ten vůbec nemusil dorazit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]