Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
hledám si zaměstnání a byla jsem pozvána na osobní pohovor k práci, která se týká kompletního vedení účetnictví pro různé druhy společností (OSVČ, s.r.o., a.s., neziskovky) - nezahrnuje to však mzdové účetnictví. Na to také hledají pracovníka, ale mzdové účetnictví jsem nikdy nespravovala, takže jsem ráda, že to není součásti toho, kam se hlásím já.
Tomuto pozvání předcházely různé druhy testů - nikoliv však z účetnictví. V účtárně jsem pracovala pro společnost, která čítala cca 2.000 pracovníků, měla jsem tam na starosti vedení 2 bank (nutno podotknout, že bank tam bylo mnohem víc, ale jedna z těch mých bank byla přímo denní detektivní práce, protože tam chodily platby, které náležily i jiným krajům a když mi k tomu nic nenapsal, rázem jsem se stala Sherlockem, tudíž jsem se opravdu nenudila). Pak jsem zpracovávala cestovní náhrady (tuzemské i zahraniční) - těch měsíčně bylo někdy i 150 - hlavně tedy těch tuzemských, jednu dobu jsem vystavovala i faktury, též jsem měla 2 a půl roku na starost technický dozor nad smlouvami (tudíž tohle moc účetnické není :D) a občas jsem vkládala smlouvy do Registru smluv.
O co mi jde? Jelikož nemám zkušenosti s kompletním vedením účetnictví (a tam psali, že praxe není třeba, praxi tedy samozřejmě mám, ale pouze v něčem - vy fa, účtování banky, cestovní náhrady). Vede zde někdo kompletní účetnictví? Můžete mi, prosím, popsat v bodech co to všechno obnáší?
Předem vám moc děkuji.
No, kompletní účetnictví zahrnuje hodně oblastí, pokusím se ti je vypsat, aby ses na to případně mohla připravit.
- faktury vydané, faktury přijaté, pokladna, banka, evidence, účtování a odepisování hmotného a nehmotného majetku, evidence drobného majetku, účtování škod na majetku, technické zhodnocení majetku, evidence knihy jízd (plus evidence a zpracování, pokud s autem někdo jezdí i soukromé jízdy), 1x ročně zpracování přiznání k silniční dani, hlídat platby záloh na daň z příjmů, účtování o hospodářském výsledku, znalost všech "ojebávek" ohledně DPH (přiznání, souhrnné hlášení, kontrolní hlášení, případné krácení DPH,
přenesená povinnost, DPH tuzemské x ze států EU x z třetích zemí), účtování stravenek a dalších benefitů, účtování nákladů na reprezentaci, darů, kurzové rozdíly pokud se obchoduje se zahraničím, peníze na cestě (ale to asi znáš, když jsi dělala banku) , účtování úvěrů, leasingů, cestovních náhrad, účtování skladů (typ A nebo typ B), manka, odpis pohledávek, opravné položky, účtování mezd (nebudeš je sice počítat, ale účtovat o nich asi budeš), půjčky, úroky, účty časového rozlišení, dohadné položky,
atd., něco jsem určitě zapomněla, no ale co je nejdůležitější, musíš umět vytvořit (nebo aspoň rozumět tomu, co vyplivne program) rozvahu a výsledovku, znát co jsou aktivní a pasivní účty, vědět, že aktiva a pasiva se musí rovnat a pokud se nerovnají, umět najít chybu. Na konci roku se dělají inventury účtů a zde ti zůstatky musí sedět na skutečné stavy, tj. např. účet majetku ti musí sedět na hodnotu majetku, který firma k 31.12. vlastní, účet 321 ti musí sedět na to, co firma dluží dodavatelům atd. Ke každému účtu, který má na konci roku zůstatek, musíš doložit z čeho se skládá např. účet 389 - odhad spotřeby energií, na které firma zatím nemá fakturu, 211 musí sedět na skutečný stav Kč v pokladně,
479 na stav úvěru (kolik firma ke konci roku dluží) atd. Kdybys ještě něco potřebovala, tak se ptej.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.